сряда, 4 ноември 2015 г.

Министерският съвет удължи с 15 г. концесията на „Мини открит въгледобив“ на Хр. Ковачки. Затова днес от БДЦ гласуваха за арестуването на Сидеров и Чуколов.

Министерският съвет удължи с 15 г. концесията на „Мини открит въгледобив“ на Хр. Ковачки

Затова днес от БДЦ гласуваха за арестуването на Сидеров и Чуколов.


КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА, 29 октомври 2015 12:40

С 15 години се удължава концесионният договор за добив на въглища от находище „Пернишки въглищен басейн“, реши на заседанието си вчера Министерският съвет.

Концесионерът „Мини открит въгледобив“ ЕАД е мотивирал искането си за удължаване на срока на концесията с наличието на остатъчно геоложки запаси от въглища, които иначе ще останат в находището и след изтичане на договора. Очакваното концесионно плащане за целия срок на продължаването на договора е около 5,3 млн. лв.

Собственик на „Мини открит въгледобив“ според договора за покупко-продажба от 27 юли 2004 година е софийската фирма „Кони Кон“ ООД за 5,4 млн. лв., чийто собственик е Христо Ковачки. Тогава Агенцията по приватизация е продала „Мини открит въгледобив“ на търг с явно наддаване.

Въглищата от откритите рудници на „Мини открит въгледобив“ се продават на ТЕЦ-овете в Бобов дол и Перник, които също са собственост на Ковачки. Въглища от мината се продават и за населението, като се обогатяват в Централната обогатителна фабрика на предприятието.

През 2011 година тогавашното Министерство на икономиката и енергетиката е съдило собственика за забавено плащане на концесионото възнаграждение. Искът е бил за 657 000 лева. Той обаче е оспорен от собственика с мотива, че по това време икономиката е била в криза, а концесинните вноски за били на 6 месеца и забавянето на плащането е незначително.

Източник: http://struma.bg/news/65770/1/1/Ministerskiyat-suvet-udulji-s-15-g-koncesiyata-na-Mini-otkrit-vugledobiv-na-Hr-Kovachki.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог