сряда, 23 юли 2014 г.

Очаква ни вдигане на цената на тока, заради Костов?

Очаква ни вдигане на цената на тока, заради Костов?


26 юни 2014, четвъртък | публикувано от gitaman

Очаква ни вдигане на цената на тока, ако ЕК отклони исканията на ДКЕВР за оспорване на договорите, сключени с американските централи AES „Марица Изток 1” и „Контур глобал Марица Изток 3”. Крайно неизгодните договори с американските централи в Мариците бяха дело на правителството на Иван Костов дни преди да предаде властта на Симеон Сакскобурготски. На брифинг от регулатора съобщиха, че са изпратили две жалби до ЕК с оплакване, че американските централи, както и производителите на електроенергия от ВЕИ мощности са получавали прекомерни държавни помощи. Сега енергийният регулатор иска от Европейската комисия право да намали задължението на НЕК да изкупува цялата електроенергия, произведена от „американските централи“, както и тази от ВЕИ централите. От думите на председателя на регулатора Боян Боев стана ясно още, че конкретното желание на ДКЕВР е да се намали изкупуването от AES с 30%, а на „Контур глобал” с 20%, като половината от блоковете на двата ТЕЦ- а трябва да излязат на свободния пазар. Също така ДКЕВР иска да намали с 50% и изкупуваното количество електроенергия произведена от ВЕИ, като и двете ограничения да влязат в сила от новия ценови период. Ако обаче Брюксел отклони искането на енергийния регулатор, то това ще означава, че ще трябва да се актуализира веднага цената на електроенергията. Това обаче нямало да се случи рязко, а плавно, на тримесечие, заявиха от енергийния регулатор. Сключените договори обаче са дългосрочни и е твърде вероятно да не бъдат променени. А натрупаните задължения на НЕК за периода 2010 – 2014 г. са 2,9 милиарда лева. Невъзстановените разходи, свързани с обществена доставка на електрическа енергия, са близо 1,5 милиарда лева. Инвестиционните разходи, свързани с инвестиции извън регулирана дейност, са в размер на 1,4 милиарда лева, поясниха от ДКЕВР. Задълженията са натрупани предимно от два инвестиционни проекта – единият е хидровъзел „Цанков камък” в размер на 694 милиона лева, другият е АЕЦ „Белене” – 784 милиона лева. Тези дейности не подлежат на компенсиране от страна на ДКЕВР. Тези разходи не са компенсирани в миналото и не следва да се компенсират в бъдеще”, подчерта председателят на енергийния регулатор.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/06/очаква-ни-вдигане-на-цената-на-тока-зар

Цените на парното и топлата вода скачат драстично


От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обявиха първоначално поскъпвания между 6 и 19%

29 юни 2014, 14:39, oбновена в 14:42

Драстичен скок в цената на парното и топлата вода се очакват от първи юли. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обявиха първоначално поскъпвания между 6 и 19%, информира Нова ТВ.

От асоциацията на топлофикационните дружества обясниха, че това ще доведе до масови откази от парно и до фалити на дружествата.

Според експерти поносимото поскъпване на цената на топлото би трябвало да е в рамките на 5%.

В Русе се чака най-драстичния скок на цената от почти 19%. Сред късметлиите са бургазлии - те ще плащат 7 на сто по-скъпо. Прогнозите на ТЕЦ-овете са за 20% по-малко клиенти, а от там и фалити.

И в Русе и в Бургас обаче хората отказват да приемат поредното поскъпване. При обсъжданията на цените в ДКЕВР стана ясно, че има случаи в които ТЕЦ-овете са поискали едно поскъпване, а регулатора е определил друга - по-висока цена за услугата.

В Бургас става въпрос за стотинки. Клиентите ще плащат разлика от около 3 лева. В Русе се оказва, че разминаването е много голямо.

Като цяло в страната увеличението на цената на парното идва заради натиска ТЕЦ-овете да намаляват цените на тока, който също произвеждат.

Обяснението - ако продавам краставици и домати и някой реши че краставиците ми изведнъж ще струват на половина, то аз ще поискам да увелича цената на доматите.

Според експертите е крайно време държавата да спре да натиска или пък да раздува цените.

Ако предварителните заявки за цени от страна на регулатора се превърнат в окончателни решения - а това трябва да стане утре то софиянци да се готвят за 12% по-скъпо парно и топла вода.

Почти такъв ще е скокът във Варна. В Пловдив - 10%.

Източник: http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/cenite-na-parnoto-i-toplata-voda-skachat-drastichno-6015959

Възможно е токът да започне да поскъпва на всеки три месеца

Не е изключено от 1 октомври да започне поетапно увеличение на цената на тока заради натрупания дефицит в Националната електрическа компания.
Това стана ясно от изявление на шефа на ДКЕВР Боян Боев, който отчете, че НЕК е задлъжняла с 2.9 млрд. лв.
Милиард и половина от тях са свързани с дейността "Обществена доставка на електрическа енергия", а останалата част - с разходи по проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Разходите и инвестициите на НЕК >>

Председателят на ДКЕВР Боян Боев посочи, че се търсят начини задълженията на НЕК да не се отразят върху крайната цена на тока.

Ето какво каза Боев, цитиран от БНР:

"Този дефицит, част от него го покриваме и ще го покрием следващата година. В следващия ценови период ние очакваме доста промени да настъпят, които следва да балансират част от този недостиг. А остатъкът от него и разликата от положителния ефект и натрупаните разходи до момента, които не са компенсирани от Държавната комисия, да бъде изравнявана и да бъде намерен конкретният механизъм, в който да не се усети, или да не се усеща, или да няма отражение върху крайните потребители. Това е нашата цел, казвам го най-отговорно."

Цените, "Мариците" и ВЕИ

Ако не се случат нашите предложения за промени в дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ и в Закона за енергията от възобновяеми източници за ограничаване изкупуването на енергия от ВЕИ, ние ще трябва да седнем най-отговорно и да актуализираме цените на тока всяко тримесечие, заяви Боян Боев.
Той обаче изрази личното си мнение, че няма да се стигне до това и че в най-кратки срокове трябва да се предприемат промените.

Вчера ДКЕВР пусна две жалби до Европейската комисия срещу дългосрочните договори на ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ и на ВЕИ-производителите. Регулаторът иска преразглеждане на договорите. Боев уточни, че се очаква отговор от Европейската комисия по внесените жалби в законоустановения срок, който по думите му е две седмици.

Членовете на ДКЕВР не се ангажираха с по колко процента ще трябва да поскъпва токът всяко тримесечие, ако не бъдат изпълнени техните предложения, и отбелязаха, че през септември ще са ясни и данните от балансиращия пазар, който вече работи. Очаква се разходите за НЕК да намалеят благодарение на балансиращия пазар, посочиха от регулатора.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/dkevr-nek-tzenata-toka-izbori2013-16942085

Поредната лъжа на БСП-ДПС се срина – от днес плащаме по-скъп ток

July 1, 2014


Поредната опашата лъжа на тандема БСП-ДПС, че токът ще поевтинее се сгромоляса с гръм и трясък. Изненадващо ДКЕВР реши електроенергията да поскъпне още от днес, въпреки очакваното намаление. Първоначалните разчети на енергийните експерти от ДКЕВР сочеха, че от 1 юли в цялата страната токът ще поевтинее, макар и незначително. Решението бе взето тихо-мълком и увеличението вече е факт!
За абонатите на ЧЕЗ скокът е най-голям – дневната енергия се повишава с 2,78%, а нощната с 2,22 на сто.
Цените на тока са определени за едногодишен период, въпреки че миналата седмица шефът на регулатора Боян Боев даде заявка, че цената може да скочи още от 1 октомври и настоя сметки да се правят на всеки три месеца, подобно на цените на природния газ, парното и топлата вода.
Въпросът е – къде са днес организаторите на февруарските протести от зимата на 2013 година. Нали уж бяха независими, свободни граждани, скочили спонтанно срещу непосилните сметки за ток. Нали уж бяха радетели за социална справедливост. Защо днес мълчат?

Източник:  http://samokovest.com/поредната-лъжа-на-бсп-дпс-се-срина-от/

ВЕЧЕ НЯКОЙ СЪМНЯВА ЛИ СЕ В НЕЗАВИСИМОСТТА НА "РЕГУЛАТОРА" ОТ ЕНЕРГИЙНИТЕ ВАМПИРИ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог