петък, 28 ноември 2014 г.

ТЕЦ–ВАРНА ПОД УДАРИТЕ НА КАБИНЕТА „ВТОРА УПОТРЕБА"

ТЕЦ–ВАРНА ПОД УДАРИТЕ НА КАБИНЕТА „ВТОРА УПОТРЕБА"

ОЩЕ 300 ВИСОКО КВАЛИФИЦИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ БЕЗ РАБОТА ОТ ДОГОДИНА

14 ноември 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова

Александър Атанасов, политолог
Решението на ЧЕЗ да закрие ТЕЦ–Варна с подкрепата на новото
 правителство ясно показва, че колонизаторите възнамеряват твърдо
 да отстояват своя грабителски интерес срещу българския народ
Само три дни след встъпването на кабинета на националната разруха във властта вредите за българската държава и народ вече са налице. В началото на тази седмица окончателно стана ясно, че стратегическата за енергийната ни система ТЕЦ– Варна от началото на следващата година прекратява своето съществуване. 300 души – дългогодишни служители в системата, официално от 01.01.2015 г. остават без работа. Представители на синдикатите предупреждават за сериозни не само социални, но и икономически негативи от този акт. След отпадането на мощността е възможен режим на тока, заедно с драстично повишаване цената на ел. енергията.

Точно на 10-ти ноември – 25 годишнината от така наречения преход към демокрация работниците от ТЕЦ–Варна излязоха на протест в защита на своите работни места. Проявата им бе под наслов „Да спрем грабежа“, което по своеобразен начин дава обзорна оценъчна картина както на целия преход, така и на настоящото управление. Ос­новното рекламно послание на десния сектор в България през годините винаги е било свързано с привличането на чужди инвестиции, които трябвало да осигурят работни места. Всеки път обаче щом те се докопат до властта,неминуемо резултатът е нарастване на безработицата и лик­видиране на предприятия. Продажните медии постоянно пеят една и съща песен за това колко са полезни чуждите инвеститори, а днес именно ЧЕЗ – печално известният чешки енергиен монополист, който е реалният собственик  на топлоцентралата, я закрива. Действията на този народен грабител за кой ли път показват нагледно крайната необходимост от незабавното отнемане на всички възможни лицензи и изгонването му от България.

Крайното решение за ликвидирането на ТЕЦ-Варна следва своя напълно логичен път, като се има предвид кои сили оглавиха държавата след конституирането на 43-то Народно събрание. Както вече стана дума, икономическото министерство попада в ръцете на реформаторите – в частност на СДС, чрез своя представител – Божидар Лукарски. Припомняме, че именно това е политическата сила, коя­то в периода 1997 – 2001 година чрез тогавашния формат ОДС начело с Иван Костов, не правиха нищо друго освен да приватизират, ликвидират и да произвеждат безработица, и то не каква да е, а на високо квалифицирани български специалисти. След като Костов разкости варненската корабостроителница, авиокомпания „Балкан“ и много други стратегически български отрасли, няма как да чакаме нещо по-различно от Лукарски. Случващото се в ТЕЦ си е най-естественото продължение на тази политика.

Другият участник в правителството на разрухата е партията на Меглена Пръмова-Кунева, която с чиста съвест можем да наречем „България без граждани“. Тя през годините, макар по-рано като част от НДСВ, води последователна политика към обезсилването на българската енергетика. Заедно с безспорния грабеж на монополистите в енергоразпределението сред основните причини за непосилните сметки за ток преди година и половина бе и политиката по планомерното ликвидиране на евтините производствени мощности, за сметка на скъпите ВЕИ централи и блоковете на ТЕЦ-„Марица“ – собственост на американска компания. След като Кунева загроби с лека ръка четирите блока на АЕЦ-Козлодуй, сега нищо не я спира да ликвидира и ТЕЦ-Варна със съдействието на чешките колонизатори, които всъщност притежават едни и същи интереси – облагодетелстване на скъпите производители на енергия и непрестанния грабеж на крайния потребител.

„Левият“ Калфин и „патриотът” Балевски мълчат
за затварянето на ТЕЦ-а Къде е за тях правото
на труд и спасението на България?
Видно е, че основната управляваща партия в лицето на ГЕРБ ни най-малко не си е взела поука от предходното свое провалено управление и отново ще продължи да лобира в полза на ЕРП дружествата, като най-вероятно този път ще впрегне целия полицейски репресивен апарат да смачка недоволството на гражданите. Тази тенденция явно се забеляза още от първия ден на този кабинет, когато МВР използва брутална сила срещу напълно законен конституционен опозиционен протест. Всичко това, заедно с решението на ЧЕЗ да закрие ТЕЦ–Варна с подкрепата на новото правителство, ясно показва, че колонизаторите възнамеряват твърдо да отстоя­ват своя грабителски интерес срещу българския народ.

Казионните медии отбелязаха с изключително кратки репортажи недоволството на работниците от варненската ТЕЦ като един малоброен и напълно в реда на нещата синдикален протест. Надписите на плакатите на протестиращите служители на централата обаче разкриват една цялостна политическа оценка към управляващите. Наред с чисто синдикалните искания в лозунгите откриваме и общонационални послания от типа на „Работа тук, а не в чужбина“. Смисълът тук е повече от категоричен. Без енергетика няма икономика и съответно – няма държава. При липса на икономика и държава логично хората бягат в чужбина. Ето как едната от управляващите партии – „България на гражданите”, се превръща в „България без граждани”. Какво ще кажат по този въпрос „левият“ Калфин и „патриотът” Балевски? Къде е сега за тях правото на труд и спасението на България? Това са въпроси, на които няма как да отговорят, след като са си продали душите на дявола ставайки съучастници на едно от най-антибългарските управления от началото на 25 годишния преход.

Ако днес ние – българите, бихме имали шанс да бъдем управлявани от едно национално отговорно правителство, то на часа би одържавило предприятието, не само за да защити поминъка на варненските енергетици, а и да съхрани стабилността на енергийната система в качеството й на неделима част от националната сигурност на страната.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/11/тец-варна-под-ударите-на-кабинета-„в/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог