понеделник, 27 октомври 2014 г.

Кога ще ги стигнем...албанците?

Кога ще ги стигнем...албанците?

Публикувано на 27.10.2014 @ 14:34 Автор: Светлана Велева

/Поглед.инфо/ В 5 области червен код заради обилни валежи и силен вятър, а в седем - жълт.

За 14 области в сила е оранжев код за сняг, вятър и дъжд. Затруднено е преминаването на автомобили в десетки участъци поради паднали свлачища, активизирани от снеговете и паднали дървата. В някои райони положението е бедствено, затрупани са коли. Затворени са пътища, основни проходи на страната, жп линии, има множество пътни инциденти. Десетки селища са останали без електрозахранването, няма и вода. Не, това не е картина от поредния холивудски филм за започващ климатичен апокалипсис. Това беше родната картина на ден първи от зимата. Донесла снега – това непознато явление, което всяка година изненадва всички, най-вече пътните и общински органи, при все че тази година беше обявено очаквано застудяване и снеговалеж седмица по-рано. Всъщност най-изненадани бяха от ЧЕЗ.

Стотици села от 8 общини останаха без ток заради авария в електропреносната мрежа, все абонати на ЧЕЗ. Само в Ловешка област 80 населени места останаха без ток заради авария в електропреносната мрежа. В Габровско - над 50 села и т.н., общо над 33 000 абонати. От дружеството толкова се паникьосаха, че поискаха режим на тока в засегнатите общини. Обяснението е, че "тежката метеорологична обстановка, обилният снеговалеж и силен вятър пречат на близо 80-те аварийни екипи за отстраняване на проблемите". Ех, ако малко сняг и вятър за два дни предизвикват такъв енергиен хаос, то какво ли ще е, ако има виелици и истински зимни аномалии цял месец? Тогава половината държава трябва да остане на тъмно.

Иначе ЧЕЗ има големи претенции към НЕК, ДКЕВР и държавата. Непрестанно искат увеличаване на признатите разходи за инвестиции в мрежата и по-висока цена на тока, която да ги осигури. А реално подобрения в мрежата не се осъществяват. Факт е, че при първите по-лоши климатични условия - буря, силен дъжд, сняг, големи горещини, десетки села в Западна България остават трайно без ток. В някои от случаите лошо защитените кабели се повреждат, в други - при по-голямо натоварване на мрежата тя не издържа и гърми. А с нея гърмят и битовите електроуреди. И това се повтаря от години. В Софийска област пък периодично се оплакват от нисковолтов ток.

Отделно, че нощем София се превръща в дискотека. Блокове и цели квартали редовно гаснат без причина. А на дежурния телефона или никой не вдига, или не дават адекватно обяснение за спиранията. Това вече не е просто лошо поддържана мрежа и обслужване, а престъпна безотговорност и психотерор.

Същевременно от ЧЕЗ непрестанно се жалват през годините, че работят на загуба, което е и едно от основанията им за периодично исканата по-висока цена на тока. Анализите обаче показват друго. Ревизия на ЕРП-ата иницирана от предишното ръководство на ДКЕВР показа, че за периода 2008-2012 г. дружествата са си раздули разходите с 818 млн. лв. Най-големи са разликите при ЧЕЗ - отчетените приходи са 44 млн. лв. над заложените, тоест нормативно признатите от ДКЕВР, а направените технологични разходи са със 172 млн. лв. по-малко, тоест спестени са над 200 млн. лева. Вместо обаче да се отчете печалба, те са пренасочили икономисаните средства към дружеството майка, под фирмата на консултантски услуги. В отчетите са записани като „допълнителни административни разходи към трети лица”, в размер на 414 млн. лв. Ето как чешкият монополист прави милиони на гърба на българският данъкоплатец, а услугата остава с непроменено качество. Според одитния доклад, ЧЕЗ е лидер сред ЕРП-ата и по нарушения. От направени 1283 проверки, нарушения са констатирани в 1088 от случаите, което е 85%. В същото време, от над 13 хиляди жалби на клиенти срещу ЧЕЗ само за първото тримесечие, от дружеството са признали за основателни едва 83 (под 1%) - основно грешки в измерването на показанията на електромерите. Видите ли, хората просто си нямат работа и от скука пишат жалби до ЧЕЗ, без да имат основателен проблем. На кого да вярваме – на проверките на ДКЕВР, експерти и одитори, или на ЧЕЗ? Между другото, една от възможностите позволили намаляване цената на тока от предишния кабинет, беше точно тези резерви в ЕРП-ата установени при проверките. А далите тласък на проверките - Боян Боев - шефът на ДКЕВР и Еленко Божков, бяха отстранени. Аргументът за освобождаването на Божков беше нелеп колкото и аргументите за вдигането на цената на тока с 10%, а именно - „установена несъвместимост с изискванията на Закона за енергетиката за заемане на длъжността”. Така лобирането в полза на монополистите може да продължи необезпокоявано. Факт е, че исканото увеличение на признатите разходи за ЕРП-ата, за да могат да „инвестират”, е вече одобрено и цената на тока е с 10% по-висока. Че няма да се инвестират тези по-високи приходи в мрежата и да се подобри качеството на услугата, е ясно. Че ще продължат да правят милиони на гърба на будалите българи и да ги изнасят в чужда икономика, също е ясно. На всичко отгоре, сега ще ни спират и тока за да балансират проблемите в мрежата, вместо да инвестират средства в нея както е по договор, и да осигурят една нормално функционираща мрежа, която да не рухва при първия по-силен вятър. Е, има ли друга такава наглост? В Албания за много по-малко им отнеха лиценза и ги изгониха, а са оперирали на албанския пазар за доста по-кратък период от време.

През 2009 г. ЧЕЗ купи 76% от албанската компания. Близо 4 години по-късно - през януари миналата година албанската Регулаторна комисия за енергетика отне лиценза за работа на ЧЕЗ с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не инвестира в енергийната мрежа. Чешката фирма поиска международен арбитраж и обезщетение от Албания. В последствие се постигна споразумение и от албанското министерство на енергетиката и промишлеността заявиха, че то ще даде възможност да започнат реформи и инвестиции в енергоразпределителната мрежа, които ще доведат до по-качествена услуга за крайните потребители. Нещо, което ЧЕЗ не направиха за 4 години там. А ние от кога търпим монопола и своеволията им? Можем да кажем само... кога ще ги стигнем албанците?!

Източник: Поглед.инфо: http://bulgarski.pogled.info/news/59292/Koga-shte-gi-stignem-albantsite

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог