четвъртък, 21 май 2015 г.

Намалявали срока за плащане на сметка за парно

Намаляват срока за плащане на сметка за парно

10:23 | 19 май 2015 | | / Редактор Лилия Чалева

Четири фирми за топлинно счетоводство са
били санкционирани от Топлофикация София
Сн.: БГНЕС
От "Топлофикация София" са поискали съкращаване на срока за плащане на сметките и увеличаване на този за отстраняване на определени повреди.

Това е записано в проекта за изменение на общите условия на компанията и промените са внесени за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщават "Труд" и "Дневник".

Според исканията на "Топлофикация София" абонатите на дружеството трябва да плащат сметките си до две седмици след излизането им. В общите си условия общинското дружество иска сметката за парно да се плаща до края на месеца, следващ този, за който се отнася.

Фактурата излиза обичайно в средата на следващия месец и на практика срокът ще е едва петнайсетина дни. В момента срокът за плащане е 30 дни от излизане на самата фактура. Компанията дава и 3% отстъпка, ако клиентите я платят за 15 дни.

Енергийният регулатор обаче настоява да се запази сегашната схема и срокът за плащане да остане 45 дни след края на месеца, за който се отнася сметката.
Според КЕВР промените са в ущърб на клиентите на "Топлофикация София", личи от доклада на регулатора, който ще бъде обсъден днес на открито заседание.

Според исканията на "Топлофикация София" абонатите на дружеството трябва да плащат сметките си до две седмици след излизането им. В общите си условия общинското дружество иска сметката за парно да се плаща до края на месеца, следващ този, за който се отнася.

От КЕВР не приемат и предложението на столичното парно в новите общи условия да бъде записано, че дължи неустойка на клиентите си при проблем с автоматичното регулиране на температурата в абонатната станция, ако не го отстрани след повече от 30 дни.

Наказателните лихви ще се изчисляват на изразвнителната сметка в края на годината, както и сега, продължава да е сред общите условия на „Топлофикация София", което комапнията вади като теза, че няма да ощетява клиентите с новите общи условия.

В момента срокът за отстраняване на подобна авария, която се случва сравнително често, е пет дни и след изтичането им парното дължи неустойка.

Неустойката е 20% от стойността на доставената през периода на забавяне енергия.

От енергийният регулатор обясняват, че при ръчно управление на системата, когато автоматиката не работи, не може да бъде постигнат максималния температурен ефект за клиентите. Затова и удължаването на срока за поправка на съоръжението не е в интерес на абонатите.

"Топлофикация София" настоява още да не разглежда жалби на клиенти, когато не отговарят на условията й.

Регулаторът е коригирал и това искане с мотив, че парното трябва да поиска от абонатите да отстранят нередностите по жалбата си и само ако те откажат, тогава да не я разглежда.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=19094748

Коментари:

Аз съм го "намалил" срока. Когато дойде фалшивата фактура наречена "Съобщение към фактура", понеже нямам Договор и не ползвам услугата им, реагирам абсолютно моментално без никакво забавяне! Директно я хвърлям в папката, където събирам доказателствения материал за предстоящия съвсем скоро Народен Съд. А на този съд, тези вече осъдени терористи просто ще бъдат разстреляни на мига!

OgnenDemon ( регистриран )
19.05.2015 18:26
Най-ми е смешно от това: ""Топлофикация София" настоява още да не разглежда жалби на клиенти, когато не отговарят на условията й." - значи трай и си плащай а :)



Кочо ( нерегистриран )
19.05.2015 15:51
Няма ли добри хакери мама им м......


Кървава революция му е майката !
19.05.2015 16:37 ( нерегистриран )
За какво са хакерите, за тези само здрава сопа ще оправи положението! Още малко ще ги търпим, после всички по списък! Да си Българин - значи да пазиш родината си от всякаква измет, остава малко да се осъзнаем като Българи!


48 ( нерегистриран )
19.05.2015 15:35
леле ама тия вече съвсем се самозабравиха не стига че при изключено парно плащам по 70-80 лева месечно ами и сега авансово ги искат.Не стига че подгряват вода която не съм ползвал ами искат да ми натресат и срок за да я плащам. Я всички до стената и фандъкова начело че тя най много цица от там


Чужд ( нерегистриран )
19.05.2015 14:55
Големи наглеци са тези бандити! Хората получават заплати и пенсии в началото на месеца. Могат да почакат поне още 10 дни...
А, питам, когато имат да връщат тези наглеци при изравнителните сметки -защо не връщат парите със законните лихви??? ЗАЩО?!


Гери ( нерегистриран )
19.05.2015 13:43
А най-добре е да плащаме още преди да е излязла сметката. Идиоти.
    62 ( нерегистриран )
    19.05.2015 14:20
    прогнозните сметки са точно това



magazincheto.eu ( нерегистриран )
19.05.2015 11:31
Това е най-мафиотската организация. Как пък толкова години нито едно правителство не разреши "окончателен развод" с Топлофикация.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог