понеделник, 24 ноември 2014 г.

Червеният депутат Кадиев се прегърна с Прокопиев

Червеният депутат Кадиев се прегърна с Прокопиев

02-11-2014

Снимка: Скандал
Депутатът от БСП Георги Кадиев се прегърна с бизнесмена Иво Прокопиев като заедно плюят по финансовата система в България, твърдят финансисти. Двамата редовно се изказват против БНБ и Комисията за финансов надзор с цел да клатят финансовата стабилност на страната, допълват те. Иван Искров преди години отказа лиценз на Прокопиев за пускането на негова банка у нас. КФН постоянно глобява неговите дружества.

Както Прокопиев, така и Кадиев имат интереси в енергетиката. Двамата са енергийни босове и въртят търговия с електроенергия. Според експерти българите плащаме много висока цена за ток и газ.  За това хората заслужават да знаят къде отиват парите, които дават.

За съжаление енергийни споразумения и договори за изкупуване и износ на енергия са подписвани зад закрити врати. Името на Георги Кадиев е известно с принципните му позиции, които в нередки случаи се разминават с официалната партийна линия на БСП. Това го вкарва в конфликти със съпартийците и множество медийни изяви.

Дали обаче принципният Кадиев всъщност е толкова морален политик. Мнозина знаят, че видния социалист Георги Кадиев е силно приближен на съпартиеца си Румен Овчаров, който от десетилетие е в енергийния бизнес.

Интересен е факта, че веднага щом напуска кабинета "Станишев", Кадев навлиза мощно в енергийния бизнес, като начело поставя жена си. Кадиева е собственик на "Енерджи съплай" и "Енерджи съплай грийн", както и на 70 % от "Либерна" ООД заедно с Емил Костурков от  "Лукойл".

Соня Кадиева купува ток от АЕЦ "Козлодуй", "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Русе", от борсите в Румъния и Унгария, защото там енергията е по-евтина от българската. Доставя ток на голямата немска фирма Е.О.Н., която пък го продава на нас консуматорите. Доставя ток също на акумулаторни заводи, на металургични комбинати и др.

Кадиева сключва сделки за износ на ток за Сърбия и Турция. До 14 юли 2009 г. през фирмите ? са изтъргувани 267 хиляди мегаватчаса. Жената на Кадиев печели по около 1 млн. лв. годишно.

Говори се, че оборотът във фирмата на Кадиева е около 35-40 млн. лв.  Според специалистите, нормата на печалба в този сектор е от 3 до 5% – тоест между 1 и 2 милиона лева тя прибира в джоба си.

На 19 декември 2007 г. ДКЕВР има заседание, на което обсъжда даването на лиценз за търговия на ток на фирмата "Енерджи Съплай" ЕООД, еднолична собственост на Соня Петрова Николова-Кадиева, съпруга на бившия зам.-министър. (по информация на БГНЕС). Г-жа Соня Кадиева е завършила международен туризъм във Варна и от енергия си няма и представа, но, както става ясно по-късно, това не е и нужно.

Фирмата на Кадиеви е регистрирана на 30 октомври 2007 г. от СГС с капитал 5 000 лева.  За да получи лиценз обаче, тя трябва да представи гаранция. И такава е представена - от фирма "Кадиев Глобал". В гаранционното писмо се казва, че нейният собственик и управител Георги Кадиев "безусловно и неотменимо се задължава да носи солидарна отговорност в случай на необходимост, като покрие финансовите задължение на "Енерджи Съплай" ЕООД по договорите му за електрическа енергия".

На 7 януари 2008 г. "Енерджи съплай" получава лиценз за търговия с електрическа енергия за срок от 10 години. Как точно тази фирма "Енерджи съплай", търгува с ток за милиони евро? Това и до днес питат специалисти в бранша.

Повечето може би са забравили че през март 2014 г., Кадиев е пропуснал да декларира конфликт на интереси пред 42-ия парламент и то заради бизнеса на жена му. Половинката на народния представител от редиците на БСП – Георги Кадиев, лъсна в скандална далавера.

Оказва се, че именно нейната фирма е спечелила обществена поръчка за доставка на ток на командването на ВМС (Военноморските сили). Стойността на поръчката възлиза на стойност 2,5 милиона лева. Скандалната далавера изплува от регистъра на обществените поръчки, отбелязва на страниците си вестник „Сега”. Фирмата на съпругата на Кадиев – „Енерджи съплай“ се е явила на конкурса с още две оферти от конкурентни фирми.

Виж "Съпруга на депутат от БСП ще доставя ток на ВМС"
http://www.segabg.com/article.php?id=690861

Въпреки, че мнозина подчертават, че в случая има конфликт на интереси, червеният депутат коментира пред гореспоменатата медия, че според него нищо от извършеното не е против закона и не смята, че в случая може да се говори за конфликт на интереси. Той дори заявява, че ако целта му е била да лъже държавата, и щял да сложи друг собственик на фирмата на съпругата си.

Специалисти коментират, че поръчката не нарушава закона, но пък тук възниква въпроса защо народният представител не е обявил за конфликта на интереси бизнеса на съпругата си в декларацията пред парламента.

Запознати посочват, че фирмата на Соня Кадиева е спечелила и поръчка в столицата. Нейната фирма е доставчик на ток на „Софийска вода”, а стойността на поръчката е 1,5 милиона лева, без ДДС.

Ето как Кадиев манипулира общественото мнение в свой семеен интерес. През юли 2014 г. по време на конференция посветена на енергийната сигурност, организирана от Центъра за изследване на демокрацията Кадиев заявява:

 „От тук нататък не трябва да се прави социална политика чрез цената на тока. В България има 900 хиляди пенсионери, които получават минимална пенсия“. „Трябва да се увеличат т.нар енергийни помощи, а не да се намалява цената на тока за всички“. Според Кадиев следващото българско правителство трябва да признае че е необходимо увеличение на цените. Той дори предполага, че скокът трябва да е с 20%, се посочва в материал на Money.bg

Типично в стила на преференциално избрания депутат  Георги Кадиев е да използва всеки повод да критикува за нарушаване на законите, за подкупи или корупция, но защо не поговори за енергийния бизнес, фирмите на жена му и печалбите особено сега от високите цени на тока?

Източник: http://skandal.bg/bg/cherveniyat-deputat-kadiev-se-pregarna-s-prokopiev/



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог