вторник, 11 ноември 2014 г.

ИСКАТЕ ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ РЕКЕТА „ТОПЛОФИКАЦИЯ“? ЕТО КАК!

ИСКАТЕ ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ РЕКЕТА „ТОПЛОФИКАЦИЯ“? ЕТО КАК!


http://sieminehn.wordpress.com/2014/11/03/4834-2/
https://bg-bg.facebook.com/Ne.Na.Reketa.Ot.Toplofikacia
Posted by sieminehn ⋅ 03.11.2014
Да плащаш услуга, която реално не ползваш от много години е абсурд, но и реалност за стотици бивши абонати на „Топлофикация София“ ЕАД. Таксата „сградна инсталация”, т.е. за топлообмена между стените и тръбите, които минават през тях, заробените от монополиста потребители в България. Хората са принудени да вадят от джоба си солени суми за природно явление, което не е услуга, произведена от кожодерите.

Неотдавна националния омбудсман Константин Пенчев, че законът за енергетиката трябва спешно да се промени: „Сключване на индивидуални договори и отчитане, таксата за сградна инсталация да се премахне, както и топлинните счетоводители“

ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА НЕ БЕШЕ ПРОМЕНЕН, НО ИМА НАЧИН ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ РЕКЕТА НА ТОПЛОФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА

Искате да се отървете от закрепостяването към „Топлофикация“?
Или искате да имате индивидуален договори според нуждите и вече НИКАКВИ такси за сградна инсталация и общи части за тези които са изкл. парното и топлата вода?
Искате да плащате само това, което НАИСТИНА употребявате?

За да си изберете заявление според нуждите, натиснете нужния Ви вариант заявление за „Топлофикация“ и си го изтеглете. Попълнете и подайте.

ВАРИАНТ №1: В случай, че желаете да се откажете от услугите на „Топлофикация“ ЕАД (ТЕ за отопление на имота си, и ТЕ за горещо водоснабдяване), като не желаете да заплащате такси за сградна инсталация и общи части.

https://sieminehn.files.wordpress.com/2014/11/d0b2d0b0d180d0b8d0b0d0bdd1823.doc

ВАРИАНТ №2: В случай , че сте се отказали цялостно от услугите на топлофикация, но продължават да ви пращат сметки за такса „Сградна инсталация и общи части“.

https://sieminehn.files.wordpress.com/2014/11/d0b2d0b0d180d0b8d0b0d0bdd1822.doc

ВАРИАНТ №3: В случай, че искате да ползвате една от двете услуги. Но също така имате право на индивидуален договор.

https://sieminehn.files.wordpress.com/2014/11/d0b2d0b0d180d0b8d0b0d0bdd1821.doc

Третия вариант е писан от адв. Данчо Стоянов. Той е спечелил редица дела срещу топлофикация, водил ги е безплатно за хората и е част от активна група от хора , които се борят за промени свързани с топлофикация за подобряване на условията. Има опит с европейското законодателство. Самото заявление е написано така че става ясно за правата на потребителя. Писмото може да бъде редактирано според нуждите.

Не забравяйте Декларацията, която попълните, задължително да я разпечатате в два екземпляра – един за „Топлофикация“, другия- лично за вас и да поискате входящ номер!
Декларацията може и да я пуснете по пощата, но с обратна разписка!
Отговор – очаквайте до един месец!

Много хора избират ВАРИАНТ № 1, а Вие?

ВАРИАНТ № 1

                                                                                                                  До
                                                                                                          Управителя на
                                                                                              Топлофикация  София ЕАД

                                         ЗАЯВЛЕНИЕ И ПРЕДЛОЖЕНИЕ

               от   .......................................,  ул. ......................, вх............., ап..........

                                              Г-н управител,

От доста години България е член на Европейския съюз. Вече е широко известно, че правото на Европейския съюз (ПЕС) е с предимство пред българското законодателство. Това важи с особена сила в областите енергетика, конкуренция и висока защита на потребителите – (виж чл.2, чл.3, чл.4, чл.101 и чл.102 от ДФЕС). И децата вече знаят, че европейските регламенти (напр. ЕР 2006/2004 за потребителите) е с пряко действие и с приоритет пред цялото ни национално законодателство. Разпоредбите на Европейските директиви също са с пряко действие стига текстовете им са достатъчно ясни. Когато директивите са част от европейски регламент (напр. 93/13 ЕО, 2011/83 ЕС), то те могат да се прилагат директно и дерогират всички противоречащи им норми от националното законодателство.
От 2006 г. вече не е в сила разпоредбата в ЗЗППТ,  според която можеше специален закон (напр. Закона за Енергетиката) да има предимство пред закона за защита на потребителите. От 2007 г. вече не само Закона за защита на потребителите (ЗЗП) е с предимство пред всички останали закони в РБ, но и потребителите не могат да се отказват от правата си, предоставени от ЗЗП. Заради нелоялното поведение на повечето търговци в енергетиката в РБ бе приета директива 2011/83 ЕС, в която изрично се уточни (за да се предовратят всякакви скекулации), че правата на потребителите са в пълна сила и при търговията с ел.ток, вода, газ и топлоенергия. Уточнението беше транспонирано, макар и с осем месечно закъснение,  в ЗЗП и публикувано в ДВ на 25.07.2014 г.  Разпоредбите от нормативните актове в областта на защита на потребителите са императивни и не подлежат на коментар.
Няма как да не знаете, че без писмени договори за продажба, подписани от равноправни страни по сделката, потребителите не са обвързани и не дължат заплащане за доставената стока (чл.48 от ЗЗП, чл.7 от 2011/83 ЕС). Ако договорите са с Общи условия (ОУ), то е задължителен подписа на потребителя и върху ОУ (чл.147а от ЗЗП). Без тези два подписа е в сила хипотезата на чл.62 на ЗЗП – не се дължи заплащане за непоръчана стока, а търговецът трябва да бъде глобен съгласно чл.208 от ЗЗП. Разбира се, в самия Закон за Енергетиката (ЗЕ) няма текст, който да указва, че е възможно да не се сключват писмени договори за продажба на топлоенергия. Напротив. В чл.38а и особено в чл.149, ал.1, т.6 от ЗЕ изрично е записано, че доставчикът по сделката за продажба на топлоенергия сключва писмени договори със собствениците в Етажната собственост. Напомням Ви, че облигационни отношения не могат да се създават със закон, тъй като държавната помощ не е позволена в ЕС без разрешение от ЕК. За договори се говори и в недоносчето Наредба 16-334, чиито текстове касаещи взаимоотношенията с потребителите са почти изцяло обезсилени.

                                                    Г-н управител,

1. Настоявам в 14-дневен срок да ми изпратите копие/копия от договор/договори за продажба на топлоенергия с Топлофикация София ЕАД, по които съм страна – пряко и/или косвано. Аз не разполагам с такива договори и ако не ми ги предоставите в указания срок ще считам, че и Вие не разполагате с взаимно обвързващи ни договори.
2.  Ако желаете да ми продавате топлоенергия в моя имот, моля да ми предложите да се запозная  със Вашия проектодоговор. В него за двете отделни продажби (отопление на имота и подгряване на БГВ) трябва да фигурират клаузи за : място на продажбата, индивидуален уред за измерване на това място, единична цена спрямо измервателния уред, срок на договора, отчитане на уредите, клауза за прекратяване на договора, качество на стоката, неустойки, срокове за заплащане, евентуално авансово плащане.
3. Ако проектодоговорът Ви е с нормални ОУ, естествено различни от сегашното юридическо недоразумение, наречено кой знае защо „Общи условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди ....”, ще трябва да ми ги предоставите.
4. След като се запозная с предложенията Ви, в седем дневен срок ще Ви съобщя решението си, което може да включва промяна на част от договорните условия. В случай че се договорим, подписваме договора и ОУ (вторият подпис е задължителен ако има ОУ) и изпълняваме задълженията си по договора, докато една от страните реши да се възползва от клаузата за прекратяване.

Държа да Ви уведомя, че без сключен писмен договор ще считам изпращаните от Топлофикация и нейните подизпълнители документи за нелоялна търговска практика – агресивна и заблуждаваща и за всеки бъдещ такъв документ Ви налагам рекламация в размер на стойността на разликата между договореното количество (нула) и обявеното в документа Ви. Сумите изпращайте с пощенски запис на указания в началото адрес.

     


                                                                 
                                                                                                                Подпис :


ВАРИАНТ № 2


                                                                                          ДО
                                                                                          ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ“ЕАД
                                                                                 Централно управление
                                                                                  ул. Ястребец 23Б
                                                                                 София 1680
                                                                                 Тел.: 0700 11 111
                           


                                             З А Я В Л Е Н И Е

От ............................................., ЕГН ......................
Адрес на топлоснабдявания имот:
гр.............................................................................
абонатен номер ..................., тел. ......................

      Уважаеми господа,
Заявявам, че съм се отказала от услугите на "Топлофикация"ЕАД, като не ползвам  топлинна енергия за отопление на имота си, както и за горещо водоснабдяване на горепосочения адрес.
      С настоящото писмо заявявам, че отказвам да плащам такса за отопление на общите части и сградна инсталация, тъй като не ползвам отопление доставено ми от вас, както и ТЕ за горещо водоснабдяване.  Тъй като не се възползвам от вашите услуги, считам за нередно да искате от мен такса "сградна инсталация” или такса за общите части.

     С настоящото заявление упражнявам правото си на отказ да  заплащам такса за сградна инсталация и общи части, както и упражнявам правото си на отказ от Договор в случай, че имам такъв с вас, като подавам във връзка с разпоредбата на чл. 62 от Закона за защита на потребителите.

Прилагам: Копие от Акт за изключване на отопление и топла вода (Цялостно + топла вода), изготвен от .................., ...........г. (ПРИЛОЖЕНИЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТО В СЛУЧАЙ, ЧЕ НЕ ПАЗИТЕ АКТА ЗА ИЗКЛ.)

Ако, въпреки заявеното от мен, ми предоставите гореописаните
услуги, на основание чл. 62, ал. 1 от Закона за защита на потребителите ще считам същите за непоискани.


Дата ........................                                          Подпис ............................

ВАРИАНТ № 3


                                                                                          ДО
                                                                                          ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ“ЕАД
                                                                                 Централно управление
                                                                                  ул. Ястребец 23Б
                                                                                 София 1680
                                                                                 Тел.: 0700 11 111
                           





                                             З А Я В Л Е Н И Е


От ................................................, ЕГН ........................
Адрес на топлоснабдявания имот:
гр.............................................................................
абонатен номер ............., тел. .........................



      Уважаеми господа,
С настоящото заявявам, че се отказвам от договора и не желая да ми бъде доставяна топлинна енергия за отопление (ТЕ отдадена от сградната инсталация, ТЕ за отопление на общите части и ТЕ за отопление на имота) и за горещо водоснабдяване на горепосочения адрес за отоплителен сезон 2014г. - .............. г.

     С настоящото заявление упражнявам правото си на отказ от Договор, в случай че имам такъв с вас и подавам във връзка с разпоредбата на чл. 62 от Закона за защита на потребителите.
Ако, въпреки заявеното от мен, ми предоставите гореописаните
услуги, на основание чл. 62, ал. 1 от Закона за защита на потребителите ще считам същите за непоискани.



Дата ........................                                          Подпис ............................


Приятели, прегледайте и статиите:
"Допълнена примерна ЖАЛБА срещу Престъпника "ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ" ЕАД"
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/04/blog-post_1384.html
Последваща примерна ЖАЛБА срещу Престъпника "ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ - ЕАД"
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/08/blog-post_16.html
"МУТРАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ С „НОРМАТИВЕН” МОНОПОЛ ЗА ГРАБЕЖ" http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/07/blog-post_18.html
 "Съобщенията към фактура на Топлофикация - закононарушения и измами"

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/08/blog-post_66.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог