неделя, 4 февруари 2018 г.

Чешки сайт: Част от българската ЧЕЗ е в ръцете на най-голямата престъпна организация

Чешки сайт: Част от българската ЧЕЗ е в ръцете на най-голямата престъпна организация

Последна промяна на 07 март 2013 в 11:23

Иво Каменов и Марин Митев
Значителен дял от българския клон на Чешката енергийна група ЧЕЗ е собственост на компания, принадлежаща на скандална бизнес империя с името ТИМ. Неформалната групировка ТИМ според български разследващи журналисти е най-голямата престъпна организация в страната.

Групата ТИМ контролира 25-процентния си дял в българската компания "ЧЕЗ Електро и 5% дял в ЧЕЗ Разпределение. Това се разбира от финансовия отчет на "ЧЕЗ България" за последното тримесечие на миналата година. Чрез своята компания Химимпорт и други свои фирми, ТИМ купи акции на ЧЕЗ миналата есен на фондовия пазар от българската държава. Преди това държавата имаше по 33% в две дъщерни дружества на ЧЕЗ.

Елитни войници станаха предприемачи

Неформалната групировка ТИМ е създадена в началото на 90-те години, първоначално като фирма за охрана. Основана е от бивши членове на елитна военноморска част - Тихомир Иванов Митев, Иво Георгиев Каменов и Марин Великов Митев. От началните букви на техните първи имена се състои името на първоначалната компания. "В началото на 90-те години управляват охранителната фирма, която също така се занимаваше със събиране на дългове ", казва Атанас Чобанов за E15, редактор на bivol.bg.

За групировката ТИМ предупреди още през 2005 г. тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в тайна грама, която преди две години Уикилийкс публикува. ТИМ Груп през 2005 г. се характеризира според Пардю като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаваща се с пране на пари, трафик на наркотици и проституция.

Българският Ян Палах освети ТИМ

"Те се промениха, опитвайки се да се изчистят. Пренасочиха се към престъпността на белите якички ", казва днес Чобанов. Редакцията на bivol.bg вероятно разполага с доказателства, че ТИМ използва пари от пенсионните фондове за собствени инвестиции - нещо, което законът забранява.

До неотдавна за дейностите на ТИМ обикновените българи нямаха много възможности да научите нещо, защото медиите не пишеха много за групата. Това бе променено от "Българския Ян Палах" - млад мъж, който се самозапали през февруари в знак на протест срещу дейността на ТИМ. "За медиите, че това беше повратна точка", казва Чобанов.

Тридесет и шест годишният Пламен Горанов се запали пред кметството на черноморската Варна, където е седалището на ТИМ. Горанов се превърна в човешка факла в знак на протест срещу корумпирания кмет на Варна Кирил Йорданов, който е свързан с ТИМ. "България протестира срещу високите цени на електроенергията. Това, което се случва във Варна, е нещо съвсем различно. Тук протестират срещу мафията ", казва Чобанов.

Собствениците на ТИМ се считат за най-богатите и най-влиятелните бизнесмени в страната. Към тяхната империя принадлежат авиокомпания "България Ер", банка ЦКБ, химическият холдинг "Химимпорт" и няколко медии. Имотите на групата са оценени на между един и два милиарда евро. В повече от 150-те фирми на групата работят около 30 000 служители.Виж още за:
"Българския Ян Палах"|
Иво Георгиев Каменов|
Марин Великов Митев|
Пламен Горанов|
ТИМ|
Тихомир Иванов Митев|
Химимпорт|
ЧЕЗ|
ЧЕЗ България

https://offnews.bg/analizi/cheshki-sajt-chast-ot-balgarskata-chez-e-v-ratcete-na-naj-goliamata-p-168701.html

Търсене в този блог