сряда, 21 октомври 2015 г.

Протести срещу поемане поста на омбудсман от Манолова

Протести срещу поемане поста на омбудсман от Манолова

Публикувано на 20.10.2015 @ 07:19

Новият омбудсман на републиката Мая Манолова, която доскоро беше депутат от БСП, утре официално ще поеме поста от досегашния обществен защитник проф. Константин Пенчев. Това ще се случи в 10:00 часа утре в конферентната зала на омбудсманската институция, която се намира на ул. „Джордж Вашингтон" №22 в столицата.

На кратка церемония в присъствието на медии и служители от администрацията на институцията, Константин Пенчев ще предаде на Мая Манолова поста омбудсман на България.

Час по-рано се очаква да започне протест срещу избирането на Манолова за обществен защитник на републиката и встъпването ѝ в длъжност. Целта на демонстрацията е да попречи на бившата депутатка от БСП да влезе на новото си работно място. Почти 1000 души са заявили, че ще присъстват на протеста.

"На 20-ти октомври Мая Манолова встъпва в длъжност омбудсман. Точно тогава ние встъпваме в длъжност мирно блокиращи улицата точно там. Да видим колко ще издържи без да ходи на работа", пишат организаторите на събитието, което беше създадено преди повече от два месеца във Facebook.

В началото на месеца Манолова положи клетва като омбудсман пред бившите си колеги в Народното събрание. Тя беше избрана за обществен защитник на републиката на 30 юли с тайно гласуване от депутатите в парламента. Неин единствен конкурент за поста беше проф. Пенчев, който бе издигнат за втория мандат от Реформаторския блок. За първия му мандат той беше кандидатура на ГЕРБ.

Фактът, че управляващата партия не издигна Пенчев за втори мандат като омбудсман, но малко след това, го предложи и избра за член на КС, предизвика остри реакции и съмнения за договореност между БСП и ГЕРБ.

Манолова пък беше предложена за омбудсман от собствената си парламентарна група. Номинацията беше направена лично от председателя на БСП Михаил Миков. Тя беше подкрепена и от неправителствени организации, като Института за модерна политика, Гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Реакциите срещу избора на Манолова за главен очществен защитник са аргументирани с твърдението, че тя нямало как да бъде равноотдалечена от всички партии.

Източник: Гласове, http://bulgarski.pogled.info/news/68587/Protesti-sreshtu-poemane-posta-na-ombudsman-ot-Manolova

Да припомним, че същата беше курва, тоест лобистка, на банките и топлофъкациите когато внесе и прокара в парламента престъпният чл. 417 от ГПК за принудителното изпълнение на ЧСИ-та без да е водено установително дело, тоест без възможност длъжникът да оспорва претенциите на мафиотите!!!
Вижте #КОЙ е новият Омбудсман? тук:
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2015/08/blog-post_69.html

Протест ”Блокирай Мая” не спря Манолова, пое поста омбудсман

http://dnes.dir.bg/news/protest-maja-manolova-ombudsman-20337748

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог