сряда, 5 ноември 2014 г.

Адвокат написа "Наръчник срещу монопола "Топлофикация"

Адвокат написа "Наръчник срещу монопола "Топлофикация"


Публикувано: 7 септ. 2014, 15:36 | Обновено: 7 септ. 2014, 15:36

Пътеводител за хора, които ще се сблъскат с институционалния монопол на "Топлофикация", представи авторът на изданието Данчо Стоянов. Книгата е озаглавена "Наръчник срещу монопола Топлофикация" като в над 150 страници Стоянов, който е адвокат по професия, разказва своя опит по дела срещу монополите, за да запознае гражданите с проблемите, които ги очакват и с пътищата за вземане на решение и решаване на проблемите.

В книгата могат да бъдат намерени алтернативни решения на казуси, свързани с институционалния монопол на "Топлофикация", обясни Стоянов.

Той пренася в изданието си искови молби за провъзгласяване на нищожност на съдебно решение на първа инстанция по дела срещу "Топлофикация", с което дава възможност на други ощетени да го използват като прецедент.

"Надявам се всички, които прочетат тази книга да са наясно, че всичко зависи от нас самите, защото няма по-голяма сила от обединен народ, който знае цената на свободата и я защитава", пише в увода на книгата си адвокат Данчо Стоянов.

В представянето на книгите участваха и дългогодишните протестиращи срещу монополите Стоян Грозданов и Митко Грозев.

Грозданов обърна внимание на приетите в края на юли поправки в Закона за защита на потребителите и основните точки от него, които гражданите трябва да познават и на които да се позовават при взаимоотношения с "Топлофикация".

В закона е записано, че потребителят е обвързан с общите условия само при положение, че той е запознат и се е съгласил с тях чрез своя подпис. За да се обвърже потребителят с даден доставчик на услуга, той трябва да подпише веднъж договора и още веднъж общите условия към него, подчерта Грозданов.

Същевременно според закона търговецът е длъжен да уведомява потребителя за всяко изменение в общите условия в 7-дневен срок от промяната, а когато потребителят не е съгласен с промяната, той може да се откаже от договора без да посочва причина и без да дължи обезщетение или неустойка.

Според автора на книгата и присъстващите на пресконференцията тези и много други разпоредби са редовно нарушавани от "Топлофикация София ЕАД" и гражданите трябва да познават добре законите и да защитават своите права.

Източник: http://www.blitz.bg/news/article/289128http://lira.bg/?p=78191

Коментар: Изгледайте интервюто на автора от Вторник по ТВ Алфа в сутришния блок :
Добро утро, българи! от 04.11.2014 г. тук: 
Скролирайте към 92-та минута, за да попаднете на 1h 32min 13sec слот или тук:
http://www.ataka.tv/clips/03bf90c19a178c3f5d29b03ef82600bbb88bb447.mp4?start=5532


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог