вторник, 18 ноември 2014 г.

ЗАЩО ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ СЕ ПОВИШИ ДРАСТИЧНО И КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА?

ЗАЩО ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ СЕ ПОВИШИ ДРАСТИЧНО И КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА?

26 септември 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова

ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗАЩИТАВА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ

Ангелаки Гоцев, ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ

Високите цени на тока водят до огромни
печалби за чуждите компании и ГЕРБ
След идването на власт на служебното правителство, състоящо се от верни на ГЕРБ и Бойко Борисов „експерти“, отново се заговори за повишаване цената на електроенергията. Нека си припомним кой състави това служебно правителство и кои интереси защитава този кабинет. Това се осъществи от президента Росен Плевнелиев, който бе избран от квотата на полити­ческа партия ГЕРБ, и той нито за миг не е спрял да изпълнява техните партийни поръчки. Не напразно лидерът на тази политическа сила Бойко Борисов, след обявяването на резултатите от вота заяви: „И магаре да бях предложил, пак щяхте да го изберете.“ Така че на народа е ясно както за президента, така и за тези „експертни“ министри, чии заповеди изпълняват безпрекословно. Във всеки случай това не са интересите на суверена, а на енергийните монополисти, които субсидират ГЕРБ и които са ги поставили на тези ръководни държавни постове.

Ето го и действителния отговор на въпроса, защо г-н Плевнелиев посети един от ръководителите на EVN Щефан Шишковиц в неговата квартира във Виена. Такова посещение в дома на чужд крупен инвеститор противоречи на протокола, регламентиращ поведението на държавния глава. Не напразно тази „среща“ бе обвита в мълчание от пресцентъра на президентството и бе разкрита и документирана съвсем инцидентно от случаен фотограф. Какво са си говорили на тази тайна среща двамата можем само да предполагаме, но логично то се свързва със смелостта на австрийската компания EVN да внесе на 01.09.2014 г. в Държавния комитет за енергийно и водно регулиране официално писмо, в което те определят нови, по-големи цени на електроенергията, която предоставят на своите клиенти в Югоизточна България. Те ще бъдат с 19% по-високи от сегашните, като това според тях трябва да влезе в сила от 01.10.2014 г. Неминуемо същите претенции се очаква да предявят и останалите две електроразпределителни компании, ЧЕЗ и Енерго Про. И това е броени дни след започване на процедура по разглеждане на нарушенията им, констатирани от направените одити. Тези одити бяха извършени от експертни комисии по пръчка на ДКЕВР и в Констативните протоколи от направените проверки бяха посочени над 2700 нарушения, някои от които граничеха с престъпления. За тях бяха сезирани както прокуратурата, така и компетентните органи от ДАНС. Съгласно действащата нормативна база в Република България лицензиите на тези чужди енергийни монополисти трябваше незабавно да бъдат отнети, а те – изгонени от страната ни.

АТАКА организира в Пловдив масови протести
 срещу чуждите енергийни монополи
На практика се получава точно обратното. Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“ Миналата седмица в медиите гръмна новината, че EVN е завела дело срещу държавата, в което иска да й се изплатят 1 милиард лева компенсации. И забележете, делото е заведено за „системни загуби на дружеството вследствие неспазване законите от страна на Република България“. След като в резултат на направените проверки от стра­на на ДКЕВР са констатирани нарушения, за които са им съставени 400 акта на обща стойност от 22 милиона лева. Сега вече не е ясно дали ЕРП-тата ще преведат някакви пари на държавата и каква ще е съдбата на тези актове. Освен това с идването си на власт новият кабинет освободи всички енергийни специалисти, които защитаваха интересите на страната ни от безогледното ограбване от страна на чуждите монополисти. Бяха принудени да подадат оставки специалистите от ръководството на ДКЕВР, а също и енергийните експерти, работещи на различни възлови места в родната ни енергетика (БЕХ, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и др.)

Ако случайно EVN спечели това абсурдно дело (а това не може да стане без помощта на сегашния кабинет), неминуемо и останалите две електроразпределителни дружества ще предявят претенции. Кой ще се откаже от такива огромни суми, които могат да се измъкнат безпрепятствено от бюджета на изстрадалата България?

Това служебно правителство си отива след по-малко от месец. Още веднъж посочвам, че то не е избрано от народа, а е съставено от президента Плевнелиев. С какво право този временен кабинет извършва тези безумни рокади в енергийния сектор, при които доказани специалисти се подменят с хора, верни на ГЕРБ? Какво се цели с натиска, който правителството осъществява, за да се повиши цената на тока? Дали съживяване на разграбената от последните няколко кабинета енергетика (особено осезателно е то при управлението на ГЕРБ), което е невъзможно да се осъществи за няколкото дни на управление, които им остават? Или повишаване печалбите на енергийните вампири, които смучат кръвта на народа? Тук освен чуждите монополисти (ЕРП-тата, американските ТЕЦ „Марица – 1“ и ТЕЦ „Марица – 3“), прикрити зад фразата „чуждестранни инвеститори“, задължително трябва да посочим и собствениците на соларни паркове във ВЕИ сектора ( т.е. производителите на най-скъпата електроенергия в общия микс ), които в приоритет са депутати, активисти или основни спонсори на партията ГЕРБ. Това е и отговорът на поставените по-горе въпроси – изкупуване на скъпата електроенергия на още по-висока цена от крайния потребител, т.е. – Народа. Защото те имат да си връщат на този Народ. Имено високите цени на тока и безобразията на енергийните монополисти провокираха всенародните протести, които през 2013 г. свалиха от власт правителството на ГЕРБ.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/09/защо-цената-на-тока-ще-се-повиши-драсти/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог