понеделник, 13 октомври 2014 г.

В цялата страна хората излязоха на протест срещу властта на корпорациите

В цялата страна хората излязоха на протест срещу властта на корпорациите

Публикувано на 11.10.2014 @ 20:22

/Поглед.инфо/ Хората срещу властта на корпорациите излязоха на протест срещу готвеното споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Пространството около паметника на Патриарх Евтимий в столицата се изпълни с хора, носещи надписи и плакати срещу TTIP - "Да разоръжим TTIP", "Водата е най-ценното богатство", "Българино, излез и защити земята си!, "За чиста вода, здрава земя, България!".

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции или Transatlantic Trade and Investment Partnership (ТТIP) е името на договора за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ. Пълна липса на прозрачност в преговорния процес; занижаване на потребителските стандарти и нахлуване на ГМО стоки в Европа; създаване на международни арбитражи, които отнемат суверенитета на националното правосъдие. Това са основните причини, поради които споразумението буди сериозна тревога.

Преговорите стартират при пълна непрозрачност в началото на 2013 година и трябва да приключат в края на 2014 година. Заради събуденото обществено недоверие и протести по всяка вероятност този срок няма да бъде спазен.

Заедно с европейския ден за протест срещу ТПТИ на 11 октомври България се включва и в световния ден срещу фракинга. Двете събития са обединени и ще се проведат под общ флаг.

Столицата не е единственият град в България, който се вдига на протест. Мероприятия има още във Варна, Пловдив, Шумен, Добрич, Видин и Пазарджик. Протестни действия има още в Берлин, Мюнхен, Париж, Атина, Хелзинки, Любляна, Брюксел и много други.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/58839/V-tsyalata-strana-horata-sreshtu-vlastta-na-korporatsiite-izlyazoha-na-protest

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог