сряда, 19 ноември 2014 г.

Делото срещу НЕК щяло да завърши след година

Делото срещу НЕК щяло да завърши след година

7 ноември 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова

На какъв етап е арбитражното дело за проекта АЕЦ „Белене” и на каква стойност е искът на „Атомстройекспорт”? Каква е тезата на НЕК и кой я защитава? Отговор на тези въпроси поиска да получи от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов народната представителка от АТАКА Магдалена Ташева.

Повод за въпросите й е заведено през юни 2013 г. арбитражно дело от руската компания срещу НЕК на стойност 870 млн. евро за поръчан, произведен, но не платен реактор за АЕЦ „Белене”. Според някои експертни становища и анализи обаче сумата е нараснала до 1,4 млрд. евро. НЕК води и ответно дело на стойност 62 млн. евро.

Ташева се поинтересува и дали адвокатската кантора „Уайт енд Кейс“, която България е наела да защитава електрическата ни компания, е спазила сроковете за представянето на тезата и списъка със свидетели и експерти, които ще я защитават.

В отговор Щонов каза, че арбитражното дело е на стойност около 1 млрд. евро, но не назова точната сума. Към съдебния иск не са начислени натрупаните лихви, пропуснати ползи и други разходи. Той допълни, че делото е в напреднала фаза, но крайното решение не може да се очаква по-рано от края на 2015 г. МИЕ шефът отказа да даде повече информация на народните представители, за да не „повлияе” по някакъв начин на неговия изход.

„Съжалявам, че оправданието „води се дело, затова не можем да ви кажем нищо” беше възприето и от вашето правителство. 900 млн. евро остават на сметката на българския народ, който трябва да плати унизителното подчинение на правителството на ГЕРБ, което под американски натиск спря проекта АЕЦ „Белене” при готов вече реактор”, заключи Ташева.


Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/11/делото-срещу-нек-щяло-да-завърши-след-г/
http://www.ataka.tv/видео/държавата-днес-г-c7537.html - 46min18s или
http://www.ataka.tv/clips/71c96379b04fbe0c675329a14b2e27fe36a4ddec.mp4?start=2778

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог