събота, 17 октомври 2015 г.

"Бизнесът" (Мафията) влиза в бордовете И на държавните енергийни дружества

"Бизнесът" (Мафията) влиза в бордовете И на държавните енергийни дружества

16 септември 2015 / Редактор Десислава Димитрова

От бизнеса заявиха, че са доволни от
постигнатото след разговорите БГНЕС
Представители на бизнеса ще участват в работата на бордовете на всички дружества от държавната енергетика, ще се засили и присъствието им в КЕВР.

За това се договориха на среща при премиера Бойко Борисов представителите на работодателските организации, които отново подготвят протест на 30 септември срещу високите цени на тока за стопанските потребители, предаде БНР.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев отбеляза, че участието на бизнеса с експерти в бордовете на държавната енергетика ще помогнат не само за по-голяма прозрачност, но и за по-добър контрол върху разходите, цитира го БТА.

Обсъдено е представители на бизнеса да има в парламентарната комисия, която следи работата на КЕВР.
Томислав Дончев, Кирил Домусчиев и Васил Велев
дадоха брифинг след среща при премиера
По думите на Добрев другото важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени.

Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение (на цената), допълни Васил Велев от АИКБ.

Със законодателни промени ще се въведе мораториум върху разрешаването на нови преференции за изкупуването на електроенергията.

При установяване на злоупотреби от страна на дружествата от ВЕИ-сектора ще се премахва преференциалната цена. Ангажиментът пое вицепремиерът Томислав Дончев. Към него се създава работна група с участието на бизнеса, която ще начертае пътна карта за реформите в енергетиката.

Настояването за оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов от страна на бизнеса остава. Допълнително ще се решава дали ще има протест в края на месеца заради по-високите цени на тока.

"Всички сигнали за злоупотреби във ВЕИ сектора, които са постъпили при нас, ще бъдат предоставени на главния прокурор. Относно протеста на 30 септември остава да обсъдим вътре в организациите си дали ще протестираме или не. Но участниците днес в срещата сме доста по-оптимистично настроени", коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, цитиран от БГНЕС.

Той оцени срещата като доста полезна и с колегите си смятат, че ще се стигне до определени решения, които се надява, че ще бъдат една сериозна основа за решаване на проблемите пред индустрията.
По-специално в цената на електроенергията и таксата „задължение към обществото”, каза Домусчиев.

От 1 август влезе в сила такса "задължение към обществото", която оскъпи цената на електроенергията за фирмите. В същото време, благодарение на тази такса, приходите на НЕК са се увеличили два пъти и половина.

Първият протест на бизнеса срещу таксата бе в началото на септември. Работодателите настояват за връщането на цените от преди 1 август.

Совалки в парламента

По-късно днес представители на четирите работодателски организации започнаха срещи с ръководствата на парламентарните групи в Народното събрание. Първата среща се състоя между ДПС и Домусчиев, Велев, както и шефа на Българската стопанска камара - Сашо Дончев, и на Българската търговско-промишлена палата - Цветан Симеонов.

След разговорите депутатът Алиосман Имамов каза, че ще изчакат да видят предложенията на работодателите за законодателни промени и след това ще решат какво от тях да подкрепят.

В отговор на въпрос той посочи, че допълнително групата ще реши дали да подкрепи искането за оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов. За момента отговорът на този въпрос не е "да", каза обаче Имамов.

Кирил Домусчиев посочи, че до края на утрешния ден ще се реши дали ще има протест на работодателските организации в края на месеца.

След това работодателите влязоха на среща с представители на ГЕРБ, предстои разговор с Реформаторския блок.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/biznes-energiyni-drujestva-bordove-izbori2013-20046764
http://banks.dir.bg/2015/09/16/news20048968.html

WTF ( нерегистриран )
17.09.2015 02:01
''Влиза'' с дялово участие или влиза само да краде?! : )

BG ( нерегистриран )
16.09.2015 14:50
Смешници! А сега тия куфарни "бизнесмени", ще получават и държавна заплата, а защо да не им поемем и осигуровките. Те така и никога нищо не са направили и измислили нещо стойностно, освен че получиха куфарите с парите от любимата си партия БКП
      
това ( нерегистриран )
16.09.2015 14:12
Това лудогорско пиле ли управлява държавата?Браво на ГЕРБ.Ще стане като във футбола.
      
КРИБ ( нерегистриран )
16.09.2015 13:52
А бизнеса има ли общо с ДС?
   
калчо ( нерегистриран )
16.09.2015 14:07
Май да, и с ДС, и с ДПС! Първата политическа сила, с която се срещат е ДПС, която формално е в опозиция, и би следвало ДПС да няма властови ресурс, с който да е полезен на бизнеса!

ь ( нерегистриран )
16.09.2015 13:39
"Бизнеса" ще захапе и той кокала и ще мълчи доволно.
      
Stestar ( регистриран )
16.09.2015 13:38
Голям смях. Търсим работа на големите бизнесмени в държавните бордове. Нали всички тези големи бизнесмени стана такива благодарения на тая държава. И с какво нахалство се определят като представители на бизнеса. Къде са представителите на всички малки фирми, които изобщо не могат да опрат до пазара на ел. енергия. Или трябва да са в сивата икономика. Изобщо не вярвам на Домусчиев и компания. Те защитават само техните корпоративни интереси и целта е всичко да завземат и да зависи от тях.

Бееее ( нерегистриран )
16.09.2015 13:34
Сложили вълка да пази стадото.
      
в Бг 27Г.ГОЛА ВОДА ,И ОЩЕ 27
16.09.2015 13:30   ( нерегистриран )
В Бг ,енергийните престъпници така са се окупирали в закони ,че ни е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА.

Митко Пешев ( нерегистриран )
16.09.2015 13:28
Партийно-Куфарните бизнесмени, ще влизат в разграбената от политиците енергетика.
      
1 ( нерегистриран )
16.09.2015 13:20
А цените на тока за битовите абонати кой ще защитава. Не го очаквам от продажните ни политици. Справка пазара на горивата. По лош от държавния е само частния монопол.

Мбухахахахахахахаха ( нерегистриран )
16.09.2015 13:09
"Бизнесът влиза в бордовете на държавните енергийни дружества" Да тук добре! Колкото по-малко държавни дружества, толкова по-малко лапачка за политическите търтеи. Ноооо...вижте обаче кой е бизнеса - все "наши" момчета...Домусчиев към Борисов, Борисов към Домусчиев и Гоооооооол. Каква футболна драма съкпи зрители....
   
хаджи либен ( нерегистриран )
16.09.2015 12:57
две фатални грешки има в тази статия:
1. това не е бизнес,
2. това не е енергетика.

7788 ( нерегистриран )
16.09.2015 12:48
Определението за олигархия не беше ли точно такова - частници, които решават политиката на държавата в собствен интерес. Иначе е забавно, защото наистина се стигна до момента, в който едни окрали държавата крадат от други такива, защото в държавата останалите са толкова бедни, че няма какво да им вземат. Никой не се заблуждава, че заради това е и съглашателството, за да се усвояват фондовете от ЕС - а какво градивно се случва с тях ...
      
тъп ( нерегистриран )
16.09.2015 12:47
Щом бизнеса ще го играе Държавата,разтурете я вече.То държава без НЕК,безБДЖ,без Оръжейни заводи,без Телеком държава ли е?Няма никъде по прости от"управляващите"бг.гетото.Къде ще идете бе ,като останете без народа си?

ьяа ( нерегистриран )
16.09.2015 12:55
Напълно те подкрепям, преди няма и седмица министърът на отбраната предложи да се охранява въздушното пространство от други държави,
така че абсолютно е излишно правителството.
      
stankow ( регистриран )
16.09.2015 12:45
Пушилка. Не се ли спрат ВЕИ-тата и американските централи нищо не може да спаси българската енергетика от фалит и приватизация "за 1 евро". Остава още малко, вече 3 милиарда са задълженията, а остатъчната стойност едва ли е повече. Затова и бързат да се набутат в бордовете, при приватизацията печели този, който има информацията отгоре.
      
ьяа ( нерегистриран )
16.09.2015 12:54
Някой знае ли лично кой е подписал тези договори с американските централи и този някой ПЕРСОНАЛНО да понесе отговорност?
няма ли ДЕКВР да си понесе последствията от бума на ВЕИ-тата 2012г.(говоря ПЕРСОНАЛНО!).

Кой, бизнес влизал?! ( нерегистриран )
16.09.2015 12:42
Прасешкият мафиотски бизнес влиза! Ние ще декларираме колко пъти и с кого говорим по телефона и дали се греем служебно на тока им ...
      
Пипи Чорапчето ( нерегистриран )
16.09.2015 12:35
"Нахранете бизнесмените";о), така ми прозвуча това включване в държавните бордове!
Явно има резон - навремето Надка Михайлова така нахрани журналистите и влезе в историята с ноу-хау!

ьяао ( нерегистриран )
16.09.2015 12:27
Супер, частен бизнес легално влиза в борда на директорите!
Падна и последната крепост и идва лапачката!
Да живее раздържавяването!
Да ви имам и прозрачността и управлението.
Няма ли кой да помисли за България и гражданите й?

Алоооооо...? ( нерегистриран )
16.09.2015 12:36
А този бизнес от снимката кой го захрани?
Васил Велев, изп. директор на "СТАРА ПЛАНИНА ХОЛД" учредено на 27 септември 1996 година под името Централен приватизационен фонд, който участва активно в процеса на масова приватизация, предприятия от машиностроенето, електрохимията, парфюмерията и козметиката, текстилната и хранителната промишленост.
Ти знаеш ли какво е това масова приватизация и как излъгаха хората ????? и прибраха без пари предприятията с така наречените РМД-та /работническо-мениджърски" дружества/???? Това е един от срамните периоди
в смяната на собствеността през 90-те години!!!!!! Този тип раздържавяване практически
не доведе до промени и до оздравяване на икономиката!
За другия - без коментар!

>>>> ( нерегистриран )
16.09.2015 12:09
Забрави за златодобива,даден на канадци,милиардите се изнасят извън граница.Златото добивано в България е едно от най качественото в света.А иначе по конституция е записано,че природните богатства,крайбрежната морска ивица ,както и горите са на народа.За нас важи приказката във вода газим,жадни ходим.Днес не е демокрация,а диктатура на парите.Парите,печалбите на определени хора са поставени на пиедестал.

коалиция Бостан ( нерегистриран )
16.09.2015 11:54
Какво ни донесе демокрацията за 25 години:
- Преди имаше "червена аристокрация". Днес тя се нарича "бизнескласа".
- Преди съществуваше политическа цензура. Днес има икономическа цензура - ако не си с властта, ще загубиш работата си.
- Преди имаше журналисти на заплата. Сега има платени журналисти.
- Преди имахме индустрия и селско стопанство. По време на демокрацията селското ни стопанство, индустрията ни и атомната ни енергетика бяха разграбени и харизани на чужденци или нашенски мафиоти.
- Преди имахме славна армия. Днес имаме карикатурна
сбирщина, която служи на западните сили.
- Преди имахме здравеопазване. Днес право на здраве имат онези, които имат пари.
- Преди селата и градовете ни бяха чисти и красиви. Днес на мястото на парковете и градинките има бетон, мръсотия и цигания, колите са по тротоарите.
- Преди имахме природа. Днес горите ни се изсичат, а Черноморието е вече бетонирано.
- Преди всички бяха нахранени. Днес просията стана професия, а ровенето из боклуците придоби общонационални измерения.
- Преди имаше ред и спокойствие. Днес убийствата са ежедневие.
- Преди имаше равенство. Днес "недемократизиралите" се люде ровят за храна в кофите за боклук заедно с гладните кучета.
- Преди учениците пееха "Върви народе възродени". Днес индивиди със сексуални извращения парадират на гей-сбирщини.
- Преди имахме история. Днес не се говори за турско робство, а за турско "присъствие", преиначава се Баташкото клане, Левски се представя като убиец, а Ботев се описва като терорист и пройдоха.
- Преди се раждаха българчета, днес се въдят цигани!
- През 1989 г. броят на българите беше повече от девет милиона души. Днес той е около 6-7 милиона! Два милиона от останалото в България население са пенсионери, които в порутените си селски къщи се страхуват за живота си от цигански набези.
- Преди имаше държава България. Днес има територия България.

БATKO ( лоялен )
16.09.2015 12:12
Тия частници от ВЕИ и американски ТЕЦ крадат 3 милиарда лв, от държавната енергетика на година. НЕК можеше да е най-богатото предприятие на балканите, но източването на десетки милиарди от него го превърна в длъжник.  

ОМГ ( нерегистриран )
16.09.2015 11:42
Не ми го слагай "бизнеса" в държавните енергодружества, ами дай да видим какво става с "онези" богоизбрани 160 депутати с "интереси във ВЕИ".
Тях кой ще ги контролира?!

Часник в Държавен Борд
16.09.2015 11:39   ( нерегистриран )
Така ли е по нормалните държави или е нова игра на Пеевски и Домуса????
   
Демон ( нерегистриран )
16.09.2015 11:38
Значи новото поскъпване на тока не е далече.
      
комунист ( нерегистриран )
16.09.2015 11:39
Съсипването на АЕЦ-а и ТЕЦ 2 също е близо.

БоСтанИшев ( нерегистриран )
16.09.2015 11:37
Кой викаше "марабара аскер", кой искаше да се взима заем от МВФ, кой заповяда да се стреля срещу Чакъра и България беше осъдена, заради кого България е на държавен арбитраж за Белене за над 1 млрд лева, кой даде лицензии за ВЕИ и фотоволтаични централи над допустимата квота, кой имаше над 300 фалшиви подписа като кмет, кой пращаше студентите да гледат овце и да копаят картофи, кой имаше частичка от офшорна фирма щото бил див каратист, кой викаше "дисис наш химн", кой обясняваше, че щял да изпълнява каквото му кажела Меркел, кой протежира Фидосиева, кой викаше
Ало Ваньо, кой обясняваше "аз съм прост и вие сте прости", кой обяви пенсионерите за лош матриял който бил изял парите, кой обясняваше, че плащал пенсии, кой искаше оставка за правителството, кой вдигна цената на тока и беше прогонен с ценатана тока, кой обясняваше че пидлите били интелигентни, кой риташе топка с митничарчетата, кой летя със самолетчета щото трябвало да тренират, кой изгони митничарите от фабриката на Мишо Бирата, кой произнасяше присъди от екрана на телевизора, кой излезе от тефтерчетата, кой подслушваше, при кой се случиха над 100 убийства не разкрити повечето, кой, кой има още много кой . Сега да видим кой иска да управлява съдбините на българите и кой обяснява какви варианти имало и защо. А може и без него, България може и без него, със сигурност.

ATAKA ( нерегистриран )
16.09.2015 11:36
Божееее, божееее, слез и си прибери вересиите...Боки Мутрев Тиквата-Винету в целия си ослепителен блясък и интелект..В типичния си стил - нагла простащина, безочливо-безогледен слугинаж, сервилно подмазвачество, пълна умствена недостатъчност, до степен на малоумие и/или идиотизъм...какво друго може да се каже - думите са слаби...!
И вие сте избрали това напълно неадекватно НЕЩО в получовешки образ да управлява държавата ви...Евалла на българските избиратели, машаллах, аферим...Зер гут...Конграчулейшънс, пичове, дерзайте - дъното е близо. Аз слагам началото
на предизборната кампания на Мунчо Селския Идиот за следващ министър председател на Република България (от ГЕРБ, или РБ, без значение).Мисля, че шансовете му са доста добри, но конкуренцията е сериозна, Боки няма да се даде лесно...

смех ( нерегистриран )
16.09.2015 11:32
голям цирк ни разиграват, целта е спасят Тиквата, че уж колко бил загрижен за некачествения матри'ял. Всъщност фирмите, които ни продават скъпия ток ще контролират още повече държавата и нейния сектор Енергетика. Как не ви е срам ненаяли се мутри да затривате цял един народ! И после какво-кой ще ви работи забез пари, бе, тъпанари!

българина ( нерегистриран )
16.09.2015 11:29
Бизнеса ще контролира държавните дружества!!!??? Ами защо не им ги подарят направо? Също така защо държавата няма да има реципрочен достъп до структури на бизнеса????? Тикварий за пари е готов на всичко .....
      
Калин ( нерегистриран )
16.09.2015 11:47
Е ти пък сега. Как да влезе държавата в бизнеса като бизнеса вече си е присвоил държавата, а пък него са го присвоили всички масони,мутрафони,гало...фони,олигарси,мангусти и кравари на каишката на онези мошетата с плитките. Има оправия и тя е масова гюрунтия и меле по известните извършители-кукли на конци и едновременно с това пладнешките грабители на народа български. Бум, пляс и бясно тричане на всички дето си ги знаем и онези дето се крият зад тях.

Леон Кавало ( нерегистриран )
16.09.2015 11:25
Аз знам такава държава в която бизнеса контролира държавата, - казва се Колумбия.

Бизнес ( нерегистриран )
16.09.2015 11:36
"Със законодателни промени ще се въведе мораториум върху разрешаването на нови преференции за изкупуването на електроенергията.
...
работна група с участието на бизнеса, която ще начертае пътна карта за реформите в енергетиката."

Ами то не остана да се въвежа мораториум за нещо, след като в края на миналата сесия на Парламента тихо-мълком пробутаха и преференциалните цени за ел.ток от "био маса" !!!!!!
И каква "пътна карта" ги друса. Стига с тези реформи вече 25 години!!!!! Какво ще реформират, като има само 2 държавни дружества - Козлодуй
и Марица 2 и две шапки-невидимки - НЕК и БЕХ!!!! Всичко останало е частни фирми!

Трябва осезаемо действие по подписаните договори, по КОНТРОЛА на енергийните дружества-държавни и частни !!!!!!, който изобщо тенденциозно липсва!

Бизнес ( нерегистриран )
16.09.2015 11:16
Е, как е възможно бизнеса да контролира държавата и да участва във вземане на решения????? НЕ!!!! Нали тези същите фирми в енергетиката са също БИЗНЕС! Има пазар и държавна политика в определени сектори. Да, в енергетиката още няма пазар, но това е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА !!!!!!!!

Държавата контролира бизнеса чрез закони, ако има и с префернции и държавните регулатори, а не обратното. Не може чак такава простотия!!!!!!!!!!!!!!!! То бива, бива, ама чак такава перверзия не бива! Всичко обръщат с краката нагоре!!!!!
Ако някой има против държавни решения /държавни регулатори/,
наредби, закони, заповеди ... има съд!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ето как "мафията" завладява държавата!!!!! Нищо против бизнеса, защото съм в него! Но зависи #КОЙ "бизнес" и #КОИ енергийни лобита???????????????????

Изключително ( нерегистриран )
16.09.2015 11:28
точно написано, ама сред масата от народонаселението в държавата, неосъзнали безперспективноста на живота си, в която са го поставили и затова, допускащи напълно тези гаври над тях, ти си един на десет!Останалите девет се състоят или от ламтящи единствено за собствената житейска далаверка!? От първия управленец, чак до последния клошар на улицата!?Или от примати, по-близки по инстинкти до фауната в Природата, нежели до наистина, човешкото мислене!?
      
комунист ( нерегистриран )
16.09.2015 11:36
С уговорката,че не харесвам всичко,направено от въпросния,ще го цитирам от дните му на величие:

"Фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните и най-империалистически елементи на финансовия капитал."

/Г.Димитров от защитата си по скалъпеното обвинение по запалването на Райхстага; оправдаването му се счита в немското право като последната присъда на независим немски съд,след това вече Хитлер "реформира" въпросния./

Ето,колегата го е казал- наглост,която преминава през безочие към перверзия. Нищо
ново под слънцето почти век по късно..

БATKO ( лоялен )
16.09.2015 11:10
Глупако! Държавната енергетика произвежда ток на супер-ниски цени, път пъти по ниски от тези в Европа. Проблемът е, че потенциалната им печалба се източва от частните ВЕИ, американските ТЕЦ, ЕРП и топлофикациите. Трябва частните да се контролират, а не държавните, които са ощетени от частните с помощта на държавата (корумпираните политици)

1111 ( нерегистриран )
16.09.2015 11:10
Конфликт на интереси е това!
Това е все едно от всички частни банки - да се управлявя БНБ????
Откъде накъде някой си близък на Домуса - ще взиза в борда на държавни дружества?????? Само и само за да има "законни" далавери - а всички ние да плащаме!

Някой ( нерегистриран )
16.09.2015 11:08
в това правителство продължава да играе маймуно-кучешки игри, които ще завършат до 3-4 години с пълна катастрофа!И за енергетиката и като цяло за "икономиката" на пропадналата вече неспасяемо държавичка!?"А "матрияла", хич и не е вдянал още, че трябва да се подготвя за "пътеките" на сирийците!?

111 ( нерегистриран )
16.09.2015 11:00
Много добра идея - Пример: на Кадиев жена му от борда освен че ще си увеличи "маржа" за собствената паразитна фирма търговец на ток ами и заплата ще взима за това !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог