четвъртък, 4 декември 2014 г.

Чистка в държавните енергийни фирми, връщане на енергиен мафиот Иван Йотов в ЕСО!

Чистка в държавните енергийни фирми, връщане на енергиен мафиот Иван Йотов в ЕСО!

08:46  |  27 ноември 2014  / Георги Брандийски

Бившият депутат Диан Червенкондев влиза в
управлението на ”Мини Марица-изток” ЕАД
Сн.: БГНЕС
Промени са извършени в ръководствата на редица държавни енергийни дружества. Те са направени с решение на Съвета на директорите на БЕХ, съобщава БГНЕС. 

От поста изпълнителен директор на "Национална Електрическа Компания" ЕАД е освободена Екатерина Истаткова. На нейно място е избран Петър Илиев, който и преди е бил част от ръководството на енергийното дружество.

Георги Христозов и Георги Златев са освободени от Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД. На тяхно място, в ръководството на държавното въгледобивно предприятие, влизат Диян Червенкондев и Николай Диков, Андон Андонов запазва позицията си в борда на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД. След провеждане на заседание на Съвета на директорите ще бъде избран изпълнителен директор на дружеството.

Извършени са промени и в състава на управителния съвет на "Електроенергиен Системен Оператор" ЕАД. В новия екип влизат Иван Йотов, Димитър Вълчанов и Милко Милков.

В държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД за член на Съвета на директорите е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков.

Промените ще влязат в сила от деня на вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписвания.

Промените в ръководствата на държавните дружества от енергийния сектор целят подобряване на тяхното управление и стабилизиране на финансовото им състояние, твърдят от БЕХ.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/energetika-naznachenia-izbori2013-17906090

Писали сме за връзката на фотоволтаичната мафия с ЕСО във връзка с програмно прикриване на данни в реално време за "нощното производство на ФЕЦ ток", което дефакто трябва да се нарече с истинското му име - престъпление на грабеж на финансови средства от НЕК и Българската държава от енергийната ФЕЦ мафия!


Пак сме на власт, пак крадем, че то кога не сме били на власт и кога не сме краднали?

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/09/blog-post_98.html

Фрапиращ грабеж! Слънцето още "грее" над 24 часа за някои фотоволтаични фирми-допълнена

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/09/24.html

#Кой е новият стар шеф на ЕСО Иван Йотов??? Отговора намираме тук:

Кой печели от скъпата зелена енергия

17.03.2013 | 20:00

http://tv7.bg/Жега/Видео/Кой-печели-от-скъпата-зелена-енергия_l.67_i.9676662.html

Иван Йотов. Снимка: ЕСО
Докато протестите срещу високите цени на тока заливат страната, милиони левове потъват по веригата от потребителите до производителите на електроенергия. Въпреки кризата, държавата ограничи производството на евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 за сметка на скъпата зелена енергия. Системата е пред срив. Пет от осемте блока на най-евтината, но ефективна топлоцентрала в България са спрени.

Разследване на TV7 провери кой има интерес и кой печели от скъпото производство на енергия от слънце, вода и вятър, щедро заплащани от НЕК, която на свой ред покрива загубите си през сметките за ток на всички нас.

Разследването ни откри, че висши държавни чиновници в енергетиката и депутати имат фотоволтаични, вятърни и водни електроцентрали. Едните решават кои електроцентрали кога и колко да работят, а другите – приемат закони, които гарантират огромни печалби – на практика на самите тях.

Ето кои енергийни шефове и депутати са се сдобили с централи за скъп ток.

Иван Йотов, макар и малко познат на широката публика, заема един от най-ключовите постове в енергетиката. Той е изпълнителен директор на ЕСО (Електроенергийния системен оператор) – дъщерно дружество на НЕК. ЕСО решава коя електроцентрала колко енергия да подава и следи за енергийния баланс на страната. С негово решение са спрени петте блока на евтината" Марица Изток" 2. В същото време проверката ни откри, че електроцентралите от вода, вятър и слънце работят с пълна мощност и ЕСО не ги ограничава, а НЕК приоритетно изкупува тяхната в пъти по-скъпа електроенергия. Една от причините би могла да бъде търсена в семейната връзка на изпълнителният директор на ЕСО с производител на зелена енергия.

Една от фотоволтаичните електроцентрали е на съпругата на изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов. Тук е скрит и частният интерес на този държавен служител – а именно, цената на зелената енергия в България да бъде скъпа за потребителите и печеливша за производителите.

Цената на мегаватчас произведена електроенергия в една от слънчевите централи е 567 лв., показа проверката ни. Тя е собственост на фирмата "Вел Солар" на съпругата на енергийния шеф – Велина Йотова. Намира се в село Татарево край Хасково и е с капацитет от 80 kW. Велина Йотова обаче има още една фирма за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници –" Ю Ес Ю енерджи". В село Маленово край Стралджа откриваме, че тази фирма също притежава соларен парк.

Като представител на държавата Иван Йотов е в конфликт на интереси, защото е свързан с производството на зелена енергия, която в същото време би трябвало и да контролира.

Според европейската директива България трябва да произвежда 16% от крайното потребление на електроенергия от възобновяеми енергийни източници през 2020 г. В момента делът на произведената зелена енергия е 25%. Седем години преди крайния срок.

Според директивата на Европейския съюз (ЕС) тази година ние трябва да имаме инсталирани 350 MW мощности от ВЕИ. В момента те са над 900 MW.

Мощността на втората централа на съпругата на Иван Йотов е 79 kW, а цената, на която НЕК изкупува електроенергията й е 567 лв. на мегаватчас, както и на другата й електроцентрала. За сравнение цената в АЕЦ "Козлодуй" е 44 лв., а в ТЕЦ "Марица Изток" 2 - 67 лв. на мегаватчас. Иван Йотов ни поправя, че електроцентралите на съпругата му не са две, а три. Третата била по-малка. Проверата ни показа, че третият имот в село Карбинци е закупен от фирмата на съпругата му "Вел Солар" за 7 200 лв. Площта от 2 331 кв. м е излязла по 3 лв. на кв. м, а инсталацията е покривна.

Длъжността на Иван Йотов попада в закона за предотвратяване на конфликта на интереси, а според този закон "конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение".

По смисъла на този закон "свързани лица" са съпрузите или лицата, които се намират във фактическо съжителство, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

Освен Иван Йотов, друг вече бивш енергиен шеф притежава една фотовлтаична централа, а синът му – три. Красимир Първанов беше изпълнителен директор на НЕК. По времето, когато заема тази длъжност, синът му Петър Първанов, макар и едва на 20 г., открива голям соларен парк в село Гюргич край Видин през фирмата си" Пи Паур". Конфликтът на интереси е очевиден – бащата като директор на НЕК изкупува скъпата енергия от по 728 лв. на мегаватчас на сина си.

Другата фирма на Петър Първанов "Пи Енд Пи Солар" има още два фотоволтаика край Видин и продават електроенергия на НЕК на цени от 567 и 485 лв. на мегаватчас. Самият бивш енергиен шеф също е построил слънчева централа от 1 492 kW в съседство до тези на сина си. TV7 не откри нито бащата, нито сина в жилищния блок в кв. "Надежда" в София, посочен за връзка. По телефона Красимир Първанов обясни, че е в чужбина и няма коментар. Иван Йотов се оправда, че неговото семейство не е единственото със слънчева централа.

Проверката ни откри, че трима депутати от вече разпуснатия 41-ви Парламент също са свързани с производството на зелена енергия.

Две вятърни електроцентрали има и синът на депутата от БСП и бивш министър Асен Гагаузов. Те са построени върху имоти на Министерството на земеделието, получени чрез заменка, която му е струвала 45 стотинки на кв. м.

Ветрогенератори в село Воденичане край Ямбол официално се водят на сина на Асен Гагаузов – Павлин през фирмата му "Еко инвест 2004". Според местните хора обаче бащата реално движи бизнеса. Непосредствено до ветрогенераторите синът на депутата е построил и фотоволтачина електроцентрала. Цената на 1 мегаватчас произведена електроенергия тук е 485 лв. Парцелът под инсталациите също е бил държавен и е закупен на цена от 1,70 лв. на кв.м.

Асен Гагаузов нарече въпросите ни глупост, въпреки че според закона за конфликт на интереси той е длъжен да подава декларация за конфликт на интереси. В графата на декларацията си депутатът е написал, че такъв конфликт със свързани лица – няма.

Имот за фотовлтачина инсталация във Велико Търново е наела и фирмата "Прометекс" на сина на депутата Рамадан Аталай. В декларацията си Рамадан Аталай също не е посочил такъв конфликт на интереси, въпреки че самият той участва в Комисията по енергетика и е вносител на скандалния Закон за ВЕИ преди няколко години, наречен дори лобистки от някои анализатори. С този закон държавата се задължи да изкупува приоритетно зелена енергия чрез дългосрочни договори с тези електроцентрали за срок от 25 г. Рамадан Аталай не отговори на мобилния си телефон, въпреки многократните ни опити и SMS-и да се свържем с него.

Водноелектрическа централа и фотоволтаик имат и фирми, в които управител е бил депутатът от БСП Петър Курумбашев. ВЕЦ-ът край село Михалково, община Девин, депутатът строи преди да влезе в парламента. По-късно една от фирмите "Сънрей енерджи", собственост на дружеството, което е управлявал, строи соларна електроцентрала от 340 kW и цена от 728 лв. на мегаватчас. Петър Курумбашев е един от най-яростните защитници срещу въведената преди няколко месеца цена за достъп за възобновяемите енергийни източници. Самият той е член на Комисията по енергетика в парламента, а в декларацията си за частен интерес е оставил празна графа. Курумбашев отказа коментар.

Причината депутатът да не "поддържа контакти с TV7“ е разследването ни, излъчено преди половин година за скъпата цена на електроенергията от частните тецове в комплекса "Марица Изток" – 1 и 3 и фактът, че Петър Курумбашев е бил консултант на "Каолин" - дружеството на Иво Прокопиев, което продава скъп варовик на частните топлоцентрали, и така влияе на по-високата цена на електроенергията им.

Всички, които потърсихме за коментар, се оправдаха със закона – и енергийните шефове, които го изпълняват, и депутатите, които го приемат. А законът е така приет, че да обслужва всички тях, но не и потребителите.

При липсата на Парламент, законът не може да бъде променен, но и сега действащият Закон за енергетиката дава решение. Новият министър може да издаде заповед за ограничаване на по-скъпите производства за сметка на по-евтините, на основанието, че сигурността на системата е застрашена. Според собствениците на добре печелещите електроцентрали обаче такава опасност няма. Каква ще е позицията на държавата, предстои да разберем.

Свързана статия във връзка с предходното освобождаване на същия "#Кой" от статията намираме тук: http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivan-iotov-shte-byde-osvoboden-kato-direktor-na-eso-153611/

Писахме и за други ВЕИ мафиоти гробарасти Бо-Стан-и:

Цветелина Бориславова и Христо Бисеров печелят най-много от ВЕИ

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/10/blog-post_1.html

Изводите - ПП ГРОБ - Грабителите за ежедневно разсипване на България, начело с убиеца наркотрафикант и СИКаджия Буда, осъденият Цвък. Цвък. и прочие И.Ф-ци върнаха своите престъпници и мафиоти на ръководните постове, за да крадат по много чрез финансовите лостове! Това го писахме веднага след изборите, тъй като Будиста го показа открито и наживо:

Мафията ГЕРБ замълча за кражбите на фотоволтаиците си

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/10/blog-post_10.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог