понеделник, 16 юни 2014 г.

ДКЕВР ПОИСКА НОВИ НАМАЛЕНИЯ ЗА ТОКА ОТ ВЕИ ЦЕНТРАЛИТЕ

ДКЕВР ПОИСКА НОВИ НАМАЛЕНИЯ ЗА ТОКА ОТ ВЕИ ЦЕНТРАЛИТЕ


16 юни 2014, понеделник | публикувано от Полина Найденова

Председателят на ДКЕВР Боян Боев съобщи,
че са започнали да изпращат писма до всички ВЕИ
централис искане да предоставят финансовите си
отчети, за да може регулаторът да се запознае
със състоянието на централите
Цветомир Ценов

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска по-ниски цени от ВЕИ сектора. От 1-ви юли с 20% по-евтино трябва да се купува енергията от ветроенергийни централи и с между 50 до 60% тази от фотоволтаичните.

От държавния регулатор смятат, че енергийният сектор е изпаднал в дълбока криза, заради безразборното строителство на ВЕИ мощности в периода от 2010 до 2012 г. Само за 2 години България изпълни предсрочно европейските изисквания и въведе в експлоатация 1000 МВт. Към момента 16% от потреблението на ток в страната е от възобновяеми енергийни източници, а изкупната цена е преференциална и неоправдано висока, защото неоправданите разходи на дружествата се покриват от крайния потребител.

На провелото се заседание, на което бе обсъден докладът на работната група, предвиждащ нови намаления в изкупната цена на зелена електроенергия, производителите на вятърна и слънчева енергия възразиха остро срещу намерението на ДКЕВР. Според представители на волтаиците докладът противоречи със законодателството и цели ликвидирането на зелената енергия.

Председателят на Държавната комисия Боян Боев обаче опроверга тези твърдения и заяви, че процедурата на регулатора е извършена спрямо всички законови правила.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/06/дкевр-поиска-нови-намаления-за-тока-от/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог