понеделник, 8 декември 2014 г.

Путин закри „Южен поток“, България губи минимум 400 милиона евро годишно

Путин закри „Южен поток“, България губи минимум 400 милиона евро годишно

1 декември 2014, понеделник | публикувано от Магдалена Ташева

Русия ще строи нова тръба през Турция, а България ще ползва пак руски газ, но ще го купува от Ердоган.


Днес в Анкара руският президент Владимир Путин обяви, че закрива газопровода „Южен поток“, защото „България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава“.

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер беше още по-категоричен.

«Проектът „Южен поток“ е закрит, връщане към него няма да има. Днес подписахме меморандум за разбирателство с нашия турски партньор „Боташ“ за строителство на морски газопровод през Черно море с обем 63 милиарда куб.м. годишно. От тях 14 милиарда кубометра ще бъдат за нуждите на Турция, а останалият обем ще бъде насочен към турско-гръцката граница“, заяви Милер.

Руската делегация пристигна в турската столица за петото заседание на Междуправителствения съвет на високо равнище. Разговорите на Путин с турския президент Реджеп Тайип Ердоган са продължили 3 часа, подписани са 8 спогодби. Осъщeстви се мечтата, която турският енергиен министър Танер Йълдъз лелее от 2009 г. – да отнеме „Южен поток“ от България и да го прокара през Турция.

На пресконференцията след срещата Владимир Путин заяви:

„Русия не може да продължи реализацията на проекта „Южен поток“. Тъй като досега не получихме разрешение от България, смятаме, че в тези условия Русия не може да продължи реализацията на въпросния проект. Сега трябваше да започнем строителството на тази тръбопроводна система в Черно море. Но не можем да направим това, докато не получим разрешение от България.“

„Щом България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, нека поне поиска от Евросъюза обезщетение за пропуснатите ползи – само преките приходи от транзита в българския държавен бюджет щяха да бъдат най-малко 400 милиона евро годишно“, подчерта Путин.

Той обаче обясни, че Руския няма да се откаже от алтернативен маршрут, заобикалящ Украйна, още повече, че с изключение нa България, всички останали държави по пътя на вече бившия „Южен поток“ – Сърбия,
http://www.vestnikataka.bg/2014/08/строителството-на-южен-поток-в-сърбия/
Хърватия, Словения,
http://www.vestnikataka.bg/2014/06/австрия-и-словения-подкрепиха-южен-по/
Австрия, Унгария, Италия,
http://www.moreto.net/novini.php?n=271296&c=02
Словакия
http://news.expert.bg/n201770
и даже Холандия са искали той да бъде изграден.

«С позицията си Еврокомисията не способства за изграждането на газопровода. Вярно, неотдавна и Холандия даде съгласие за изграждането му. Но понеже България не се съгласи, Руския не може да продължи проекта“, подчерта президентът на Руската федерация.

Освен, че губи по 400 милиона евро годишно, България изпада и в смъртоносна енергийна зависимост от Турция. Газът, който ще внасяме, ще бъде пак руски, но ще го купуваме от неоосманиста Ердоган. Защото:

„С оглед на растящите потребности на Турция ние сме готови да разширим „Син поток“ и да построим още една тръбопроводна система – за да задоволим растящите потребности на турската икономика. Ако пък бъде преценено, че е целесъобразно, можем да създадем на турско-гръцката граница допълнителен газов терминал за потребителите в Южна Европа“, заяви руският президент.

Той добави, че в областта на енергетиката руско-турските отношения са се издигнали на стратегическо ниво. По думите на Путин Русия ще увеличи капацитета на „Син поток“ на 3 милиарда кубометра годишно.

„По молба на турските партньори и предвид разширяването на нашето сътрудничество в нефтогазовата сфера, от 1 януари 2015 г. ние ще намалим с 6% цената на синьото гориво за турските потребители. И това е само първата крачка. Готови сме да намаляваме още цената в унисон с реализацията на крупните ни съвместни проекти“, заяви руският президент.

За строежа на новия руски газопровод до Турция ще бъде създадено юридическо лице между Газпром и заинтересовани турски компании, обясни Алексей Милер. Той също подчерта, че с разширяване на руско-турското енергийно сътрудничество ще падат и цените на руския газ за турските потребители. „В бъдеще те може да паднат до ценовите нива за Германия“, добави шефът на Газпром.

В областта на мирния атом: Русия гради не просто една АЕЦ, а цял сектор в турската икономика

Руско-турското енергийно сътрудничество няма да се ограничи само в геополитиката на тръбите. То продължава и в ядрената област. „Росатом“ продължава строителството на турската АЕЦ „Аккую“ – първата за тази страна. Инвестициите се оценяват на 20 милиарда евро за 4-те реактора на централата, допълва „Русия днес“.

„Росатом“ не просто строи един обект, ние създаваме в Турция цял отрасъл, включително и в областта на научните изследвания и подготовката на кадрите. Към момента над 200 турски студенти учат в руски университети по съответните профилни специалности. По-нататък, естествено, ще бъде възможна и подготовката на кадри на турска територия“, заяви Путин.

Зона за свободна търговия: трудно, но реализуемо

Руският президент смята, че създаването на зона за свободна търговия между Русия и Турция е дело трудно, но не и невъзможно.

„Това не е проста задача – за излезем на такъв режим в търговските отношения, но тя е реализуема“, заяви той на съвместната пресконференция с Ердоган.

Путин напомни, че в момента оборотът между Русия и Турция е $33 милиарда. Плановете са да достигне $100 милиарда до 2020 г. Такава цел е била обсъдена между двамата министри на икономиката.

Двете страни трябва да работят активно в редица области и в частност – в търговията на земеделска продукция.

„Днес Русия е заинтересована, ние можем да отворим пазарите си, но за това трябва да разрешим много текущи бюрократични проблеми. Разбира се, ще го направим“, заяви руският президент.

Сирия? Има поле за общи виждания

На свой ред Ердоган се похвали, че между двете страни е постигнато „взаимно разбиране“ относно конфликта в Сирия.

«Ние искрено изказахме отношението си към този режим. Господин президентът има друга позиция по дадения въпрос. Но като цяло достигнахме определена договореност за разрешаването на сирийския конфликт. Единственото, за което не успяхме да съгласуваме са пътищата за урегулиране на кризата“, каза турският президент, без да даде повече подробности.

Преди посещението в Турция Путин каза, че е констатирано „наличие на общи представи за сирийския въпрос“.



БЕКГРАУНД

Руско-европейският проект „Южен поток“ с капацитет 63 милиарда кубометра газ годишно, в който участваха и западни фирми като италианската „Ени“ и френската „Електрсите дьо Франс“, трябваше да мине през България. В 42-то НС партия АТАКА направи всичко, което беше във възможностите на една парламентарна група от 23 депутати, за да спаси проекта въпреки бруталния натиск на САЩ и брюкселската бюрокрация в лицето на Жозе Барозу, енергийния комисар Гюнтер Йотингер и американската лобистка Кристалина Георгиева.

На 8 май депутатите на АТАКА и БСП излязоха с обща декларация в подкрепа на „Южен поток“ и против санкците срещу Русия
http://www.mediapool.bg/bsp-i-ataka-v-obsht-hor-sreshtu-ikonomicheski-sanktsii-spryamo-rusiya-news219964.html
заради гражданската война в Украйна. Срещу декларацията гласува новата парламентарна коалиция БОСТАН (Борисов и Местан). На 9 май 2014 г. ПГ АТАКА организира кръгла маса в парламента на тема „Спирането на Южен поток – удар срещу България”. Във форума взеха участие депутатите от парламентарните комисии по енергетика и икономическата политика и туризъм, представители на икономическото министерство, учени в областта на добива и транспорта на природен газ, експерти. На 28 май т.г. икономическият министър
Драгомир Стойнев заяви: „Южен поток” остава стратегически европейски проект, на който държим въпреки натиска на опозицията и преговорите ще продължат“.
http://focus-news.net/news/2014/05/28/1925000/dragomir-stoynev-yuzhen-potok-ostava-strategicheski-evropeyski-proekt-na-koyto-darzhim-vapreki-natiska-na-opozitsiyata-i-pregovorite-shte-prodalzhat.html

Американците натиснаха протурския бутон ДПС – коалиционният партньор на БСП, който на 5 юни изтегли подкрепата си за правителството заради подкрепата му за газопровода. На следващия ден US-посланичката в България Марси Рийс излезе иззад завесата и директно заплаши българските фирми, сключили договори за участие в строителството на тръбата, че срещу тях ще бъде приложена политиката на голямата тояга – традиционният инструмент на американската външна политика.
http://www.clubz.bg/4666-sasht_nakazvat_nashi_kompanii_za_iujen_potok

Проектът бе официално спрян под американски диктат само два дни по-късно, на 8 юни,
http://www.vestnikataka.bg/2014/06/орешарски-клекна-пред-турско-америка/
когато в България пристигнаха трима американски сенатори и заповядаха на премиера Орешарски да обяви, че замразява строителството на газопровода. Кабинетът „Орешарски“, а с него и 42-ят парламент паднаха заради готовността да изпълнят договора и да реализират „Южен поток“.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/12/путин-закри-„южен-поток-българия-гу/

Допълваме: Когато турция въведе в експлоатация новият си газов си хъб и тръбата заработи, преноса през Украйна и през Булгаргаз/Булгартрансгаз стават излишни и България ще загуби и настоящите транзитни такси, които към момента носят 160 милиона евро годишно! С други думи, Булгаргаз ще го затворим с гербо-комунистическо УРА по седесарски/гробо-педерастки!
ЧЕЗтито на "РУБЛАДЖИЯТА" Ердоган!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог