сряда, 19 ноември 2014 г.

ЕНЕРГОМАФИЯТА НИ ПРОДАВА НАЙ-СКЪПИЯ ТОК

ЕНЕРГОМАФИЯТА НИ ПРОДАВА НАЙ-СКЪПИЯ ТОК

12 септември 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова

Опитите на ДКЕВР да свали цената на електроенергията коства оставката на ръководството


 Боян Аспарухов АЛФА ТВ

МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА ВАСИЛ ЩОНОВ ИНФОРМИРА, ЧЕ КЪМ 30 ЮНИ 2014 Г. ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА НЕК СА 2,9 МЛРД. ЛВ., КАТО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА НЕК ДА НАРАСНАТ С ОЩЕ ПОНЕ 900 МЛН. ЛВ. СПОРЕД ДОКЛАД НА ДКЕВР ОТ ТАЗИ ГОДИНА 2,9 МЛРД. СЪСТАВЛЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА НЕК, НАТРУПАНИ ЗА 5 ГОДИНИ. ДЪРЖАВНИЯТ РЕГУЛАТОР ПРАВИ РАЗБИВКА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ: ОТ ВСИЧКИТЕ 2,9 МЛРД. ЗАДЪЛЖЕНИЯ 1,4 МЛРД. СА НАТРУПАНИ ОТ ИНВЕСТИЦИОННА ДЕЙНОСТ. ИЛИ ТОВА СА ПАРИТЕ, КОИТО ДЪРЖАВАТА Е НАЛЯЛА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЕЦ „БЕЛЕНЕ” ДО МОМЕНТА И ЗА ЦАНКОВ КАМЪК. ОСТАНАЛИТЕ 1,5 МЛРД. ЛВ. ПРЕДСТАВЛЯВАТ НЕВЪЗСТАНОВЕНИТЕ РАЗХОДИ, СВЪРЗАНИ С ДЕЙНОСТТА „ОБЩЕСТВЕНА ДОСТАВКА“. ИЛИ ТОВА СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, КОИТО НЕК НАТРУПВА ЗАРАДИ ВЕИ СЕКТОРА И ЗА ПОКРИВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ В МАРИШКИЯ БАСЕЙН.

Задължително купуваме ток и от американските
 ТЕЦ-ове „Марица-изток 1” и Марица-изток 3”
Как държавният регулатор анализира причините за лошия финансов резултат? Според ДКЕВР през 2013 г. е закупено значително по-малко количество електроенергия на много по-висока цена спрямо пре­дишната година. Закупена е и много по-малко евтина електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”. Основна причина за това е задължението на НЕК да изкупува електроенергията, произведена от двете електроцентрали – „Марица-изток 1” и „Марица-изток 3”, а също така и наводняването на пазара с електроенергия, произведена от ВЕИ, която също задължително трябва да се изкупува. Според докла­да на ДКЕВР т.нар. американски електроцентрали от Маришкия басейн са работили по-малко от предвиденото, но заради поетите договорни задължения НЕК плаща за пълния им капацитет. За 2013 г. отрицателният ефект от дългосрочните договори с AES „Марица – изток 1” и „Контур Глобал Марица изток 3” коства на НЕК 240 млн. лв. За влошеното състояние на НЕК допринасят и производителите на ВЕИ енергия. Отрицателният ефект от задължителното изкупуване на преференциална цена на енергия от ВЕИ е в размер на 130 млн. само за 2013 г. Ако бъдат калкулирани тези суми за пет години, те ще покрият онези милиард и половина лева, които представляват невъзстановените разходи на НЕК.

Това, че през 2013 г е закупена електроенергия на много по-висока цена спрямо предходната година не означава, че е поскъпнала електроенергията, която НЕК купува от производителите. Това означава, че НЕК е купила от по-скъпата електроенергия. Оттам идва и повишението на цената на тока за потребителите.

На пазара на електроенергия различните производители предлагат електроенергия на различна цена. НЕК изкупува от всички производители електроенергия, продава я на ЕРП-тата – ЧЕЗ, ЕВН, Енерго про, които доставят електроенергията до крайния потребител. Такава е последователността по мрежата. Най-евтино на пазара на електроенергия продава АЕЦ Козлодуй, а най-скъпо – ВЕИ.

Според принципите на свободния пазар НЕК би трябвало да избира от кои производители да купува електроенергия. Според договорите, сключени с двете американски компании, НЕК задължително трябва да изкупува произведената електроенергия от двата частни ТЕЦ-а. Нещо повече. НЕК плаща на двете американски компании за целия капацитет на съоръженията, независимо от произведеното там количество електроенергия, и трупа загуби за своя сметка. Освен това НЕК е задължена от Закона за възобновяемите енергийни източници да изкупува задължително произведената от тях зелена енергия. Като капак на всичко по препоръка на Еврокомисията произведената от ВЕИ електроенергия се изкупува от НЕК на преференциални цени.

Да купуваш стока десет пъти по-скъпо и към това да те подтиква ЕС няма нищо общо с либерализация на пазара, а си е чиста диктатура. Приказките за насърчаване на екологично чисто производство на електроенергия са само една фасада зад едни директиви, които имат задъл­жителен характер за нас. Що за демокрация е това? Защо икономистите, които се кълнат в принципите на свободния пазар, критикуват остро държавата всеки път, когато реши да подпомогне финансово държавния сектор, и дума не обелват за това, че държавата подпомага частни фирми  в енергийния сектор, гарантирайки им изкупуване на произведената електроенергия на преференциални цени? Белите якички мълчат по този въпрос. Фактите обаче говорят достатъчно красноречиво.

Най-много ни продават от най-скъпата
електроенергия, тази от ВЕИ
Делът на най-евтината електроенергия, произведена от държавните предприятия, е най-нисък. 6% за АЕЦ Козлодуй, 5% за ВЕЦ на НЕК и 5% за ТЕЦ „Марица изток 2”. Или НЕК купува най-малко от най-евтината електроенергия така, както посочва в доклада си ДКЕВР.

„АЕS Гълъбово”, или американската ТЕЦ „Марица изток 1”, продава електроенергия на НЕК за 190, 73 лв. Или над 6 пъти по-скъпо от АЕЦ „Козло­дуй”. Какъв процент от тази 6 пъти по-скъпа електроенергия НЕК вкарва в микса за потребителите? 10%! Не се чудете защо цената на тока е толкова висока.

Следващата американска компания „Контурглобал Марица-изток 3” продава електроенергия на НЕК срещу 128,44 лв. Или 4 пъти по-скъпо, отколкото продава АЕЦ „Козлодуй” и два пъти по-скъпо от държавната „Марица изток 2”. НЕК вкарва в микса и от тази електроцентрала два пъти повече електроенергия, независимо, че е 4 пъти по-скъпа.

Защо НЕК купува повече от по-скъпата електроенергия? Отговорът не е логичен, но е неотменим като закон. Защото от 2001 г. съществуват  договори за задължително изкупуване на електроенергия, произведена от тези две частни американски фирми. Ако се чудите кой е този велик хуманист, който с един подпис е гарантирал високата цена на тока за българите, това е Иван Костов. По време на неговото управление са подписани дългосрочни договори с двете американски компании, които задължават НЕК да изкупува произведената от тях електроенергия и тя да съставлява 20% от всеки киловатчас, който се продава на потребителите.

Неотдавна ДКЕВР сезира ЕК за сключените договори с Контурглобал Марица изток 3 и Ей И Ес Марица изток 1, затова, че те представляват неправомерна държавна помощ и са несъвместими с вътрешния пазар. Нещо повече, държавният регулатор поиска намаляване на цената тока, по която те продават електроенергия на НЕК. Намалението е 30% от цената за електроенергията на ТЕЦ МИ-1 и 20% за ТЕЦ МИ-3. От държавния регулатор са пресметнали, че предоговарянето на дългосрочните договори с двете американски компании би облекчило електроенергийната система и съответно крайните потребители на електрическа енергия с 424 млн. лв. за следващия ценови период и с 5, 4 млрд. лв. за целия период на действие на дългосрочните договори. На това предложение служебният премиер проф. Близнашки отговори с искане на оставката на председателя на ДКЕВР Боян Боев.

http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2014/11/54.html

Каква е цената на произведената от ВЕИ електроенергия?

НЕК купува електроенергия, произведена от ВЕИ, на стойност 299,05 лв. за мегаватчас. Или 30%! Най-големият дял от цената на тока за потребителите се формира от произведената от ВЕИ електроенергия. 30 %, или една трета от всеки киловатчас, който стига до потребителите, е произведен от ВЕИ.

За 2012 г. от цялата генерирана електроенергия делът на ВЕИ е 12,6%, като 8,2% се падат на малки и големи ВЕЦ и само 2,6 % на вятърните централи и 1,7% на фотоволтаичните централи. Излиза, че най-малкото количество произведена електроенергия се продава най-скъпо у нас и НЕК ни продава най-много от нея.

Законът за електроенергия от възобновяеми енергийни източници постановява електроенергията от ВЕИ да се изкупува на преференциални цени. Те превръщат електроенергията от ВЕИ в най-скъпата стока от всички – 300 лв. на мегаватчас средна цена, а понеже е зелена енергия, от това произтичат допълнително задължения на държавата да я изкупува. Задълженията на държавата обаче са да изкупува много по-малки количества ВЕИ електроенергия. Според доклада на ДКЕВР в електро­енергийната система у нас работят 1000 мегавата соларни централи, при заложени от ЕК 300 мегавата. Подобно е съотношението и с ветрогенераторите. Това означава, че всички приказки за това, че у нас се произвежда много повече електроенергия, отколкото е нужна за потреблението, се отнасят в една много голяма степен за огромния брой ВЕИ централи. Притежателите им се възползват от законовопостановените преференциални цени, по които НЕК е задължена да изкупува произведената от тях електроенергия. Понеже това са лица, открай време свързани с властта в Бълга­рия те оказват натиск върху НЕК и успяват да продават повече зелена електроенергия, отколкото постановява законът. Имайки предвид цялата тази несправедливост спрямо българските граждани, партия АТАКА наложи от най-високата трибуна на Народното събрание такса от 20% върху печалбата на ВЕИ сектора. Тази мярка действаше в продължение на половин година, но на 31 юли тази година Конституционният съд отмени мярката на АТАКА. Тя гарантираше 200 млн. лв. всяка година, които можеха да бъдат използвани за всякакви социални нужди. Конституционният съд обаче клекна пред енергийната мафия и отмени мярката на АТАКА.



ЦЕНИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА 

АЕЦ „КОЗЛОДУЙ” 30 лв. за 1 Мгвт/ч 

ТЕЦ „Марица-Изток 3” 128,44 лв. за 1 Мгвт/ч 

Вятърни електроцентрали 148 лв. за 1 Мгвт/ч 

ТЕЦ „Марица-Изток 1” 190,70 лв. за 1 Мгвт/ч 

Фотоволтаични централи 237-400 лв. за 1 Мгвт/ч

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/09/енергомафията-ни-продава-най-скъпия-т/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог