петък, 6 юни 2014 г.

Софийско село на бунт заради спирания на тока

Софийско село на бунт заради спирания на тока

08:49  |  9 май 2014  | |  / Редактор Надежда Христова /

Над 500 жители на софийското село Мировяне са се подписали срещу ниското напрежение и честите спирания на тока. Подписката е внесена в ДКЕВР.

 „Храната на бебето я топлим по няколко пъти на ден, защото не знаем, когато дойде времето за хранене не се знае дали ще има ток, обикновено няма, за съжаление. Постоянно жена ми не може да изпече един сладкиш за по-малко от 3 часа. На 190 волта това е положението”, казва Методи Илиев, жител на село Мировяне, цитиран от bTV.

 За около 10 000 лева са щетите от изгорели електроуреди на семейство Илиеви. Досега Методи Илиев е сменил пералня, камера, усилвател.

 „Това е електрическа помпа, която ми качва топлата вода в къщата, която при един от поредните прекъсвания на тока, когато е дошъл явно е имало пренапрежение и кондензаторът е избухнал”, допълва мъжът. Той подава жалба за изгорелите си уреди, но претенцията му е оценена като неоснователна. За да намали щетите в дома си, Методи Илиев вече използва допълнителни защити.

 „Знаете какво ще се случи, ако в хола ви се запали телевизор - просто ще изгори целият хол. Ако вкъщи има някой, проблемът е, че аз не мога да си предвидя захранването. Показах ви и преди малко 24 спирания на тока за 50 минути”, казва още Методи.

 В Мировяне вече са направили и подписка срещу качеството на тока. В селото има около 600 домакинства, 500 от тях се подписват.

 „Много често е спирането на тока, горят много електроуреди и страхотни проблеми се получават. може да се случи почти всеки ден и по няколко пъти на ден”, посочва кметът на селото Йорданка Пенкова.

 Според ЧЕЗ обаче проблем с електрозахранването в селото няма. От дружеството твърдят, че редовно измерват напрежението по мрежата, а в селото месечно има не повече от 3-4 аварии. След тях следва и ремонт, при който също се прекъсва електрозахранването.

 „Включването и изключването на мрежата не може да предизвика изгаряне на електрически уреди. Тъй като няма влошаване на качеството на напрежение и съоръженията са в добро състояние, т.е. притесненията са излишни от страна на живущите в Мировяне”, обяснява Виктор Станчев, директор "Експлоатация и подържане" в ЧЕЗ-Разпределение.

 Местните обаче се шегуват, че дискотеката в Мировяне работи постоянно и очакват отговор и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, където са изпратили подписката си.

Източник: http://sofia.dir.bg/news.php?id=16651697

Коментари:

Ники  ( нерегистриран )
09.05.2014 17:16
 Решението е лочино - след като ЧЕЗ не се справя с този район, държавата го дава на някое от гругите електроразпределителни дружества, което ще се справи! А не се оставят гражданите на България на произвола на чешкото дружество ЧЕЗ, чията единствена цел е печалбата и минимизиране на разходите, постигането на което става чрез влошаване на качесвтото и надути сметки! ЧЕЗ ВЪН!!!!!!!!!!!


тинтириминтири  ( нерегистриран )
09.05.2014 10:28
 Този нещастник от ЧЕЗ дето обяснява колко пъти евентуално се спира тока в Мировяне да не си мисли че в селата живеят ниандерталци и не знаят какво значи ежедневно и по няколко пъти в деня спиране на тока. Нещастници - но ние сме си виновни жителите на тази шибана държава че търпим тези монополисти да ни управляват и да ни изцеждат благата за лични облаги. Вън на тези кърлежи!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог