четвъртък, 11 декември 2014 г.

Цялата "Протестна мрежа" - под крилото на Прокопиев

Цялата "Протестна мрежа" - под крилото на Прокопиев

Публикувано на 06.12.2014 @ 11:18

/Поглед.инфо/ Препечатваме от сайта "Между редовете" изключително интересен и показателен анализ на фейсбук - профила на боса на кръга "Капитал" Иво Прокопиев.

Биг Брадър Прокопиев вижда всичко…Или се готви да излезе на светло за решителен скок … Или държи под око хората, които са му важни.

 Такава е алюзията на аватара на олигарха във Фейсбук. Надничащото зад колона лице и тъмния като непрогледна нощ тапет, едва ли са случайно съчетание. По-скоро прилича на съзнателно търсено внушение /а защо не и предупреждение?!/, онагледяващо силата и начина на действие  на задкулисието. Скрито в тъмното, далеч от публичния дебат, но без да изпуска от контрол верните си „пехотинци”, подходящо мотивирани да реализират собствените му цели.

Няма друг подобен аватар на публична личност във Фейсбук. Всички изглеждат много обикновени, почти на ръба на прозата.

Но това не е единствената особеност на профила на Иво Прокопиев. За разлика от други известни имена, напълнили приятелския си „албум” повече с почитатели, отколкото с реални приятели, при него селекцията е минала през няколко цедки. Нито едно случайно лице, никаква снобария за количество. Само 602 приятели, но всеки с биография зад гърба си, с влияние върху широки обществени сегменти.

При първи оглед на приятелския списък може  и да не се открие вътрешна връзка между избраните, но на втори се набива на очи баджа на Протестна мрежа. На трето четене се констатира, че липсата на бранд „Протестна мрежа” върху доста от снимките, е компенсирано с изобилие  от доказателства в личните дневници за съпричастност към същата.

В първата редица на приятелите, както може би се досещате, са Асен Генов, Антоанета Цонева с двата си профила, Иво Божков и Николай Стайков. Последният е един от тримата вносители на сигнала срещу Василев, Пеевски и Бареков и автор на култовата реплика, разкриваща обсебването на протестите от ПМ и подчиняването му на друга, неназована открито цел: „Отделните групи продължават да си имат собствени инициативи. Идеята е важните неща да минават през „Протестната мрежа“.

Важните неща за Протестна мрежа бяха да преформатират протеста в отряд за бърза реализация на чужди потребности.

И до днес от ПМ мълчат кой им финансира уличната фиеста, но вече май не е нужно да говорят. В списъка на Прокопиев фигурира не кой да е, а самият автор на пърформансите в протестните разходки – Теодор Михайлов.

И още едно знаково име. Борис Рангелов – участник в окупацията на университета. Сигурно е попаднал в списъка по чиста случайност.

Може, но следващото име отрича такава възможност. Приятел на Прокопиев е и доц. Кристиан Таков – преподавател по право в СУ, с добра професионална кариера зад гърба си,  и подкрепил студентската окупация през октомври 2013 г. Два месеца по-късно същият вече  е назначен за член на Правния съвет на президента.

А кой би могъл да го препоръча за този позиция?

Този, който е организирал и финансирал мероприятието – най-безславно приключилият обществен протест.

Илиян Василев- бивш посланик в Русия, активен участник в протестите, също е избран да бъде приятел на Прокопиев.

Списъкът с танцуващите се допълва от писателя Ясен Атанасов, Сирма Мишева, Стоян Павлов, Момчил Миков, Лъчезар Косев. Деси Гаврилова – тоже протестърка,  на страницата си във Фейсбук  на 29.06.2013 г. коментира статията „След две седмици платени шествия: Протестиращите се регистрират по ДДС” с лаконичното: „Ако си бяхте подали по-бързо оставката, нямаше да ни се налага да се регистрираме по ДДС…”

Тенисиската Мануела Малеева, бизнесменът Емил Роберт Коен, антропологът Васил Гарнизов  също са се обозначили с баджа на Протестна мрежа.

След като  истината лъсна в целия си отвратителен блясък и стана ясно, че ПМ е по-скоро обществен тумор, отколкото флагман на прогреса, присъствието на мрежоваците в списъка на олигарх, не е изненада.

Но за някои може би ще бъде изненада, че РБ и ДСБ също са  в този списък със знакови свои лица, доскорошни отявлени критикари на ГЕРБ и Борисов: Радан Кънев, Найо Тицин със съпругата си, бившият протестър и настоящ правосъден министър – Христо Иванов.

Следват: Йовко Ламбрев и Виктор Лилов – апологети на РБ, Стоян Павлов-симпатизант на ДСБ и протестър, също са минали успешно фейс контрола и са получили правото да се наричат „приятел на Прокопиев”. И Мартин Павлов – експерт „Връзки с обществеността” в ДСБ, също ще разказва на потомците си, че е имал приятел олигарх.

До тях се кипри бившият седесар и бивш външен министър в кабинета „Борисов” – Николай Младенов, Симеон Дянков и едно от новите знакови лица на ГЕРБ днес – Румяна Бъчварова.

Гилдията на политолозите е представена от бившия син и настоящ червен шаман – Евгений Дайнов и Огнян Минчев.

Плътно до тях е гравитиращият около БСП Петър Курумбашев, Никола Газдов-член на УС на Българската фотоволтаична асоциация /БФА/ и председателят на същата – Меглена Русенова също красят колекцията на Прокопиев.

Журналистическата гилдия е представена от Миролюба Бенатова, Константин Вълков, Севда Шишманова, Мариана Векилска, Мира Добрева, Светослав Иванов, Полина Паунова и Иван Бедров.

Няма нужда да се правят залагания, че тези журналисти никога няма да напишат или изговорят нещо в ущърб на Прокопиев.

Като черна кръпка в стилния журналистически наниз присъства името на Любослава Русева, автор на силна, но странна статия за употребения протест, съзряла в него съюз между ГЕРБ, РБ и Протестна мрежа. Дали не е видяла антиГЕРБ лозунгите на танцуващите с вувузели или и тя е изпълнявала нечия поръчка с писанията си?

Каквато и да е истината, Прокопиев си я е харесал за приятелка. Винаги е добре  е да имаш на разположение подобно острие.

И още неслучайни имена:

Стефан Тафров – дипломат, политик и бивш евродепутат от Синята коалиция.

Мартин Заимов- финансист и политик, бивш подуправител на БНБ, кандидат за кмет на София през 2007 г., номиран от ДСБ и СДС, а през 2011 г. се кандидатира за общински съветник от листата на РЗС. Синьото приятелско обкръжение се допълва и от Нери Терзиева – прессекретар на президента Стоянов, а понастоящем  директор „Публични комуникации” в Овергаз.

Не на последно място по тежест е групата на представители на НПО-та, представящи се в обществото с далеч по-имиджовото „институт”:

Доцент Момчил Дойчев – Институт за свободен капитализъм,

Калин Манолов – Институт за свободен капитализъм.

Димитър Бечев – Център за либерални стратегии, протестър, пише и статии за Капитал

Асен Величков – Център за развитие на медиите.

Бизнесът също е добре представен добре, но черешката на тортата в него е Лидия Шулева- вицепремиер в кабинета „Сакскобургготски”.

Перфектна листа, спор няма.

Особено в частта Протестна мрежа и реформатори.

Ама защо не се разбраха да не пипат Василев, та уцелиха смъртоносно и Костов?! И сега, постфактум, Прокопиев реди схеми как да се процедира с банката.

Късно е, либе, за китка.

Източник: ПИК-Между редовете, http://bulgarski.pogled.info/news/60524/TSyalata-Protestna-mrezha-pod-kriloto-na-Prokopiev

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог