сряда, 5 ноември 2014 г.

Престъпният ЧЕЗ: Инвестицията в ТЕЦ "Варна" не е оправдана

ЧЕЗ: Инвестицията в ТЕЦ "Варна" не е оправдана

Престъпниците в нарушение на Договора за приватизация от Чешката компания обмислят продажба или отдаване под наем на централата

Ако бъдат модернизирани, трите блока ще
 могат да работят още 15 години
Настоящите условия на електроенергийния пазар не позволяват да се структурира надежден бизнес проект за ТЕЦ "Варна", който да оправдае инвестицията в модернизирането на централата. Това показва анализ на работната група между чешката компания ЧЕЗ и Българския енергиен ходлинг (БЕХ).
Двете дружества търсеха вариант, при който да се модернизират три блока на централата - 4, 5, 6, така че да отговарят на екологичните изисквания. Ако не бъде направена подобна екологизация, блоковете на ТЕЦ "Варна" ще трябва да затворят до края на 2014 г. Извършеният анализ на работната група оценяваше дали инвестицията може да бъде оправдана, ако се предлага електроенергията на свободния пазар.

Липса на конкурентоспособност

Разработеният финансов модел на експертите на ЧЕЗ и БЕХ показа, че при настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други фактори, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана. Защото ТЕЦ "Варна" ще произвежда електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона, е заключението на групата.
"Ще продължим да търсим други възможности, като например продажба на централата или отдаване под наем. Готови сме да обсъдим всякакви работещи варианти. При всички случаи след 1 януари 2015 г. съгласно комплексното разрешително ще се наложи временно да спрем централата, тъй като тя не може да продължи да работи, без да е извършена екологизация", заяви Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна", в прессъобщение до медиите.

В търсене на държавни гаранции

Ако бъдат модернизирани, трите блока ще могат да работят още 15 години. Инвестицията се оценява на приблизително 120 млн. евро, като ЧЕЗ се надяваше БЕХ да предостави държавна гаранция. От държавния холдинг обаче отказваха да предоставят такава. От самата чешка компания също отлагаха в продължение на години влагането на пари за модернизиране на централата, защото се опасяваха, че тя няма да може да се върне. ЧЕЗ се опитва да запази ТЕЦ "Варна", като договори твърди гаранции за заплащане на капацитета й (т.нар. разполагаемост).
Първите три блока на централата бяха спрени между 2011 и 2013 г., защото не отговаряха на изискванията за отделяне на вредни емисии. С останалите три блока се осигуряваше близо 60% от студения резерв в националната енергийна система. Но цената за разполагаемост, която предоставяше, беше най-ниската и не покрива напълно разходите по експлоатацията й. Освен това през 2013 г. бяха променени правилата за осигуряване на студен резерв и липсва сигурност за предоставяното количество електроенергия в повече. Това затруднява и дългосрочното планиране на ЧЕЗ и съответно чешката компания търси алтернативни варианти за ТЕЦ "Варна".

Източник: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/11/02/2411470_chez_investiciiata_v_tec_varna_ne_e_opravdana/

Коментари:
Какво прави агенцията за след приватизационен контрол? В договора за приватизация се включваше задължение централата да се модернизира от приватизатора? Тия са по-нагли и от Искров!

Едно нещо не ми става ясно от целия този вой от страна на ЧЕЗ. 
 С какво ви е длъжна държавата при положение,че централата е ваша собственост и би трябвало вие да я поддържате и модернизирате.Разбирам да беше в ръцете на държавата,но сега е частна...какви са тези държавни гаранции за възвръщане на инвестициите?Или я върнете на държавата или си я модернизирайте.

Синдикат с последен утиматум за ТЕЦ-Варна

http://varna.dir.bg/news.php?id=17720049

Служители от ТЕЦ Варна вече протестираха и в София (сн. Архив), Сн.: БГНЕС 
Работниците от ТЕЦ-Варна са готови да започнат протестни действия на 10 ноември, съобщиха от централата на КНСБ в крайморския град. 

От синдиката уточняват, че протестните действия, предвидени за 10 ноември, могат да бъдат отменени, ако до 5 ноември се предприемат спешни и трайни мерки за запазването на централата, предаде БТА.

В декларация, разпратена до медиите, е посочено, че недоволството във фирмата е продиктувано от риска предприятието да бъде закрито.

"Изтече срокът на меморандума между "ЧЕЗ България" ЕАД и Българския енергиен холдинг за намиране на решение за продължаване работата на ТЕЦ-Варна, но решение на проблема не е намерено", е посочено в декларацията.

Според синдиката затварянето на електроцентралата ще доведе до съкращаване на 310 човека, които ще очакват обезщетения и помощи.

Над 700 работници от външни обслужващи фирми също ще бъдат засегнати от затварянето на ТЕЦ-а.

Страната ще загуби 300 енергетици, а в тази сфера един специалист се създава средно за 10 години.

Освен това съкратените трудно ще намерят работа, тъй като имат специфични умения и опит, се казва в декларацията.

Преди дни изпълнителният директор на ТЕЦ Варна коментира, че само сключването на дългосрочен договор за изкупуване на тока или влизане на БЕХ като собственик в ТЕЦ-а е в състояние да спре окончателното затваряне на централата.

В защита на ТЕЦ-а работници от централата вече протестираха в София миналия месец.

Коментари:
Момент, не разбрах!  ( нерегистриран ) 
04.11.2014 01:51 
Извинете, синдикатите кого по-точно защитават?
 - Работниците или собственика на централата?
Държавата да направела необходимото ТЕЦ да отговаря на изискванията, а ЧЕЗ ще събира само такси ли?
Къде спаха толкова време и сега се сетиха, че не са готови и не отговарят на изискванията?

Големия инкасатор  ( нерегистриран ) 
03.11.2014 22:12 
След като в Договора за приватизация е записано, че ЧЕЗ трябва да приведе в нормите, за да работи след 2015г, ТЕЦ Варна, какво бъркате Държавата?!?!!?!
Ако си е на място Държавата, следва след 15.01.2015г, обратне да си прибере ТЕЦ Варна, без да плаща неустоика на ЧЕЗ;
Но може да заработи ТЕЦ Варна, след като се приведе в нормите ?!?!

БATKO  ( регистриран ) 
03.11.2014 15:13 
Откъде накъде и тия наглеци искат договор за задължително изкупуване с които да ни задължават да плащаме огромни сметки и да се палим пред президенството?
ТЕЦа е на ЧЕЗ които и без това ни крадат с ЕРПто. Сега искат и те като ВЕИтата и американските ТЕЦове да ни грабят със задължително изкупуване. 
Има си пазар, да си инсталират сероочистки за тяхна сметка, а не да им ги плащаме ние, и да си продават тока. Ама не можели, видите ли, защото цената на тока им била огромна. Ами като е огромна, никой не ви е виновен за да ви я плаща преференциално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог