сряда, 19 ноември 2014 г.

Българската икономика губи милиони от спирането на „Южен поток“

Българската икономика губи милиони от спирането на „Южен поток“

19 септември 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова

Ангелаки Гоцев, ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ

България е подписала всички документи с „Газпром“
по изграждането на газопровода и само съдът ще
определи колко милиона ще заплати страната
ни като неустойки за спирането на проекта
За съжаление България за пореден път се доказа като една колониална държава, която безропотно изпълнява чужди поръчки, без правото да защити своите икономически и стратегически интереси. Правителството още с идването си на власт официално обяви спирането на всякаква дейност, свързана с изграждането на проекта „Южен поток“, въпреки сключените с Русия споразумения и договори. Основна причина за този си акт правителството изтъква, че съществуват противоречия с приетите норми на Европейския съюз и по-специално – за несъответ­ствия с Третия енергиен пакет на общността.

Всъщност причините за този губещ за икономиката ни акт на българските държавници са съвсем различни и за пореден път показват тяхната безпринципност и некадърност. Чудно защо, заради чужди на народа ни импе­риалистически интереси на кръгове отвъд Океана, ние трябва да изпуснем поредния си шанс да възстановим своите енергетика и промишленост. Защо поредното служебно правителство, избрано против волята на народа, не предприема никакви реални действия, относно повишаване жизнения уровен на населението в страната, а точно обратно – те взимат жизнено важни решения, които са в ущърб на българския данъкоплатец. Тук все още не споменаваме милиардите евро неустойки, които България трябва да заплати по подписаните и официално приети договори с Русия. А мога да Ви уверя, че те ще са в пъти по- високи от тези, които трябва да изплатим на Русия във връзка с проваленото строителство на АЕЦ „Белене“. Не очаквайте Русия да ни прости, защото с тези си свои безумни действия ние нанасяме вреда не само на нашите икономически интереси, но и на техните.

„Газпром“ имат алтернативен вариант за изграждането на „Южен поток“, който изключва българското участие в проекта. Миналия месец президентът на Русия Владимир Путин официално заяви: „Ако и в бъдеще продължават нашите проблеми с изграждането на газопровода „Южен поток“, а очевидно е, че Брюксел нямат намерение да се откажат, ние ще използваме алтернативни варианти за строителството му през териториите на страни, които не влизат в състава на Европейската общност. Просто маршрутът на тръбопроводите ще се удължи допълнително и ще се включат транзитни държави, което неминуемо ще увеличи крайната цена на природния газ за страните потребителки от Европейския съюз.“

При отказ на Българя да участва в проекта по изграждането на газопровода, то новият маршрут на „Южен поток“ ще преминава през териториите на Турция, Гърция, Италия и Австрия.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново спечели президентските избори в страната си, от което следва, че всички, направени предложения за участие в проекта „Южен поток“ от неговите държавни служители през последните месеци, ще са валидни и през следващите години на неговото управление. Наскоро Турция официално разреши да преминат тръбите през нейната територия и това бе заявено от министъра на енергетиката на страната Танер Йълдъз пред министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Този вариант за изграждане на „Южен поток“, който в резултат на самоубийствения отказ от участие на България придоби реални измерения за Турция, има своите предимства и недостатъци. Като недостатък може да се посочи обстоятелството, че през територията на Турция се удължава общият маршрут на положените тръби. Освен това при този проект за транспортиране на природен газ ще се изключат като потребители България, Румъния, Сърбия и Унгария. Като предимство на проекта може да се посочи, че през турска територия тръбопроводите ще са разположени в по- голямата си част на сушата, а не по протежение на морското дъно, което от своя страна ще намали общата себестойност на проекта. Също от значение е, че отсечката от него, която ще преминава през територията на Апенинския полуостров до границата с Австрия (през цяла Италия), ще е значително по-евтина от строежа на ново съоръжение. Това е така, защото могат да се използват тръбопроводите, които преминават през цяла Италия, по които за Европа се доставя газ от Либия и Алжир. Просто тръбите на „Южен поток“ ще се полагат паралелно на съществуващия газопровод, а това е значително по-евтино от строежа им от „нула“.

Основният извод от изграждането на този неблагоприятен за нас вариант е, че България, Румъния, Сърбия и Унгария ще останат без руски газ, защото доставката на тази важна енергийна суровина практически ще стане невъзможна, особено след заканата за спиране на газоподаването през територията на Украйна. Може би идващата студена зима да охлади имагинерния ентусиазъм на държавните ни ръководители и най-после ще ги накара да защитят националните интереси на страната ни, като се противопоставят на проамериканската европейска бюрокрация. Нека да припом­ня, че решенията в Европейската общност се приемат с консенсус и всички страни – участнички имат правото на вето. За съжаление, с изключение на правителството на Унгария, никоя от потърпевшите „равнопоставени“ държави не се е опитала да се противопостави на решенията на Брюксел, за да се избегнат предстоящите национални катастрофи, които ще са не само в сферата на промишлеността и селското стопанство.

Очевидно е, че Европейският парламент изпълнява волята на задокеанските си партньори, защитавайки техните енергийни и икономически интереси, често жертвайки интересите на по-слабите си съюзни страни, които уж са „равноправни“ членки на общността. Неотдавна същият този парламент прие Резолюция, според която изграждането и експлоатацията на „Южен поток“ трябва да бъде всячески възпрепятствано с всички възможни средства и да се започне използването на нови, алтернативни енергийни източници на газово гориво (шистов газ).

От всички, посочени по-горе, сведения и факти е видно, че окончателният отказ на България да участва в строителството на „Южен поток“ граничи с предателство срещу интересите на българския народ. И това е така поради обстоятелството, че в България руският газ е основна енергийна суровина за промишлеността, а оттам и определяща нивото на жизнения стандарт на населението в страната. Ако Украйна забрани транзитния транспорт на руски газ през нейната територия, нашата страна няма от къде другаде да достави това гориво. По този начин Българската икономика ще се окаже без енергийно захранване, оттова неминуемо ще се създадат условия за тотален срив на производството, а оттам и финансови загуби в милиарди евро за страната ни.

А колко примамливо звучаха предварителните разчети, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток“ при сключването на договорите с Русия! Още тази година строителството му щеше да увеличи с 3,5% общия БВП на България, като този процент щеше плавно да нараства през годините на експлоатация. Освен това изграждането на тази нова енергийна мощност щеше да създаде необходимостта от 5000 нови работни места и да бъде една съживяваща инжекция за занемарената ни икономика.

Интересно е, кой ще плати накрая тези огромни загуби за страната ни? Дали ще е Брюксел или отново това ще е бедният и измъчен български народ? Вие как мислите?

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/09/българската-икономика-губи-милиони-о/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог