неделя, 4 февруари 2018 г.

Чешкият премиер: ЧЕЗ попадна в политическа игра на Борисов и Цацаров

Чешкият премиер: ЧЕЗ попадна в политическа игра на Борисов и Цацаров

Последна промяна на 20 март 2013 в 12:28

Министър-председателят на Чехия Петр Некаш
Още по темата
06/03/2013
Чехия се жалва на Брюксел заради ЧЕЗ

22/02/2013
Чешкият президент иска кабинетът да защити ЧЕЗ

19/02/2013
Чешките медии гръмнаха за ЧЕЗ, предричат загуби до 590 млн. евро

18/02/2013
ЧЕЗ разследвана в Чехия

Ситуацията в България, в която главният прокурор Сотир Цацаров поиска отнемане лиценза на ЧЕЗ, е политическа игра, коментира чешкият министър-председател Петр Некаш, цитиран от всекидневника "Право".

"Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политическа игра", споделя премиерът.

Местните медии припомнят, че чешката държава има мажоритарен дял в ЧЕЗ, която пък е единственият доставчик на електроенергия в Западна България.

"Ако погледнете структурата на цените на ел.енергията в България, ще видите, че възобновяемите източници имат много по-голям дял на разтежа от ЧЕЗ. Освен това, можем само да спекулираме с това колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност задейства целия случай", казва Некаш.

Премиерът повтаря и тезата, която по-рано този месец чешката държава изложи и пред Еврокомисията - че има съмнения относно независимостта на органа, който ще взема решение за евентуалното отнемане на лиценза. По думите на Петр Некаш "отправените от Цацаров обвинения не са били разследвани от независим регулатор. Никой освен независим регулаторен орган не може да отнеме лиценз. Можем само да се надяваме, че България ще процедира съобразно принципите на закона и европейските стандарти." Той добавя, че наскоро Чехия е подкрепила желанието на България да влезе в Шенгенското пространство.



Виж още за:
Петр Некаш|
премиер|
ЧЕЗ|
Чехия

https://offnews.bg/balgaria/cheshkiat-premier-chez-popadna-v-politicheska-igra-na-borisov-i-tcatc-173343.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог