вторник, 20 октомври 2015 г.

Как Кадиеви взеха лиценз за търговия с ток за 36 дни

Как Кадиеви взеха лиценз за търговия с ток за 36 дни

http://www.kadiev.bg/
Фирмата им „Енерджи съплай” ЕООД имала офис, мебели и Word.
В нея нямало специалисти, но щели да се обучават.

„Синята планета“ иска проверка на Кадиев

Автор: Мария Атанасова

Комисията за конфликт на интереси да провери депутата и кандидат-кмет на София от АБВ Георги Кадиев. Това се казва в позиция на Сдружение „Синята планета“, изпратена до медиите.

Сдружението вече е изпратило писмо до институцията. Причината е участие на Кадиев и на съпругата му в търговски дружества след като той е народен представител. Освен това по медийни публикации като собственик на „Кадиев глобъл“ ЕООД е бил консултант на фалиралата КТБ, акционер в банката и същевременно депутат.

Неговата съпруга Соня Петрова Николова-Кадиева е собственик в енергийните дружества „Енерджи Съплай" ЕООД, на "Енерджи Съплай Грийн" ЕООД и съдружник в "Либерна" ООД. От декларациите на Георги Кадиев пред Сметната палата става ясно, че съпругата му годишно декларира лични доходи от по 250 хил.лв. Оборотите на фирмата й са доста по-сериозни, но оперативната печалба е в тези стойности.

Комисията за конфликт на интереси да провери още как фирмите на Соня Кадиева са получили лиценз за търговия с електрическа енергия. На 19 декември 2007 г. ДКЕВР е имала закрито заседание, на което обсъжда даването на лиценз за търговия на ток на фирмата "Енерджи Съплай" ЕООД, еднолична собственост на Соня Петрова Николова-Кадиева. Тя е завършила международен туризъм във Варна, но въпреки това получава лиценз за търговия с ток. В т. 5, чл. 13 от Наредбата е посочено, че комисията няма право да разглежда заявления по същество, ако новоучреденото дружество, каквото е "Енерджи Съплай", не е представило удостоверение от банка за наличие на сметка с определена сума, а т. 9 от чл. 13 изисква представяне на данни за опит на съдружниците в извършване на дейността търговия с ток.

Фирмата на Кадиева е регистрирана на 30 октомври 2007 г. от СГС с капитал 5 000 лева на същия адрес в гр.София - ул. "Синчец"10, ап.1. За да получи лиценз обаче, тя трябва да представи гаранция. И такава е представена - от фирма "Кадиев Глобъл" на нейния съпруг. В гаранционното писмо се казва, че нейният собственик и управител Георги Кадиев "безусловно и неотменимо се задължава да носи солидарна отговорност в случай на необходимост, като покрие финансовите задължение на "Енерджи Съплай" ЕООД по договорите му за електрическа енергия". Кадиев сам гарантира за себе си пред държавата. Въпреки очевадната подигравка със закона, на 7 януари 2008 г. "Енерджи съплай" получава лиценз за търговия с електрическа енергия за срок от 10 години.

Изниква поредица от въпроси, които Комисията за конфликт на интереси трябва да зададе на семейство Кадиеви:

Как г-н Кадиев със заплата на общински съветник дава гаранция да покрие задълженията на съпругата си по договорите и за търговия с електрическа енергия?

Защо Георги Кадиев излъга избирателите и обществото, когато в интервю за Диана Найденова каза, че месечният му бюджет е 3000 лева? Всъщност, месечната печалба от неговите и на жена му бизнеси за последния 1 управленски мандат е 135 000 лева?

Има ли морална позиция Георги Кадиев да обвинява други хора в конфликт на интереси, когато съпругата му е спечелила над 3.5 милиона лева от търговия с електричество, докато самият Кадиев е правил и гласувал законите в парламента?

Какви закони е прокарал Кадиев за сектора на съпругата си?

Какво е отношението му като бивш член на борда на „Топлофикация София“ към натрупването на огромния депозит от 90 милиона в КТБ, в последствие загубен след фалита на банката и водещ до фалит на самата „Топлофикация“?

Източник: http://fakti.bg/news/print/157824-sinata-planeta-iska-proverka-na-kadiev



Семейството на социалиста Георги Кадиев успява за 36 дни да вземе лиценз за ток през 2007 г. Това става ясно от доклад на дирекция „Електроенергетика“, „Правна“ и „Икономически анализи и работа с потребителите“, изпратен до тогавашния председател на ДКЕВР Константин Шушулов, с който „Труд“ разполага.

Фирмата „Енерджи съплай“ ЕООД, която е собственост на съпругата на Кадиев - Соня Николова- Кадиева, е регистрирана на 30.10.2007 г. На 14.11.2007 г. подава заявление за издаване на лиценз за търговия с електроенергия, а на 20.12.2007 г. вече има благословията на ДКЕВР и разрешение за доходоносната дейност.

В проучването, което дирекциите на ДКЕВР са направили, е установено, че „Енерджи съплай“ ЕООД има офис помещение, мебелировка, телефони и принтери. Според експертите дружеството разполага и с необходимия софтуер за извършване на дейността „търговия с електрическа енергия“. От доклада става ясно, че за да въртиш търговия с ток, ти трябват Windows XP, Word, Excel и електронна поща.

Въз основа на тази техническа обезпеченост експертите от ДКЕВР считат, че „Изложените аргументи дават основание да се приеме, че „Енерджи съплай“ ЕООД отговаря на изискванията за наличие на техническа осигуреност за сключване на сделки с електрическа енергия в съответствие с Правилата за търговия с електрическа енергия“.

Относно опита на работниците в компанията на госпожа Кадиева, от енергийната комисия са установили, че като новоучредено дружество „Енерджи съплай“ няма опит в търговията с ток, но от фирмата са обещали, че техните кадри ще се обучават постоянно и непрекъснато.

В чл. 13 т.9 от Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката изрично се казва, че за издаване на лиценз фирмата трябва да предостави „данни за опита на заявителя относно извършването на подобна дейност; ако заявителят е новоучреден, се представят данни за опита за извършване на подобна дейност от съдружниците или акционерите, които имат контрол върху новоучреденото дружество“.

Странно е, че ДКЕВР издава лиценз на „Енерджи съплай“, защото едноличният собственик на дружеството е Соня Кадиева, а тя е завършила международен туризъм във Варна.

Друго условие за издаване на лицензия за търговия с ток е фирмата да предостави доказателства за финансово гарантиране на сключваните договори.

За обезпечаване на сделките с електроенергия през първата година от лицензионната дейност „Енерджи съплай“ трябва да поддържа в специална сметка сумата от 150 000 лв., пише в доклада.

Тук като гарант се явява фирмата на Георги Кадиев - „Кадиев Глобал“ ЕООД, която е дала гаранционно писмо. В него пише, че „безусловно и неотменно се задължава да носи солидарна отговорност в случай на необходимост, като ще покрие финансовите задължения на „Енерджи съплай“ по договорите му за електрическа енергия“.

По думите на самия Кадиев фирмата му се занимава с макроикономически анализи и новини. Така за широката публика и избирателите не става ясно как фирма с подобна дейност би могла да покрие енергийни договори за милиони.

Интересен факт е, че Георги Кадиев напуска поста на зам.-министър на финансите при Орешарски само броени месеци преди местните избори, които се провеждат на 28 октомври 2007 г. Тогава Кадиев става общински съветник в София и само два дни по-късно жена му регистрира едноличното дружество „Енерджи съплай“.

Този лиценз е даден от ДКЕВР за срок от 10 години!!!!!!!!! под номер 216  тук:
http://www.dker.bg/firmi_listbg.php?LIC=0&P=374&SP=395&OID=

216

"Енерджи съплай" ЕООД гр. София, район Лозенец, ул. "Синчец" 10, ап. 1
№Л-250-15/ 20.12.2007 г.


Лицензия за дейността търговия с електрическа енергия
10 /десет/ години

Решение № И1-Л-250/01.10.2012 г. допълва същата с права и задължения за дейността „координатор на стандартна балансираща група“

Решение № И2-Л-250-/09.12.2013 г. Изменя лицензия № Л-250-15/20.12.2007 г.

Източници:
http://fakti.bg/news/print/157824-sinata-planeta-iska-proverka-na-kadiev
http://www.bnews.bg/article-142788


Тончу Краефски - 19:46, 20 окт
Г. Кадиев беше при Илия Павлов на „обучение“, но преди това е минал през ВАВТ-Москва, т.е. подготвен за подмолни действия подводничар. Назначават му и „водещ офицер“ в лицето на Р.Овч. Създават му фирма и му дават парче от сериозния бизнес, с уговoрката, че само ще управлява големи парични потоци (чрез другарката си), ще внася разкол в БСП и ще се облажва „en passant“ (пътьом) с процент. Гоце фон Кенеф също е в комбината и само забърква каша след каша на бившите си съпартийци. Но накрая се оказва, че всеки е някой друг... На афиша до Кадиев са се наредили двама нагли чантаджии, които уж са инженери, но цял живот се хранят от членския внос на балъците, че дори са влезли в списъка на истинските милионери, а именно: Мичо Райковски и Панайот Бончев, подвизаващи се някога в Ленински р-н на БКП, после в БСП и СОС. Гласувате за тях - получавате лъжи, демагогия и бедност! :(








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог