неделя, 7 август 2016 г.

БАН ще проучва колко топлина излъчват тръбите в стените

БАН ще проучва колко топлина излъчват тръбите в стените

90 на сто от жалбите, получени във Федерацията на потребителите в България, са срещу "Топлофикация-София".

13:28 | 1 август 2016 | Общество / Редактор Георги Брандийски

Да бъдат освободени от такса ”сградна инсталация”
гражданите, които не ползват парно, призова Манолова
Сн.: БГНЕС
90 на сто от жалбите, получени във Федерацията на потребителите в България, са срещу "Топлофикация-София".

Това стана ясно след среща на представители на федерацията с омбудсмана Мая Манолова, съобщи БНР.

В началото на месеца Сдружение за правна помощ на потребителите са внесли колективен иск в съда срещу "Топлофикация-София" за т.нар. такса "сградна инсталация". Сдружението е пловдивска неправителствена организация, чийто управителен съвет е съставен предимно от юристи. Преди две години те са завели подобно дело срещу "Топлофикация-Пловдив".

"Искаме от съда да осъди "Топлофикация София" да преустанови нелоялната си търговска практика, с която се начислява такса "сградна инсталация" на потребители, които не желаят и не ползват топлинна енергия за отопление", каза тогава председателя на Управителния съвет на сдружението Димитър Деков

Двете страни обмислят съвместни действия за защита на клиентите на дружеството. Федерацията на потребителите и БАН са се договорили да разработят проект, който да даде информация до каква степен тръбите, преминаващи през имотите на гражданите, излъчват топлина.

По закон, разходите за сградна инсталация не могат да бъдат над 50% от общите разходи за топлоенергия, но в немалко случаи те са по-големи.

Идеята беше възприета от Манолова, която от своя страна обяви съвместни действия между нея и Федерацията за защита на клиентите на столичното парно.

Първото от тях е откриване на обща открита приемна за потребителите.

След това предлагам, с писма, да се обърнем към всеки общински съветник в столицата. Трето - да бъдат освободени от такса "сградна инсталация" гражданите, които не ползват парно, както и тези чиито доходи са под минималната заплата, каза Манолова.

Емил Георгиев от потребителската федерация посочи, че всеки ден през офиса на организацията минават около 40 души, които се жалват от столичното парно.
Хора с изключително тежки съдби. Хора, които са готови да сложат край на живота си. Хора, които са подлъгани, развълнувано обясни той.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-parno-maja-manolova-23506771

Коментари:


j ( нерегистриран )
01.08.2016 14:21
Само тука може да плащаш за нещо, което не ползваш! Като търсих апартамент изрично исках да няма нищо общо с топлофикация! Тия са пладнешки обирджии и рекетьори!


PROST ( нерегистриран )
01.08.2016 15:17
ИСТИНАТА Е ЕДНА. ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ТОПЛИННИТЕ СЧЕТОВОДСТВА И СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ.


Оли Го Френ ( нерегистриран )
01.08.2016 15:15
Всички свободни от смяна топлофикатори са на "барикадата" са защита на келепира, плюс още няколко лобиста на хонорар в топлофикация.
Тази фирма трябва да бъде закрита ако не се реформира съгласно новите технологии за отопление.
Не може да продължават да работят с технология от края на 19 век!
Вече сме 21!

292 ( нерегистриран )
01.08.2016 14:59
Дънки-бой, на топлофикациите им е през оная работа за абонатите. Топлофикация Бургас, например, бичи ток от 6 газ-генератора и го продава на НЕК по преференциални цени. С утилизираната топлина от изгорелите газове подгрява чат-пат водата и я пуска по трасето. Само в най-студеното подгряват на котел и то с пелети. До абонатната я я докарат 65С, я не. После я фактурират по определени от регулатор в тяхна полза цени, включващи всеизмислини разходи. И "копче" не можеш да им кажеш, защото: са монополисти; работят под протекцията на държавата и нейните регулаторни органи; плащат масрафите и на управляващи, и на опозиция.


70 ( нерегистриран )
01.08.2016 14:31
Има едно елементарно правило в търговията на нормалните страни и то е плащаш това което ползваш. Вместо да пълнеха гушките на своите хора с тези измислени ''топломери'' дето нито топлина мерят нито количество да бяха купили истински измервателни уреди примерно като електромери и нямаше да има такива манипулативни ''преизчисления'' с някакви си точки, някаква си подадена под стандарта топлина.


Крокодила Гена ( регистриран )
01.08.2016 14:33
Не си прав за схемата. Реално измервателен уред има само на входа на абонатната. Джаджите на радиаторите НЕ СА ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ. Те не мерят реално изразходвана енергия.

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 01:57
Тази система е тотално незаконна и е отхвърлена от всякакви европейски закони. А при незаконна система, имаме незаконни сметки, имаме престъпник. Затова не плащаме, защото никой не може да каже или да измери какво сме потребили.

123 ( нерегистриран )
01.08.2016 15:43
Сградната инсталация на всяка сграда е преносна среда, а не отоплителна инсталация, ако беше нямаше да има нужда от радиатори по проект! При откачени радиатори услуга не е налична по смисъла на БДС, защото не може да се постигне заложената по стандарт температура. Топлофикация на практика продава принудително загуби на услуга която повечето потенциални клиенти са отказали. Принудата е углавно престъпление по член от наказателния кодекс, но прокуратурана и ония "пълничкия" се правят на нечули и не видяли и така ще им мине мандата. Мая Манолова само вдига пушилка, но това е дим без огън или накратко казано димна завеса в театъра. Много отдавна трябваше да има заведени наказателни дела в съда срещу лицата които са организирали този рекет и го подържат. Има хора за затвора от всички власти в тази пародия на държава наречена България.

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 14:56
Границата на собствеността е границата на домакинството, не границата на стълбището! В общите части обикновено всички радиатори са демонтирани. Затова домоуправителя не плаща по такава обща партида! Индивидуалния топломер се монтира именно на границата на собствеността, тоест домакинството! не границата на колектор, абонатна, мазе, таван или друго. Я ми покажи по кой договор е договорено топлофък да ми доставя топлото не у дома ми, а в съседното мазе у съседния вход в някаква така наречена абонатна??? Къде са индивидуалните договори? Я ми обясни изобщо как се краде от съседи? Закачам се след топломера на съседа ли? Наистина не ти разбирам идиотизмите. Все едно ако искам да крада ток от съседа се закачам на неговия електромер. А ако ЧЕЗ хване да разкара всички електромери от таблото, как тогава крада от съседа? Може би крада и от себе си, така ли? От утре да дишаш по-бавно, за да не крадеш от съседа си въздух.
Доставката на услуга става не до входа на България, София или на квартала, а на входа на собствеността! Загубите са за сметка на доставчика. Точка! Топлофък да си плаща загубите и наема за използване на тръбите, помещението за абонатната и потребения ток! Диверсификацията означава, да мога да се грея с източници по избор. Даже да има пет топлофикационни дружества в квартала.

хахаха ( нерегистриран )
02.08.2016 14:49
Ми абонатната станция си е нейна по закон, тоест тя доставя на себе си и фактурира себе си. Тогава защо иска пари от мен, след като тя продава на себе си, а не на мен, не на нас! Нали? Тя си грее абонатната си, пък нещо било попаднало в нечии апартаменти, голем праз! Ми да си изолират абонатните тогава.


Оли Го Френ ( нерегистриран )
01.08.2016 17:26
Тогава защо са ни радиатори, отоплителни тела! По-добре да се греем само с тръби!
Научете се да правите разлика между пренос и потребление.


123 ( нерегистриран )
01.08.2016 16:31
Зад всяка добра идея стои и по една задна мисъл. В нашия случай щели да изчисляват в БАН какви са загубите от тръбите на сградната инсталация. Задната мисъл в нашия случай е че има едни наглеци които искат да ни продават тези загуби принудително и правят усилия да направят процеса "законен" от научна гледна точка, затова и именно в БАН щели да го правят. Това което е редно да им се каже в момента е че НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА НИ ПРОДАВАТЕ ЗАГУБИ ПРИНУДИТЕЛНО! Престъпниците които го правят е време да облечат раираните пижамки!!!

хахаха ( нерегистриран )
02.08.2016 14:41
Какво е това изравнителна сметка? Не плащаш ли по конкретен измервателен уред за конкретните месеци? Що за малоумие? Все едно всяка година на бензиностанцията да ми връчват изравнителна сметка и да ми казват "имаш да доплащаш 100 лева за 2015!" Хахахаха

Оли Го Френ ( нерегистриран )
01.08.2016 18:01
ТИ НЕ СИ ИМПЕРИАЛИСТ, А НАЙ-ДОЛЕН ЛОБИСТ.
Искаш да ме убедиш, че кражбите на топлофикация са нещо съвсем нормално и резонно! Искаш да кажеш, че проблема е в самите хора и топлофикация е света вода ненапита!
Топлофикация КРАДЕ, всеки ден краде от своите клиенти. Това е фирма която не желае да се реформира и продължава да използва технология от края на 19 век, но вече за да обира хората!


Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:05
Ей, кражбите са описани в десетки хиледи страници в книгите на адвокат Данчо Стоянов, писателя Емил Измирлиев, стотици форуми, адвокатски дружества и такива за защита на потребителите. Но споко, Цацаров няма да е вечен, като го сменим, а той ще бъде сменен, всичките ще идете в затвора или 3 метра под тревата!

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
01.08.2016 23:14
Това е псевдонаука, дето сте го написали. Предполагам сте възрастен човек неинженер неспециалист. Ще ви обясня. Измерването се прави от Топломер! не телефон, термодвойка или други. Принципът е един единствен и е точен. Измервателят е топломер. Монтира се на всеки радиатор или на входа на жилището при хоризонтална инсталация. Тоест на границата на собствеността. Точка!

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:01
От 2011 г. има трети енергиен пакет. Всеки има право сам да избира доставчика си или начините си на отопление и температурния си режим.


48 ( нерегистриран )
02.08.2016 18:03
Този който ползва тези тръби плаща наем за ползването им. Казва се такса достъп! Щом топлофък иска да достигне до домакинството на някой, щом ползва чужди тръби да си плаща. Утре като трябва ремонт, кой ще плаща? Ако ли не, да достигнат до домакинството по техни си преносни трасета. Елементарно е. Топлината се доставя на границата на собственоста, на индивидуалния топломер. Как ще достигнат до него и на каква цена си е техен проблем. Ако не им изнася, събират си железата и толкоз. Топлото е наясно, че трябва да се научи да спазва законите, затова да не реве.

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:17
Всеки човек трябва да има право на избор, като това му право по никакъв начин не следва да бъде нарушено от лобистки наредби за топлоснабдяване, каращи го да плаща загуби на нещо, което не ползва, когато не го ползва. Сегашния данък сградна инсталация си е рекет по всички състави на Наказателния Кодекс и е чист фашизъм!

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:47
Никой не е длъжен да плаща сметката на съседите си! Това е фашизъм. Аз ако се грея на ток, трябва ли ти да ми плащаш някоя от компонентите по електромерната ми фактура?

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:42
Опаа, топлоенергията се използва за отопление на домакинството по закон, не за отопление на абонатни, общи нужди и т. н. Топлофък е длъжна да измерва енергията която влиза в домакинството и именно нея да фактурира, а не тази, която влизала в абонатна, в квартална шахта или на майната си! Загубите са за сметка на топлофък, тя да си изолира, ако иска. Сори. Не стига, че ползва чужда сградна инсталация за пренос до абонати, а и ще ни таксува за това, вместо да ни плаща наем пренос... Утре като гръмне тази инсталация кой ще плаща ремонта, а? Ние нали? Значи ние плащаме, а топлофък пичели, а? Казах ви вече, комуто ползите, немо и вредите. Щом топлофък иска да ползва общите тръби за достъп до жилищата, да си поеме поне загубите по тях, АКО ИМА ТАКИВА.

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 01:08
КАто влизам в топлофицирани сгради умирам от студ, защото хората плащат за да ги краде любимата ти фирма. А като влизам в неТЕЦирани сгради, непострадали сгради е истински топло, защото всички плащат за реална топлина, никоя фирма не ги краде, както топлофък краде!

Pesh0o ( регистриран )
01.08.2016 22:36
Проблема със загубите на топлина , си е проблем на топлофикация и докато се иска пари от хората за това , всичко си остава мижи да те лажем .
Да си калкулират една цена в която да си отчитат загубите и като иска някои си му я казват .
Като не им изнася да имат загуби по тръбите на апартаментите или общите части , да спират да се занимават .
Физиката няма нещо в което да няма загуби .

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
01.08.2016 23:17
читетельо, що не прочетеш, че по закон плащането трябва да става само и единствено по показанията на конкретен измервателен уред наречен топломер, който се монтира на границата на собстеността. Тоест или на тръбите излизащи от стената за всеки радиатор или на входа на апартамента, когато инсталацията е хоризонтална! А дали съм изолирал или държа прозорците отворени целогодишно си е моя работа - нали си има уред?!? Освен това мита за съседските "кражби" би повишил общата сметка с 10-20%, а не индивидуалната сметка. И не с 200-500-1000% както от кражбите на ТоплоФЪК!!!!

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:10
Грешите! Това не е топлина от сградната инсталация, това не го ли разбирате!? Защо тук, където нямаме топлофък, но живеят съседи, температурата също не пада под 15 градуса, а? Защото ни греят СЪСЕДИТЕ! Така, а съседите също си плащат по реален топломер във вашия случай или по електромер или по кантар за съответното гориво!
Тази енергия е платена от Вас или съседите Ви, а не е топлина отдадена от преносната сградна градска или квартална инсталация. И ако продължите да правите идиотски лобистки внушения, вземете прочетете книжки, понеже хората ще ви се смеят.

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:22
Ами ако сте "ЗА" сградната инсталация -- значи искате да паразитирате на гърба на другите. Това е единственото обяснение! Вие да ползвате парно, но да плащат и тези които не ползват, за да ви е на вас по-тънко!!!! Доста лицемерно. Има принцип още от римското право - комуто ползите, нему и вредите! В смисъл, че не може да карате тези които не ползват, да плащат вашите вреди!

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:34
Изгубих си времето с теб......
Виж се какво си написал!!! "който не ползва ТЕЦ се облагодетелства от него. И не иска да плаща." ОСЪЗНАВАШ ли какво си написал, а???????!!!!!
Изгуби уважението ми, като събеседник. И аз ти дадох пример със сградата, където пък изобщо няма топлофък и е също толкова топла. А и тези "примери" са субективни, защото не се базират на реално измерени киловатчасове или килокалории. Аз като се грея на ток и държа 30 градуса у дома, как ползвам ТЕЦа бе?

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:53
Ок, ти кажи защо неприсъединено домакинство получава фактура по 80 лв месечно за сградна инсталация, понеже не ползва ТЕЦ, хайде като си много умен. Слушам те! Тези фактури ги пише ТоплоФък, не аз! Хайде обясни, как нещастника се облагодетелства, а? Па и на студено седи, 11 градуса става зимата. Има външна изолация, сменени дограми, явно преносната функция на сградната инсталация не е топлообменна, а?

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 01:03
Загубите са за сметка на топлопреносното дружество! Аман от топлофикатори лобисти! Не ме интересува какво показва топломера на входа на майната си, да не говорим, че именно топлофък чупат прозорците в абонатните! Имам си индивидуален топломер! По закон, топлинната енергия се потребява за отопление на ДОМАКИНСТВО, не на общи части, общи нужди, колектори, абонатни и прочие. Общия топломер на майната си не ми е търговски уред по моя индивидуален договор, какъвто дори нямам! Този топломер нито го знам къде се намира, нито как и дали е пломбиран, нито кой го посещава и манипулира, нито дали е сертифициран! Могат да си го направят да показва каквото си искат. Техен проблем! Точка! Ако топлофък иска да продава по топломер в абонатната, да си фактурират абонатната - обаче тя си е тяхна по закон - значи фактурират себе си и продават на себе си. Чаткаш ли? Точка!

111111 ( нерегистриран )
02.08.2016 00:09
Много ми е интересно какво точно ще проучва БАН. При идеални условия, задачата е за седми клас и началните данни са температурата на подаваната от топлофикация вода, площта на тръбите на инсталацията и температурата на средата, в което става топлообменът. В реални условия постоянна е само площта на тръбите, т.е. началните условия на задачката не са дефинирани. Решението на проблема е в изолацията на пренасящите тръби, освен това в цената на топлоенергията има вече включени 15% загуби за пренос.

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:13
Да проучат как се отоплява стая с термус напълнен с топла вода. Нали като съм си спрял парното прилежащите тръби са без циркулация и загуби няма никакви. А зазиданите с хоросан щрангове в стената могат евентуално да затоплят 1-2 см от хоросана, но не и стената, камо ли цялата стая :) То ако тръбите топлеха, нямаше да слагаме радиатори, нямаше да слагаме абонатни или ТЕЦове :) Ще търсят данък сградна инсталация от неприсъединени абонати, хайде бе, ще ме хванат за сопола.

men ( нерегистриран )
02.08.2016 13:14
Само лобисти може да защитават крадливата топлофикация.
Аз като работя ГТ, значи ли. че трябва да лобирам цената на билетите и картите да се увеличи! Ще вземам ли по-висока заплата тогава, или хората просто ще спрат да използват ГТ, аз ще остана без работа!

men ( нерегистриран )
02.08.2016 14:19
Аха програмист, това обяснява много неща!
Таксата сг(к)радна инсталация е начинът за крадене на топлофикация. Допреди да се появят топлините счетоводители потреблението се изчисляваше на база кубатура на жилище. Нямаше надписване, нямаше недоволни!
Когато се появиха въпросните счетоводители, първите 2-3 години нямаше проблем! После започна кражбата която продължава и до днес.
КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!
В момента напълно се обезсмисля съществуването на топлините счетоводители и техните устройства (разпределители) по радиаторите. 1единица в началото беше 1,15kW/h, сега вече е 1,98kW/h! Сградната от 10% стана на 40, без да се е променило нещо друго през годините.
По принцип от топлофикация с новите си абонати са много коректни докато ги приспят, после им забиват ножа в гърба.

писател ( нерегистриран )
02.08.2016 15:38
една единица струва толкова, колкото кажат от партийните централи. Може и от Козяк, може и от МВФ да я "определят". Затова пък законът казва, че тези единици са незаконни, както и сметките натъкмени чрез тях.

От 18% към 50%"МЕТОДИКИ&quo
02.08.2016 00:39 ( нерегистриран )
БЕЗКРАЙНО ИНТЕРЕСНО .! ? !
НАЛИ ТОПЛОФИКАЦИИТЕ "ИЗЧИСЛЯВАТ" ТАКСА "СГРАДНА МОЩНОСТ" ВСЕКИ МЕСЕЦ
СЕКРЕТНАТА "МЕТОДИКА" Е ВЕЧЕ 2 (два) ПЪТИ ГЛАСУВАНА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ- ЗНАЧИ ИЗВЕСТНА НА ДЕПУТАТИТЕ - И СЕКРЕТНА НЕ САМО ЗА "АБОНАТИ" НО И ЗА САМИТЕ ТОПЛОФИКАЦИИ
ТА "МЕТОДИКАТА"СЕ УСЪВЪРШЕНСТВУВА: ОТ " НАЧАЛНАТА 18% МЕТОДИКА" -ДО " 50 % МЕТОДИКА"
СЕГА Е РЕД НА "БАН"-"100%МЕТОДИКА"
 
Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 00:44
точно така, методика тип Борисов/Фандъкова. От 15 години кметува ГРОБ, а преди това БСП.... Пълен грабеж!


124 ( нерегистриран )
02.08.2016 17:42
Малее, колко ти е осъкатен мозъка :))))))
Как ще ползваме нещо без да сме сключили индивидуален договор за доставка? Без договор всяко доставено нещо си е баш подарък. Ти да не би да живееш в апартамент без Нотариален Акт? :)

ГРАЖДАНИ ЧЕТЕТЕ И СЕ БОРЕТЕ
02.08.2016 01:11 ( нерегистриран )
Законът за изменение и допълнение на Законаза защита на потребителите, приет от ХLIІ
Народно събрание на 10 юли 2014 г.Издаден в София на 23 юли 2014 г.
държавен вестник брой 61 от 17 юли 2014 г.
27. Член 62 се изменя така:
 Чл. 62. (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия,
централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител
срещу заплащане без искане от негова страна.
(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление,
цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя,
той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на
този, който я е изпратил или предоставил.
 (3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги
по ал. 1 не се смята за съгласие.
ПРОЧЕТЕТЕ И ДЕРЕКТИВАТА 2011/83НА Е.С

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 01:27
Точно така е. Тука има много дето или не са прочели законите, но спорят и се правят на многознайковци. Или са си отявлени платени лобисти и идиоти на топлофък. Този член специално бе допълнен в евродирективата специално заради случаите в България с рекет на монополите. И ето го, вече е транспонирано това допълнение и в нашия ЗЗП. Благодаря Ви.

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 14:22
И като минем какво ще стане? Нима в София не са и сега повече от половината сгради без топлофък? Голямата драма ще е само за вас Топлофъкатори. Не стига, че вече през преференциалната цена на тока сме заплатили всичко, ами и още искате да ни дерете. Ми не сте познали. Народът се пробужда от мрака. Хайде пък да видим! Оставаме всички на атомен ток и въглища, спираме ТЕЦовете, слагаме си сами сероочистките и турбините и дома ми става ТЕЦ :) По-целесъобразно, отколкото някой да ми грее водата на 100 километра от мен, пък да му плащам и загубите.

А като построите Южен Поток, ще си имам газ у дома на поразия! Отивам в 22-ри век! Кеф ми топло, кеф ми ток, кеф ми нудистко аква парти при -20 зимата на покрива! :)))) То затова ви е шубе от АЕЦ Белене и Южен Паток, щото ша секне монопола, нали?

Писател ( нерегистриран )
02.08.2016 17:33
Боже, Боже. А знаеш ли в колко много сгради ел. инсталациите са проектирани именно за този режим на работа? Апартаментите са с трифазни електромери 3х60А? Жиците са 4 броя по 5-6 квадрата. Ама хайде. Един климатик харчи 500 вата в установен режим, за 3 стаи става цял киловат и половина. 6КВ бройлер само ако е проточен, иначе 2-3 КВата са предостатъчни за басейна у дома от 100 литра, наречен вана. Виж за джакузито да, там може 6 кила, но може и газ. При нормално жилище дори монофазен 20А бушон се справя без никакви изгаряния. Пробвано е и със 16А, като се спазва правило, да не се пускат бойлера, климатиците на макс, чайника, котлоните и фурната заедно с бързовара :) С две думи - никой не включва всичко, което притежава, в едно и също време в контакта, това важи във всички случаи, нали?

124 ( нерегистриран )
02.08.2016 17:37
Абе от 100 планети ще ти донесат вода само и само да лобират на топлоФЪК! Говорите така сякъш цяла София е 100% на ТЕЦ, ама пропускате, че минимум 70-80% от сградите са именно без ТЕЦ и се греят именно в режима, който сте описали! И какво? Да не би да се спъваме през метър в излетели ел. табла ли? :)))


За топлофакация ... ( нерегистриран )
02.08.2016 06:22
Фалит, одит, съд!!!
  
....

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
02.08.2016 14:24
А като построите АЕЦ Белене и Южен Поток, ще си имам газ у дома на поразия! Отивам в 22-ри век! Кеф ми топло, кеф ми ток, кеф ми нудистко аква парти при -20 зимата на покрива! :)))) То затова ви е шубе от АЕЦ Белене и Южен Паток, щото ша секне монопола, нали?


КАПИТАЛИСТ ( нерегистриран )
02.08.2016 15:31
...... По топлофък въпросите си откровен платен пумиар. Хайде кажи колко струва водата на Веолия? Аз знам. Получават я безплатно от язовира а ни я шиткат за 2 лева кубика. Столицата не печели нищо! Само лобистите гушат рушвети! Но дори и при този престъпен монопол, когато затвориш крана и водомера ти е нула, таксата ти в края на месеца е нула. При вас в ТоплоФЪК е още по-престъпно!!!!!!! Продавате си по някакъв топломер на собствената ви абонатна, нямате никакви договори индивидуални с хората и рекетирате даже неприсъединените домакинства да плащат данък сградна инсталация. Колко искам да бъда третият, който ще разстреля служител на Топлофикация София!


Стоян Цветанов ( нерегистриран )
02.08.2016 15:54
И като платим втората цена?
Не забравяш ли, че ТЕЦовете първо продават ТОКа на преференциални цени одобрени от ДКЕВР от по 200-300 лв на мегават. Тоест 20-30 стинки на киловат. Тези цени им ги плаща целия народ, даже и по селата! Хайде добави сега и твоите 4-5 стинки на киловат. Ми то и Козлодуй продава чист ток за 4 стинки на киловатчас! Това, което виждам е, че рипате защото искате да се запази статуквото - едни да плащат и да студуват, а вие да ползвате за 3-4 стотинки. Познах нали?

Освен това, като бивш директор, ще ти кажа, че прилагахме и по мое време едни от най-фашистките приоми с които тотално разсипвахме държавността в България. Плюехме на Конституция, закони, потребители, евродирективи, корупция, грабеж, геноцид....


Георги Рогачев ( нерегистриран )
03.08.2016 11:14
Стига с тия кражби между съседите бе. Представям си как 50% от съседите са си разпробили блоковете и са пускали незаконни допълнителни тръби, прикачени към съседските топломери!!!!!! Егати идиотизма!!! Какво пречи да сложите на всеки радиатор истински топломер? Не искате, щото няма да има как да лъжете с "единиците", ще трябва да започнете да издавате истински фактури а не фалшиви съобщения към фалшифи фактури по измислени съчинени потребления. Аман от престъпност. Топлофък е най-големия престъпник. Това всеячески се опитвте да скриете и отклоните!

Рогачев ( нерегистриран )
02.08.2016 15:33
На престъпната топлофЪКация, журналистите и виновни :) Като че ли не и бях директор и не знам прекрасно как се тероризират абонати, за да се пълнят партийните касички на бкп, дс и герб!

Фотоволтаикбг ( нерегистриран )
03.08.2016 16:47
Замислете се за значението на понятието "междусъседски кражби", което толкова много ни се натрапва. Нека обясня. При положение, че топломера е общ, намиращ се незнайно къде в някой от входовете в нечие мазе, наречено абонатна, той измерва някакво ОБЩО потребление. Никъде никой не измерва реалното индивидуално потребление. Пример - у дома имаме водомер, но чешмата я ползваме всеки член на семейството. Съгласно тяхната логика, когато аз пия вода, би трябвало да крадя от жената и децата, както и обратното. Смешно е. Тъпо е. Утре жената ще ме обвини, примерно, че пълня бутилки с вода и ги крия под кревата си и по този начин я ограбвам :)

ТоплоФЪК може да сложи истински топломери на абсолютно всеки радиатор, независимо каква развивка има преносната сградна инсталация. Но не го прави! Тя изготвя фалшиви сметки без да са базирани на никакви реални цифри. Сътветно "кражбите" са дериват именно на това "дялово разпределение", което ни натрисат от ТоплоФЪК и топлинните счетоводители, вместо елементарно и супер точно да се монтират истински топломери и да се отчита само и единствено по тях. Защо кражбата е фундаментирата от Топлофикация? Защото никой не може да контролира уравнение със 1000 неизвестни! Защото колкото по-малко истински реални топломери има, толкова повече неизвестни има в уравнението! Имаме огромен арсенал за измами, лъжи и кражби! И всичко това, защото ТоплоФЪК, а и държавата, отказват да има индивидуални договори и индивидуално отчитане с фактуриране на потреблението!

Единствения смисъл, който може да обясни действието "междусъседска кражба" е дефакто действието, което Топлофък или Топлинния Счетоводител извършват, когато надписват сметката на неползвали парно и/или намаляват фактурираната цена на други, които са ползвали парно. Тоест тази "кражба" е действие (следствие) именно на ТОПЛОФИКАЦИЯ и СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ И! С две думи, НЕ НИЕ контролираме тези кражби - излиза, че колкото повече си спестил, толкова повече си ограбен!!!!! Затова в ЕС методите с топлинно счетоводство, кактии и всички "уреди за дялово разпределение" са тотално отхвърлени преди десетилетия! Но нашите престъпници ни ги набутаха тук, скъпо и прескъпо ги продават, за по 20-40 лв бройката. Това са уреди изхвърлени от употреба в ЕС, вероятно закупувани като втора употреба за стотинки! за да може тук да съществува атмосферата за поголовна кражба и Геноцид!


Отоплител ( нерегистриран )
02.08.2016 16:37
Само не мога да разбера едно нещо. Всички масово не искат парно, а в същото време ЗУЕС им дава право с 67% мнозинство да се откажат от него, обаче те не го правят?!?! Като сте толкова ербап - направете си общо събрание и се откажете! Стиска ли ви или само се пените по форумите? А ако ли пък вие сте

Писател ( нерегистриран )
02.08.2016 16:58
Прав сте, но освен ЗУЕС има по-висшестоящ закон ЗЗП. Тоест всеки индивидуално може да реши дали да ползва или не. Колега долу е цитирал част от закона. Какво не е ясно, а?
Защо трябва един или петима да зависят от 67% от цялата сграда, а? А защо изобщо трябва някой да се отказва или да бъде принуждаван да се отказва? Борбата е да има конкуренция в свободен пазар - тоест не да се откажем от всичко, и да ходим в Орландовци, а напротив, да имаме достъп до колкото се може повече възможности за отопление! Аз искам да имат достъп до радиаторите ми много топлофикационни дружества, да имам няколко газови доставчика, за да няма монопол, да имам няколко доставчика на ток и вода. Нали това е демокрацията, а?

КАПИТАЛИСТ ( нерегистриран )
02.08.2016 16:02
Със сигурност тези, които най-много лобират за ТоплофЪк са най-големите "междусъседски" крадци. Искат да няма индивидуални договори и топломери за всички, защото няма да могат да муфтят! Защото ще трябва да започнат да плащат своите си сметки, няма да има кой да ги грее на аванта! Хващам се на бас, че именно такива като ИМПЕРИАЛИСТ, всяка зима са с подменени отоплителни тела, а тези с броячите ги държи на студено на балкона! Няма друга причина толкова усърдно, денонощно, системно и упорито да се противопоставят на желанията на народа за справедливост и законност! Тези хора пишат глупостите си тук под всяка статия от десетилетие насам! Явно са адски заинтересовани грабежът от обикновенните хора да продължи в пълна сила. Дори на евродирективи и конституция се противопоставят!!!! Това не са европейци, не са американци, не за мурзилки, не са севернокорейци, а са си най-обикновени селски фашизирани педерасти!

Писател ( нерегистриран )
02.08.2016 16:53
Като си доволен какво търсиш тук, а? Хората масово са недоволни, рекетирани с 2000 лева годишно, без да ползват нищо! Защо замърсяваш форума за тези, които са в беда? Какво има да спамиш, като си толкова доволен, а? Еби си камшика и остави хората, които са в беда да намерят съвет и помощ. Фактът, че киснеш тук от 2 денонощия означава не просто, че си доволен, а ЧЕ СИ ПЛАТЕН. С други думи си лобист, национален предател, съучастник на Организирана Престъпна Група. Сам си написал долу как искаш някой неползващ да ти плаща сградната такса. Хората са те квалифицирали като идиот, даже сам си се квалифицирал като такъв. Аз съм съгласен с определението. Ок, похвалил си се колко добре работела топлофикация във вашия блок. Е и? Утре може да запееш ти или майка ти друга песен, нали?

Писател ( нерегистриран )
02.08.2016 17:54
Ей ама ти наистина затвърждаваш идиотизма си с всеки пост! Всички искат да има законност, да се спазва конституцията. Ти като не искаш, значи си отявлен престъпник. Има си членове по НК за съучастие в ОПГ! Ти искаш някой да ти плаща за да се грееш, разбрахме го. Такива като теб паркират в общите части, защото си мислят, че като домоуправители всичко им е позволено. Серете по стълбищата, мазетата и таваните и нито веднъж не сте измели стълбището, защото другите трябва да ви платят, за да го направите. Ти като домоуправител, в далавера ли си с ТоплоФЪК, дават ли ти бонуси, а? Много домоуправители получавате тлъсти бонуси, за да прокарвате кабели на разни оператори незаконно, било ментел, свиваком, без да имате каквито и да са документи или без да сте гласували на събрание. Сигурно от 3 години не си правил отчет на събраните пари и свършените дейности. Обаче като дойдат от ЧЕЗ, ЕВН, ЕнергоПро, Веолия или Топлофък, ще си счупиш гръбчето да тичаш да отключваш, да натопиш някой "съмнителен", да се подмазваш, за да получиш още някоя трохица. Знаем ви този род маймуни що за идиоти сте. Доволен бил от "услугата", но пречи денонощно и другите, тоест масово другите също да бъдат доволни. Защото ще ти се увеличи таксичката. Що се страхуваш, нали ти е евтинко? Да не те е шубе, че ще се променят нещата и ще спре? Изобщо какъв идиот си ти, та ще пречиш на хората, които искат да се разведат с дадена Организирана Терористична група, а? Комунизма отдавна свърши, копеле, осъзнай го преди да си зависнал някъде! Свободата на хората е неприкосновена. Частната собственост също! Конституцията е Върховен Закон! Чл. 19 от нея също.

Търсене в този блог