вторник, 11 ноември 2014 г.

ИСКАНЕ за преюдициално запитване по отношенив на чл. 153(6) от ЗЕ

ИСКАНЕ за преюдициално запитване по отношенив на чл. 153(6) от ЗЕ


ДО
РАЙОНЕН СЪД - ......................
ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ
....... СЪСТАВ

ИСКАНЕ
за преюдициално запитване

От: ............................, ЕГН ..................., съдебен адрес: ........
По: гр.д. № ...../20....год. по описа на РС - ....., ..... с-в

Уважаеми районен съдия,

КАТО ВЗЕХМЕ ПРЕДВИД, че:
Едни от основните материалноправни въпроси от съществено значение за правилното решение в настоящото съдопроизводство, са въпросите:

- ДАЛИ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ "(КЛИЕНТИТЕ) В СГРАДА - ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ, КОИТО СЕ ОТКАЖАТ ОТ УСЛУГИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА, КАТО ПРЕКРАТЯТ ТОПЛОПОДАВАНЕТО КЪМ ОТОПЛИТЕЛНИТЕ ТЕЛА В ИМОТИТЕ СИ, ОСТАВАТ КЛИЕНТИ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ, ОТДАДЕНА ОТ СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ" и
- ДАЛИ ДЪЛЖАТ НЕЙНОТО ЗАПЛАЩАНЕ,

залегнали в разпоредбата на чл. 153, ал. 6 от Закона за енергетиката, КОЯТО РАЗПОРЕДБА по наше мнение се намира в противоречие с нормите на европейското право, в това число с:

а/ въведената с чл. 9 ДИРЕКТИВА 97/7/ЕО на ЕП и на СЪВЕТА от 20 май 1997 година относно защитата на потребителя по отношение на договорите от разстояние ЗАБРАНА на непоръчани стоки, а именно: „Като отчитат забраната на практики за доставяне на непоръчани стоки по домовете, определена в Директива 2005/29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2005 г. относно нелоялните търговски практики от страна на търговци към потребители на вътрешния пазар; държавите-членки вземат мерки, необходими за освобождаване на потребителя от всякаква насрещна престация, в случай на непоръчана доставка, като мълчанието не съставлява съгласие.”
която правна норма на европейското законодателство е транспонирана в националното такова чрез приемането на нормата на чл. 62 от Закона за защита на потребителите, съгласно която:
"Чл. 62. (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2014 г. , в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна. (чието звучене преди последното изменение е следното: "Доставката на стоки или предоставянето на услуги на потребителя срещу заплащане без изрично и предварително искане от негова страна е забранено.")
(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие."

б/ нормата на чл. 3, буква „а” от Регламент 2006/2004/ЕО

в/ чл.3, б.„н” от ДИРЕКТИВА 2006/32/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 5 април 2006 година относно ефективността при крайното потребление на енергия и осъществяване на енергийни услуги и за отмяна на Директива 93/76/ЕИО на Съвета, според която „КРАЕН ПОТРЕБИТЕЛ" е „физическо или юридическо лице, което купува енергия за свое собствено крайно потребление” (в случая ответниците със свалянето на радиаторите от притежавания от тях недвижим имот са се отказали от закупуването на енергия относно отопление на имота, поради което считаме, че съгласно цитираната разпоредба на Директивата те не са потребители и клиенти на Топлофикация - няма как да бъдат потребитетели, ако не купуват енергия за крайно потребление и следователно терминът клиенти на топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация, не може да съществува самостоятелно). Отдадената от сградната инсталация топлинна енергия не е в състояние да ги превърне в потребители, тъй като по силата на цитираната европейска правна норма лицето е потребител, ако купува енергия за КРАЙНО ПОТРЕБЛЕНИЕ, което не е налице в настоящия случай.

СЪЩЕВРЕМЕННО КАТО ВЗЕХМЕ ПРЕДВИД, ЧЕ:
Практиката на съдилищата в Република България, свързана с тълкуването на горните два въпроса по наше мнение противоречи на цитираните разпоредби на чл.3, б.„н” от ДИРЕКТИВА 2006/32/ЕО, чл. 9 ДИРЕКТИВА 97/7/ЕО на ЕП и чл. 3, буква „а” от Регламент 2006/2004/ЕО, като се дава превес на нормата на чл. 153, ал. 6 от ЗЕ,

КАКТО И ЧЕ:
С решенията на Европейския съд се приема, че при прилагане на националното право, националният съд е длъжен да тълкува своя закон в светлината на формулировката и целта на действащите европейскоправни норми, в това число цитираните директиви, за да бъде постигнат резултатът, целен от последните и оттам да бъде спазен третият абзац на чл. 189 от Договора за създаване на ЕО /тълкувателна приложимост/,

СМЯТАМЕ, че:
Налице е хипотезата на чл. 628 от ГПК на Република България и е налице необходимост от ТЪЛКУВАНЕ разпоредбите на чл.3, б.„н” от ДИРЕКТИВА 2006/32/ЕО, чл. 9 ДИРЕКТИВА 97/7/ЕО на ЕП и чл. 3, буква „а” от Регламент 2006/2004/ЕО

С ОГЛЕД НА КОЕТО – поставяме настоящото ИСКАНЕ ДО СЪДА, разглеждащ горецитираното гражданско дело ЗА ОТПРАВЯНЕ НА ПРЕЮДИЦИАЛНО ЗАПИТВАНЕ до Съда на Европейските общности за тълкуване на цитираните разпоредби, като в запитването моля да бъде отправен следните въпроси:

1./ ДАЛИ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ "(КЛИЕНТИТЕ) В СГРАДА - ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ, КОИТО ПРЕКРАТЯТ ТОПЛОПОДАВАНЕТО КЪМ ОТОПЛИТЕЛНИТЕ ТЕЛА В ИМОТИТЕ СИ и ИЗВЪРШАТ ОТКАЗ от услугите на ТОПЛОФИКАЦИОННОТО ДРУЖЕСТВО, ОСТАВАТ КЛИЕНТИ НА ТОПЛИННАТА ЕНЕРГИЯ, ОТДАДЕНА ОТ СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ" - В това число - КАКВО СЕ ИМА ПРЕДВИД ПОД ТЕРМИНА "КРАЙНО ПОТРЕБЛЕНИЕ, ПОСОЧЕН В РАЗПОРЕДБАТА НА ЧЛ.3, б.„Н” от ДИРЕКТИВА 2006/32/ЕО и отдадената от сградната инсталация топлинна енергия представлява ли КРАЙНО ПОТРЕБЛЕНИЕ по смисъла на цитинарата норма, тоест превръща ли автоматично собственика/ползвателя на имот в сграда-етажна собственост в КРАЕН ПОТРЕБИТЕЛ на топлинна енергия;

2./ ДАЛИ СЕ ДЪЛЖИ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ОТДАДЕНАТА ОТ СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ при положение, че доставката на тази стока е непоискана от лицата, извършили отказ от услугите на топлофикационните дружества.

Гр. ................., С уважение: .......................

Източник: https://bg-bg.facebook.com/Ne.Na.Reketa.Ot.Toplofikacia

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог