понеделник, 3 декември 2018 г.

Как ни лъжат ЕРП-тата?

Как ни лъжат ЕРП-тата?


Публикувано на 26.03.2018  в България


1. Дистанционно манипулиране на електромерите.
Коефициентът на електромерите се манипулира дистанционно през софтуера – К = 1…1,2…1,5 и т.н
Електромерите имат специфичен софтуер, до който достъп имат само фирмите, получили лиценз от ДАМТН /държавна агенция за метрологичен и технически надзор/. По принцип тези фирми не трябва да са свързани с ЕРП-тата, но това разбира се не е така. Фирмите са техни в неявен вид.
Дори инспекторите от ДАМТН да имат софтуера, при демонтаж и последващ монтаж програмата се рестартира без да оставя следи от манипулацията т.е. К=1
Говори се, че една фирма Манипулира електромерите на трите ЕРП-та. Чия е фирмата ли?
2. Индуктивна енергия.
За разлика от старите електромери, които измерваха само активна енергия, новите измерват освен активна енергия /котлони, бойлери, ел. крушки с нажежаема жичка…/ и индуктивна енергия /трансформатори, ел двигатели…/.
Индуктивната енергия, образно казано, циркулира между източника и консуматора без да върши полезна работа, като по този начин само натоварва преносната и разпределителна мрежи и причинява загуби. Промишлените потребители на големи мощности имат два вида електромери – за активна и за реактивна енергия. Те са длъжни да изграждат секции от кондензаторни батерии /капацитивен товар/, които да компенсират генерираната индуктивна енергия от ел двигатели и трансформатори. Това още се нарича компенсиране на фактора на мощността cos ф. Ако нямат кондензаторни батерии, плащат жестоки глоби.
В нашия случай ЕРП-тата трябва да направят това, но те са си поръчали комбинирани електромери. Така глобите за влошен cos ф стават за наша сметка.
3. Напрежението.
– В селата, където мрежите са стари, на дългите отдалечени от трафопоста линии напрежението пада до 170 волта. Уредите са сметнати да работят с най-малки загуби при 220 волта. Пониженото напрежение предизвиква по-големи загуби, особено при ел. двигатели и трансформатори /загуби от топлина/
Следва по-големи сметки.
– В градовете с добри разпределителни мрежи, напрежението може да се повиши от янсеновия регулатор на трансформатора. (редовно гледам прибора, който съм монтирал на таблото – 240 V) Пак манипулация!
Следва – загуби и по-високи сметки.
………………
Някакви въпроси?

Източник: Ин Ян страница във Фейсбук

ПО ТЕМАТА:

Електронните електромери фалшифицират показанията почти шест пъти повече от реалното потребление на енергия.
⚠Тези електромери ги имаме и в България⚠
Някои електронни електромери могат да дадат неверни показания, които са до 582% по-висока, отколкото на действителното потребление на енергия.
Това излезе от проучване, проведено от Университета в Туенте (Твенте), в сътрудничество с Университета за приложни науки в Амстердам:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог