сряда, 21 октомври 2015 г.

Възможно е САЩ да иска да приключим окончателно големите проекти с Русия

Възможно е САЩ да иска да приключим окончателно големите проекти с Русия

Публикувано на 20.10.2015 @ 07:24

Р. Овч.
/Поглед.инфо/ Русия е изпратила протестна нота заради започналите проверки на петролната компания "Лукойл", съобщи през уикенда премиерът Бойко Борисов. "Когато направят нещо добро като завода, инвестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне", обясни Борисов. Той допълни, че се проверяват и "Шел", и ОMV, но заради тях не били получени ноти.

Според него е факт, че откакто са започнали проверките, цената на горивото е намаляла. "В качеството вече също има доста голямо подобрение", добави премиерът.

"Многократно съм казвал, че руската дипломация е изключителна. В момента вероятно външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света. Използват всеки един случай да създават внушения. Ние няма да се поддадем на тях, тъй като винаги съм знаел, че както и православната ни църква, и народът обича руския народ, както и самият аз. Но едното е история, памет, признателност, другото е сметки", отсече премиерът.

За пръв път от 7 - 8 години дружеството има шанс да излезе на печалба, така че ще плаща още повече данъци на държавата.

Що се отнася до това, което се случва, притеснението не е от вчера, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия бившия енергиен министър и член на надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим" Румен Овчаров. Той припомни, че през лятото имаше един тежък разлив, една тръба се оказа пробита, и никой не разбра, че е задължение на българските власти да пазят целостта на системата. Допреди дни тази система си стоя без разрешение за експлоатация заради Агенция „Митници", посочи той. На въпрос има ли натиск върху „Лукойл" от Агенция „Митгници" Овчаров отговори: "Има тежки подозрения, че е така". През последните месеци например Агенция „Митници" направи три проверки на търговското дружество, припомни Овчаров като уточни, че не трябва да бъркаме проверките на бензиностанциите и на търговско дружество.

Държавата има право да проверява „Лукойл". Представителят на държавата има за задача да следи производството на „Лукойл". Според мен от тази гледна точка годината е добра - да не забравяме новата мощност, каза още бившият енергиен министър. Той обаче призна, че е притеснен от лекотата, с която българският премиер изпълнява желанията на задокеанските си приятели и в същото време си общува с Русия. По думите му ще бъде много жалко, ако приключим с руските проекти у нас. "Страхувам се и се притеснявам от това", сподели Овчаров и изказа опасения, че всичко около „Лукойл" се случва заради американския натиск да приемем „спорно ядрено гориво" от Westinghouse.

С премиера е трудно да се спори, защото по всяко от тези неща той е казал две напълно противоположни неща, допълни той.

Източник: Кросс, http://bulgarski.pogled.info/news/68588/Vazmozhno-e-SASHT-da-iska-da-priklyuchim-okonchatelno-golemite-proekti-s-Rusiya

Лавров: Срам ме е от Борисов /14.10.2015 г./
ВИДЕО / РЕПОРТАЖИ/ИЗКАЗВАНИЯ
http://www.ataka.tv/видео/лавров-срам-ме-е-от-борисов-14-10-2015-г-c13124.html

http://www.ataka.tv/clips/183e68837e9fc0b94f30817ca2a9a673d50195fd.mp4

Търсене в този блог