вторник, 11 ноември 2014 г.

Чавдар Янев умира заради “Топлофикация”

Чавдар Янев умира заради “Топлофикация”

Вещи лица подвеждат съдии и взимат по 250 лева на дело за измислени експертизи


Публикувано: 18 дек. 2013, 13:17

Протестиращият Чавдар Янев през май месец
 пред Висшия съдебен съвет
Състоянието на планинския спасител Чавдар Янев, който от 11 ноември е в поредната безсрочна гладна стачка, е критично, като три пъти вече е колабирал. Това обяви съпругата му Латинка Георгиева.

Причината за крайното му действие с продължаващата с години битка с „Топлофикация“ е отказът на дружеството на изпълни решението на съда, което е в интерес на Янев. Съдебната сага започва още през 1999 г., когато семейството искало да се откаже от парното.

От „Топлофикация” им казали: „Като не искате парно, продайте си апартамента” 

Но все пак дошли служители на дружеството и му откачили радиаторите.

Въпреки че семейството няма радиатори, “Топлофикация” продължава да им праща сметки за парно, в които пише дори, че се отопляват със седем радиатора, а не с четири, и то свалени.

През 2000 г. Янев завежда дело срещу „Топлофикация”. През това време обаче монополистът начислява и лихви.

Така за осем години сметката за парно на семейството му стига 13 108 лева, като 9070 лв. е главница, а 4038 лв. лихви

През 2011 г. най-накрая излиза решението на Върховния касационен съд, в което пише, че „Топлофикация” е допуснала печатна грешка и семейството не дължи нито лев на дружество. Дори им присъждат да си получат 100 лв. за съдебни разходи. Въпреки решението на Върховния съд Чавдар Янев продължава да получава нови сметки за парно, в които са посочени и стари задължения за над 5000 лв.

Адвокатът на Янев Данчо Стоянов вярва в успешния край на битката с “Топлофикация”. Новото дело е насрочено за март 2014 г.

Янев е в ефективна гладна стачка не само за себе си, подчертаха защитниците му.

Срещам се с адвоката на Чавдар Янев пред съдебна зала на Софийския районен съд, в която след минути ще се гледа поредното заведено от “Топлофикация” дело срещу според тях недобросъвестния платец Иван Бонев.

Случаят е причудлив, абонатът получил огромна изравнителна сметка, въпреки че е в отвъдното от вече над 20 години
 На подсъдимата банка е неговият внук, който трябва да доказва, че е ни лук ял, нито мирисал.

 - Адвокат Стоянов, вярвате ли, че можете да спечелите делата, които “Топлофикация” води срещу ваши клиенти?

- Ако има истински съд, да. Проблемът е, че са единици съдебните състави, които вникват в далаверата на “Топлофикация”. Нещата са прости и много ясни. Първо, така наречените топломери са някакви разпределители. Второ, още в абонатните станции, където има възможност за контрол, такъв няма. Така с елементарна хитрост от страна на топлофикационното дружество се начислява невъзможна за консумация енергия на сградите общо. После вече е въпрос на разпределение от кого да вземат парите.

- Нали при делата има вещи лица, които представят технически експертизи, как е възможно тогава “Топлофикация” да осъжда свои абонати?

- Прекъсваме, за да влезем в съдебна зала, делата се гледат едно след друго. Оказва се, че техническите експертизи, представени от вещите лица, всъщност са не на база лично проучване, а на база предоставени от “Топлофикация” спецификационни документи. И така, дотук с независимите експерти. Парадокс е също, че през последните три години все пак малцината опънали се на монополиста са били прогонени като вещи лица.

Делото приключва набързо, просто става ясно, че трябват още доказателства, но за измислената си експертиза вещото лице взима автоматично 250 лева хонорар. Така помощникът на Темида за около 2 часа се нагушва с хонорари на обща стойност почти 2000 лева, и това е само за деня петък, 6 декември 2013 г. Нищо че експертизата му е лишена от истинност, нали осъдените абонати ще плащат разходите по делата.

Очаквай интервю с адвокат Данчо Стоянов за далаверите на “Топлофикация” и начините да защитите правата си.


Паулина БОЯНОВА

Източник: http://www.blitz.bg/article/36792

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог