събота, 7 юни 2014 г.

Кражба на ЧЕЗ пак спря тока за 3 часа на хиляди софиянци

Кражба на ЧЕЗ пак спря тока за 3 часа на хиляди софиянци


09:23 | 6 юни 2014 | | / Редактор Лилия Чалева

Добавете надписАварийните екипи на ЧЕЗ са
възстановили захранването до 10 ч.
Сн.: БГНЕС
Хиляди жители в София и областта останаха без ток за три часа в петък сутринта заради кражба на трансформаторно масло. Аварията беше отстранена в 10 часа.

Аварията е предизвикана в 7.10 ч. Засегнати бяха селата Лозен, Казичене, Герман, Долни Пасарел и ж.к. Дружба.

Телефоните на ЧЕЗ прегряха сутринта от недоволните абонати . Автоматичният оператор само отговаряше, че ще бъде възстановен токът там, където има "аварийно прекъсване".

По-късно от ЧЕЗ уточниха, че кражба на трансформаторно масло е станала причина за прекъсване на електрозахранването на 4413 клиенти на ЧЕЗ.

Аварийните екипи на ЕРП-то са възстановили захранването в 10.00 часа.

Само за периода 17-19 май неизвестни извършители източиха маслото от 6 трансформатора в района на столицата и София област; щетите са за над 100 хил. лв., посочват от ЧЕЗ.

През 2013 г. от съоръжения на ЧЕЗ са откраднати 60 тона трансформаторно масло, а от началото на настоящата година до момента - 26 тона. От началото на 2013 г. щетите от кражби само на трансформаторно масло възлизат на 2,4 млн. лева, сочи статистиката на дружеството.

След източването на маслото съоръжението става неизползваемо и трябва да се подмени незабавно. В зависимост от типа трансформатор, смяната му струва между 10 и 30 хил. лв., уточняват от компанията.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Преди дни кражба на меден проводник остави без ток 19 блока в "Бъкстон".

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=16825789

Коментари:

ЧЕЗтито от ЧЕЗ ( нерегистриран )
07.06.2014 12:58

За мен е безспорно, че извършителите са именно служители на ЧЕЗ! Забележете: не 1, а 6 трансформатора и този 7-мият от преди няколко дни, отключени и откраднати кабелите в него или маслото! Толкова лесно ли се отключват тези трансформатори, че и маслото източват толкова бързо? Големи специалисти и професионалисти били тези крадци - познават целия трафопост, бравите им, пробките за маслото, мерките за беспоасност при работа в съоръженията и прочие. Интересно също как хубаво калкулират смяна на целия трансформатор, вместо просто да налеят наново маслото!! Не пише в статията, че трафовете са изгоряли от прегряване нали? Няма и как да стане, ако си му работят всичките защити, в това число и тези за прегряване и тази за нивото на охлаждащото масло. Така ли смятате от ЕРПтата да вдигнете цената на тока, чрез измислени разходи и измислени щети пред ДКЕВР и обществото? ТЕРОРИСТИ ПРОКЛЕТИ!

Още коментари:
факт 2 ( нерегистриран )
06.06.2014 11:40
Сега ще ти кажа фактите... А те са, че ЧЕЗ беше наела масово външни фирми за какво ли не (външни, но всъщност свои) и им плащаше луди пари за щяло и нещяло. Знаеш ли колко пъти подменяха здрави, скъпи, съвременни електромери при нас? Толкова, че последния път не бяха стегнали добре клемите и таблото се запали, вследствие на което изгоряха някои уреди у нас. Това отделно струваше на ЧЕЗ над 1700 лева, които ми платиха за щетите, а можеше и да е повече. Сами си го правят и после реват пред държавата. А що се отнася до Казичене, там токът се спира за добро утро и за лека нощ! - и това е от години, не отсега. Няма да обяснявам колко пари съм дал за UPS-и, само да кажа, че имам 4 и не ми стигат. 


Жоре, ( нерегистриран )
06.06.2014 16:50

Ако има действащи закони ще видиш как институциите са толкова виновни, че циганите са им само битови гадни подражатели..

D ( нерегистриран )
06.06.2014 10:03
На всичко отгоре диванетата ЧЕЗ дължат обещение на хората, ако нямат ток повече от 1 ден. Да му мислят търговци и производители как ще си изхвърлят развалените храни от хладилниците. Или после ние ще ги изядем и готово.

e kak ( нерегистриран )
06.06.2014 10:00
ДГД Чез
Но като няма държава така ще е

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог