събота, 17 октомври 2015 г.

Тенамушка пУткова: Национализация на американските централи е неприемлива

Петкова: Национализация на американските централи е неприемлива

Според министъра фалитът на НЕК няма да реши проблемите

9 окт 2015, 10:15

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни,
че двете американски компании са стратегически
инвеститори в сектора, а въпросните мощности са базови
за електроенергийната система на страната
© ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Одържавяването на двете американски централи - "АES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", и фалитът на Националната електрическа компания (НЕК) са напълно неприемливи за правителството. Това коментира пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод идеите, които бяха лансирани от четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, в подготвената от тях пътна карта за неотложни реформи в енергетиката. В началото на октомври мерките са били обсъдени и с представителите на управляващите. Пред БНР Петкова уточни, че към момента нито едно от предложенията не е било прието и по тях се води дебат.

По думите на Петкова предложението за изкупуването на акциите на двете американски централи, които след това да се препродадат на друг инвеститор, е неприемливо. На първо място това няма как да се случи, тъй като българската държава няма акции в централата на AES. НЕК притежава 27% от капитала на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Министърът обаче уточни, че двете американски компании са стратегически инвеститори в сектора, а въпросните мощности са базови за електроенергийната система на страната.

Освен това министърът припомни, че това са частни компании и те самите трябва да заявят желание какво да се случи с тяхната собственост. "Двете централи имат и дългосрочни договори, в които има клауза, специално за "КонтурГлобал", ако се пристъпи към продажба на акции, те да бъдат предложени първо на другия съакционер", посочи Петкова. Тя обясни, че въпросната идея на работодателите е по този начин да се развалят дългосрочните договори за изкупуване и да се премине към пазарен механизъм за изкупуването на електроенергията от двете централи.

Oт AES коментираха, че правителството на България е взело много конкретни мерки за стабилизирането на НЕК и енергийния сектор като цяло. В същото време няколко организации започнаха кампания, която омаловажава усилията на правителството. Предложени бяха мерки, които противоречат на националното и международното законодателство и подкопават доверието в страната като инвестиционна дестинация". От "КонтурГлобал" не дадоха коментар.

Фалитът на НЕК

Според Петкова предложението на работодателите за фалит на НЕК също е неприемливо и ще доведе до дестабилизация на сектора. "НЕК е буфер в енергетиката и обира всички негативи от дългосрочните договори. Нейният фалит ще означава тежестта само да бъде прехвърлена към друго дружество и задълженията й ще останат", посочи тя.

Одържавяването на ВЕИ сектора

Част от мерките на работодателите по отношение на възобновяемите централи предвиждат техните кредити да се изкупят и преструктурират от Българска банка за развитие (ББР), като договорената лихва се рефинансира. От Министерството на енергетиката не отговориха как гледат на тази идея. Според Българска фотоволтаична асоциация предложенията на четирите работодателски организации са провокация към обществото и опит за дестабилизиране на правителството, "действия, на които ние остро се противопоставяме". Оттам допълват, че за пръв път от години виждат положително единодействие между Министерството на енергетиката, енергийния регулатор и комисията по енергетика в парламента, което дава първите резултати за стабилизирането на енергийния сектор и въвеждането на либерализиран пазар. "Само ако си представим, че предложената "Енергийна пътна карта" се изпълни днес, това би предизвикало финансова катастрофа и тежка политическа криза. Очакваме незабавно структуриране на професионален браншови диалог с правителството, в който легитимно да се поставят проблемите и решенията за сектора", посочват от организацията.

Постигнато съгласие

Според министъра по някои от предложенията на работодателите вече е постигнато съгласие и дори се изпълняват от правителството. Тя посочи, че напълно се приема предложението за пълна либерализация на сектор електроенергетика и засилена газификация. Предстои някои от предложенията на работодателите за реформи в енергетиката да бъдат внесени от депутати като промени в законодателството.

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/10/09/2624865_petkova_nacionalizaciia_na_amerikanskite_centrali_e/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог