петък, 28 ноември 2014 г.

Шистовите “инвеститори” бягат от Полша с празни ръце

Шистовите “инвеститори” бягат от Полша с празни ръце

17 ноември 2014, понеделник | публикувано от Магдалена Ташева

Хвостохранилище на сонда за хидравлично разбиване по залез слънце.
Прехваленият бум за добив на шистов газ в Полша по същество се превръща в скъп и безперспективен проект, пише „Файненшъл таймс“ във вчерашния си брой.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ffa09b60-6036-11e4-98e6-00144feabdc0.html#axzz3JHcj5G1v
Осъзнавайки това, чуждестранните нефтогазови компании се оказват от добива, като обясняват това с „бюрократични препятствия и неприятелски инвестиционен климат.“

Разработката на находищата в Полша може да отнеме най-малко 6 години, докато те станат търговски жизнеспособни, уточнява вестникът, цитиран от БГНЕС и Money.bg.

Движен от патологична русофобия, политическият елит на Полша проглуши света, че американските и британски „инвеститори“ ще започнат ускорено да разработват находищата от шистов газ, което щяло да й осигури алтернатива на руските доставки, което пък от своя страна щяло да помогне в разрешаването на политически, и икономически проблеми. Големи компании като „ЕксонМобил“, „Тотал“, „Коноко Филипс“ навлязоха в страната, изкупувайки сондите. Но днес от 11 чуждестранни компании, решили да инвестират през последните 4 години в полския пазар на шистов газ, 7 се отказаха от своите планове, нищо че според собствените им хвалби, те били вложили общо 623 млн. евро.

Сега полските национални компании PKN Orlen, Lotos и PGNiG ще трябва да разчитат на подкрепата на правителството, а останалите чуждестранни играчи да изчакат как ще се развие ситуацията.

За бягството на инвеститорите и за разочарованието от добива на шистов газ в Полша спомогна и падането на световните цени на енергоносителите, отбелязва вестникът.

През 2011 г. се предполагаше, че запасите от шистов газ в Полша ще стигнат за 300 години. Правителството заговори, че страната ще може да се конкурира с Норвегия. Днес обаче се говори не за 300, а само за 55 години…

Но нито една от 66-те работещи сонди засега не потвърди състоятелността на добива, констатира „Файненшъл таймс“.

Всъщност поляците бяха подведени от американския си кукловод и неговата марионетка, министър-председателят Доналд Тусk. (на снимката долу).
http://bg.wikipedia.org/wiki/Доналд_Туск
Измеряеми величини като „300 години добив“ или очаквания обем да добива, са измислени във Вашингтон, не във Варшава. Освен за необратимите поражения на природата, които американския експеримент на полска територия нанесе, Доналд Туск ще трябва да дава обяснения и за фантастичното бъдеще, което с безгрижието на неграмотник рисуваше пред полския народ въпреки протестите на полските фермери.
http://www.dw.de/фрекинг-в-польше-маленький-город-против-большого-концерна/a-16936321
Кой знае, ако не беше извършил това предателство, може би никога нямаше да го инсталират за президент на Съвета на ЕС – на мястото на Херман ван Ромпой.

Туск ще се закълне като президент на ЕС на 1 декември тази година.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/11/шистовите-инвеститори-бягат-от-по/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог