неделя, 8 ноември 2015 г.

Жена осъди „Енерго Про“ заради завишени сметки

Жена осъди „Енерго Про“ заради завишени сметки

15:32 | 29 октомври 2015 | | / Редактор Десислава Димитрова /

Русенският районен съд се произнесе в полза на жена, завела иск срещу „Енерго Про Продажби“ АД.

Причината е, че след като в началото на февруари 2015 г. от „Енерго Про Мрежи“ АД сменили електромера й, сметката й за ток скочила 4 пъти, съобщи "Топновини".

Жената, която е 50% инвалид, получава много ниска пенсия – малко над 100 лева, а майка й, с която живее, е пенсионерка, също с много ниски доходи. Поради това двете жени живеят в големи лишения и сметката им за ток дори в най-студените месеци на годината не надвишава 50 лева.

Настоящият случай обаче не бил такъв, е описал съдията в решението си. Само няколко дни след смяната на електромера, жената отишла да си плати тока и се оказало, че дължи 200 лева. За следващия отчетен период новата сметка приближила 300 лева и така общата сума, която „Енерго Про Продажби“ АД поискали от бедните жени била около 500 лв.

Жената предположила, че новият електромер е неизправен и метрологично негоден. Тя се обърнала към съда, да потърси правата си, тъй като от електроразпределителното дружество издали фактура за задълженията и настоявали да си ги получат. Жената поискала съдът да признае, че тя не дължи начислените суми, поискала си от ответника и разноските за водене на делото. ---

От „Енерго Про Продажби“ АД оспорили иска, но след анализ на събраните доказателства по делото, сред които и експертиза на електромера, съдът решил, че той е основателен и доказан, поради което го уважил напълно. Така жената няма да плаща начислената й непосилна сметка, а от „Енерго Про Продажби“ АД ще трябва да покрият адвокатския хонорар от 300 лева, както и да дадат още 50 лв. за държавна такса за водене на делото.

Решението не е влязло в сила и може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Русе.

Източник: http://ruse.dir.bg/news.php?id=20427385

чудо ( нерегистриран )
30.10.2015 10:09
истинско чудо е, че съдът е отсъдил справедливо с/у лапачите .... вероятно и съдията е потърпевш, та не са могли да го купят

Потърпевш ( нерегистриран )
29.10.2015 23:44
Може да не е бил неизправен, но тези, които монтират от ЕнергоПро се манипулират лесно от операторите им. Казвам го, защото ми се случи същото, но при мене завишението беше 12-13 пъти. За два летни месеца ми написаха 1000 лв. Веднага след смяната на електромера с "умен". При това 3 месеца ми пращаха нормални сметки, а след това изравнителна фактура за почти 900 лв. Бяха решили, че сме чужденци, които само през лятото идват на почивка, затова изчакаха есента, че до другата година да заметат следите. Когато номерът не мина и поисках независима експертиза, се опитаха тайно да сменят електромера, без да го пломбират, за да се избягнат манипулации преди експертизата. Тогава веднага дадоха на заден, че да не се стигне до съд. Още преди да си тръгнат техниците получих отговор, че бил констатиран "самоход". Не само се отказаха от претенциите си, ами ми и върнаха пари, за да не се стига до съд. Наглостта им е безкрайна.
plv ( нерегистриран )
29.10.2015 17:30
Ами правилно искаха от Бойко Борисов да прекрати договорите с ЕРП-тата, ама не го направи. Завъртяха се интересите, натисноха го чужди посланици и той се огъзи. А и не само той - милият ни скъп президент ходи тайно по тъмни доби да се среща в Австрия с шефовете на EVN. Представяте ли си - президент на една държава да ходи да се кланя на някакви швабски мошеници. Е интереса клати феса.......

BRCK ( регистриран )
29.10.2015 16:47
Трябваше и за нерви и разправии да платят поне 1000лв щото са причинили стрес на жените. Проблема ,е че те ще си ги включат тези пари като разходи и ще искат от ДКЕВР увеличение на цената на база тези разходи. Съд до дупка за тия отрепки.


русенец
 ( нерегистриран )

29.10.2015 16:43

Как може такова нещо?! На болна и бедна жена да начислиш четворна сметка заради неизправен електромер и да имаш наглостта да си искаш парите без да провериш дали електромера е редовен!

Това Енергопро са си е га ти свинете! Ако българите наистина бяхме хора с характер, сега щяхме да направим един митинг пред офисите им, и докато няма оставки поне на 3-ма идиоти, да не се разотиват хората. Представте си, ако такова нещо бепе станало другаде примерно. Палки, водни струи, сълзотворен газ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог