вторник, 17 юни 2014 г.

„Газпром” врътна кранчето на газът на Украйна

 „Газпром” врътна кранчето на газът на Украйна


16 юни 2014, понеделник | публикувано от Петър Дучев

АТАКА предупреди, че България ще е потърпевша от украинските своеволия


Русия е направила всичко възможно за достигане на компромис по газовия спор с Украйна. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, който добави, че поведението на украинската страна по време на дискусиите е било неконструктивно, предаде „РИА Новости”. „Безусловно, руската страна в рамките на провеждане на преговорите извърши всички необходими действия, предприе всички необходими стъпки, за да се стигне до компромис, да се достигнат решения, които биха разрешили ситуацията. От руска страна бяха отправени доста конструктивни предложения към Украйна”, каза Новак. По думите му, тези предложения, засягащи цената и графика на погасяване на задълженията са имали потенциала да станат компромисни за нормализирането на ситуацията.

Ако Украйна присвоява газ, „Газпром” ще увеличи доставките по други направления. Това заяви председателят на управителния съвет на компанията Алексей Милер. „Ако засечем, че остава газ на територията на Украйна… ще увеличим доставките на газ по газопроводите „Северен поток” и „Ямал Европа”, ще увеличим обемите в подземните газохранилища в Европа”, каза Милер в понеделник. По време на пресконференция той посочи, че никои европейски доставчици не могат да осигурят реверсните доставки на газ, на които разчита Украйна като алтернатива на идващия от Русия природен газ. Милер подчерта, че Украйна се разпорежда с руския газ като със свой. „Тя няма право на това. Собствеността на руския газ в украинския тръбопровод не се променя”, посочи той.

В същото време той добави, че „Газпром” ще продължи изграждането на „Южен поток”. „В момента строителството тече стриктно по график и през декември 2015 г. в България ще пристигнат първите доставки”, напомни Милер.

Междувременно в „Газпром” заработи оперативен щаб за проследяването на състоянието на транзита на газ през Украйна, добави Милер. Той каза, че „на границата между Русия и Украйна ще доставяме точно толкова газ, колкото поръчат потребителите в Европа. Към момента заявката за транзита през Украйна възлиза на малко над 185 млрд. куб. м.”

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/06/„газпром-врътна-кранчето-на-газта-н/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог