четвъртък, 28 август 2014 г.

От новосъздаденият "Енергиен борд" се очаква да засили кражбите СИ в сектора

От новосъздаденият "Енергиен борд" се очаква да засили кражбите СИ в сектора

Ето го всъщност оригиналното заглавие от самия очевидно лобистки сайт:

От новосъздаденият Енергиен борд се очаква да определи диагнозата и предпише лечение за кризата в сектора

27.8.2014 | 15:41

Вицепремиерът Екатерина Захариева
пое с уста новосъздадения енергиен борд
От днес в България се въвежда режим на енергиен борд. Днес служебният кабинет на Георги Близнашки одобри Постановление  за създаване на новата структура, което включва и правилник за организацията на дейността й.

Енергийният борд ще бъде на пряко подчинение на Министерския съвет и ще работи като консултативен орган на правителството "за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката". Той  ще бъде ръководен от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева.

Бордът се създава в изпълнение на приоритетите на служебния кабинет за продължаване на работата по реформите в енергийния сектор. Целта е да се повиши прозрачността, диалога и пазарната ефективност с оглед преодоляването на затрудненията в българската енергетика, съобщиха от правителствената информационна служба.

Енергийният борд ще извършва анализ на състоянието на сектор „Енергетика“ и ще определя причините, водещи до нестабилност на енергийната система. На тази база той ще определя принципите и насоките за устойчиво управление на сектора.

Други задачи на Борда са да обсъжда и да предлага мерки за решаване на установени проблеми с цел стабилизиране на енергийната система, както и да дава становища по дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката.

Консултативният орган ще може да отправя предложения за изменения и допълнения на нормативната уредба, както и да обсъжда и дава становища по предложенията за стратегии в енергийния сектор.

Членове на Борда ще бъдат :

- Представители на държавата: заместник-министри на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика, председателят на ДКЕВР; (На председателят на ДКЕВР му поискаха оставката от протеституиращото ГЕРБерско правителство и ДКЕВР беше отстранен, б. р. )

- Браншови организации:  Българска фотоволтаична асоциация, Асоциацията на водните централи, Българската ветроенергийна асоциация, Асоциацията на топлофикационните дружества в България, ТЕЦ – заводски централи, Асоциацията на търговците на електрическа енергия, Българската петролна и газова асоциация, Българската асоциация природен газ, Асоциацията на банките в България, Българската минно-геоложка камара;

- Големи енергийни компании: държавните Български енергиен холдинг /БЕХ/, Национоална електрическа компания /НЕК/ и „Енергиен системен оператор” ЕАД /ЕСО/,както и частните „Ай И Ес ЗС Марица Изток 1” ЕООД, „Контур Глобал Марица Изток 3” АД, , „ЕВН България” ЕАД, „ЕНЕРГО-ПРО Варна” ЕООД, „ЧЕЗ България” ЕАД,

- Работодателски организации: Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България;

- Синдикални организации: НСФЕБ – КНСБ, ФСО ФЕ – Подкрепа

- Организации на потребителите на енергия: Българската национална асоциация на потребителите, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/.

Енергийният борд може да привлича за участие в заседанията представители и на други държавни органи, институции, международни организации и търговски дружества от сектор „Енергетика“, както и експерти в тази област.


1 коментар
nupcm
2014-08-28 | 13:19

Мдаа, освен чуждо-държавните Престъпните групировки колонизатори ЧЕЗ, ЕВН, ЕнергоПро, Соросоидните КРИБ, БСК, АИКБ, мафиотските БФА, БВА на ВЕИ мафията, Асоциацията на терористичните топлофикации, БПГА, Банкерите, Американските ТЕЦове и един куп държавни лобисти назначени за министри от Близалски и плЕВНелиев, свързан с КРИБ, ЕВН, Сорос и ВЕИ мафията на Бориславова, Борисов и Прокопиев, виждам че няма нито един представител на граджански сдружения. А на върха не е енергиен министър, а някаква протеститутка от икономическия - Екатерина Захариева изпълзяла от кревата на плЕВНелиева. Браво на вас! Ясно е, че каквито и глупости да говори и решава измисления ви борд, те ще са абсолютно невалидни и незаконни, защото единствено ще обслужват интересите на енергийната мафия!

Източник: http://3e-news.net/българия/от-новосъздаденият-енергиен-борд-се-очаква-да_40002

Коментарът е правдоподобен.... Ще добавим само, че този така наречен борд, ще е на пряко подчинение към Мин Съвет, съгласно текста. Тоест цялата тази мафия, изредена от коментатора и автора на статията, вече открито ще покаже и заяви отдавнашната си шапка и покровителство - правителствата на "НРБ"! С други думи - правителствата, които от 1944 година представляват една престъпна олигархическа комунистическа/капиталистическа (името няма значение, то е само фасадно) върхушка. И ако в периода на Сталинизма имаха нужда от идеологически враг, за да има кого да мразят, за да могат да съществуват и да оправдават престъпленията си в името на Партията, сега врага е най-вече народа, данъкоплатеца, стриган до побъркване и доен като дойна крава, така че и последната жълта стотинка да бъде открадната от тези престъпници, които вярват единсвено и само в парите и властта! От 9.9.1944 г. та до сега!
"Искам да съм с първите
С комунистите
Истинските"
беше писал един автор през миналия век в една аналогична, подобна епоха, подигравайки се хитро на режима.
Риторичният въпрос е дали с тази шайка, наречена Борд, се правят опити да се изземат функциите на незаконният от 3/3/2011 г. ДКЕВР? Този ДКЕВР, който въпреки това, им бръкна надълбоко в задниците, където слънцето не им огрява фотоволтаиците. Колкото и незакоен да е ДКЕВР, този нов "борд" с нищо не е по-законен! Точно напротив! Иначе нямаше толкова да се стараят и бързат да го учредяват! Питам пак риторично защо не бе учреден законния Обществен Независим КЕВР Регулатор - Енергийният Граждански Форум, така както е законно разписан в Третия енергиен пакет в интерес на потребителите?!?

В подкрепа на тези думи, Протеституиращото правителство поиска оставките на ДКЕВР! Значи така наречения БОРД остава без представители на Регулатора!

Допълнителни линкове за четене в подкрепа на казаното, изказани и от ляво и от дясно:

Куюмджиев: Създаването на Енергиен борд е абсурдно

http://news.bgnes.com/view/1183391
2014-08-28 11:26:54

Създаването на Енергиен борд го намираме за абсурдно и допълнително доказателство за опита за задкулисна промяна на легитимните политики в енергетиката. Това заяви водачът на листата на БСП в Търговище Явор Куюмджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Куюмджиев запита кой е избрал хората, които ще влязат в този борд, кого представляват те, освен корпоративни интереси. Той добави, че в него влизат представители на ЕРП-та, американските ТЕЦ-ове, а от държавната енергетика ще има един, двама представители. Това е нарушение на основни демократични принципи, на каква база тези хора ще влязат в този борд. Кой позволява на служебното правителство да надвишава правомощията си, запита още той.

Според него Министерството на икономиката и енергетиката по закон само може да управлява енергетиката, а ДКЕВР може да определя цените. Той коментира и изявления на енергийния служебен министър Васил Щонов за потенциално увеличение на цената на тока с 50 % в следващите години. Това е поредното доказателство, че сегашните управляващи и говорители на ГЕРБ са отряд за мръсни поръчки на Бойко Борисов и изпълнение на политиките на ГЕРБ, тъй като те на се влезли във властта чрез избори, категоричен бе Куюмджиев.

Според него, ако се решат двата основни проблема в енергетиката, един от които са дългосрочните договори за изкупуване на енергия от ВЕИ-та, цената на тока може да не се вдигне въобще, дефицитът го има, но той е предизвикан от това. Той подчерта, че 30 % от разходите в системата на енергетиката отиват за плащане на разходите на енергия от ВЕИ, които доставят само 5 % от електричеството. 

От друга страна, Таско Ерменков, който ще води листата на партията в Сливен заяви, че днес продължава политиката на ГЕРБ, насочена към прехвърляне на всички тежести и отговорности в сектор енергетика върху крайния потребител. Най-лесният начин да решиш проблемите е да натовариш цената и да накараш обикновения гражданин да я плаща, заяви той.

Ерменков не подмина и исканите оставки на председателя на ДКЕВР Боян Боев и двама от членовете на регулатора, като заяви, че се правят опити за подмяна на независим регулатор от едно служебно правителство, чиято отговорност е да провежда честни избори. Прави се опит и последната бариера, която стои за защита на потребителя, да бъде премахната и да бъде подменен съставът на ДКЕВР с послушковци. Очаквайте подробности. /БГНЕС

"Десните": Енергийният борд е имитация на отговорност 

http://news.bgnes.com/view/1183425
2014-08-28 13:32:49

Създаването на Енергиен борд представлява опит от страна на официално управляващите от името на президентската институция и от страна на неофициално управляващите от ГЕРБ да размият отговорността за управлението в сектор енергетика, който се намира в кризисна ситуация.

Това заявяват в своя позиция от Коалиция "Десните", озаглавена "Енергийна безотговорност". Според тях подобен орган търси публичен ефект, но не може и не бива да замества отговорността на изпълнителната власт и регулаторните органи.

Абсурдно е да се концентрират очаквания в рамките на подобно формирование, които са свързани както с експертни решения, така и с последващи законодателни и изпълнителни инициативи, смятат "Десните".

Подготвя се имитация на отговорност, която ще започва и ще завършва с изречението: "Енергийният борд предложи…". И така, зад колективната анонимност и пропаганден шум, ще се крият истинските отговори и отговорността за проблемите в сектора. Дори да приемем необходимостта от подобен "орган" фактът, че в борда липсват представители на двете най-големи генериращи мощности, като АЕЦ "Козлодуй" и държавният ТЕЦ "Марица изток 2", които произвеждат най-евтината електроенергия в България, дава ясен знак че не се търси експертност и баланс. Българското общество все още очаква разсекретяване от кабинета Близнашки на договора за "Южен поток", както и информация за заседанията, проведени в БНБ и при президента Плевнелиев, на които се е предлагало въвеждане на "банкова ваканция".

Докато тези стъпки не бъдат реализирани, Коалиция "Десните" ще смята, че всички декларации за прозрачност в управлението са поредните пропагандни клишета, заявяват от коалицията, чийто председател е д-р Илко Семерджиев. /БГНЕС

Воала! Да влезне в залата убитата Българска Енергетика!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог