сряда, 17 септември 2014 г.

Пак сме на власт, пак крадем, че то кога не сме били на власт и кога не сме краднали?-Обновена!

Пак сме на власт, пак крадем, че то кога не сме били на власт и кога не сме краднали?

България е страната с неограничените възможности, тук фотоволтаиците произвеждат ток от слънцето и след залеза

http://duma.bg/node/85549
15. Септември 2014  , брой: 213

http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5813:2014-09-17-06-29-10&catid=520:broi-37-2014&Itemid=126
 Брой 37 (2014)  ПАК СМЕ НА ВЛАСТ, ПАК КРАДЕМ!

http://avtorski.pogled.info/article/58017/Pak-sme-na-vlast-pak-kradem

д-р Радко Ханджиев
 инж. Стефан Тошев

Пак сме на власт, пак крадем! - обявиха програмно от служебното правителство и заявиха, че ще вдигат цената на тока. Джакпот! - изреваха дружно от енергийното лоби и отново пуснаха ротативката за крадене.

Ако някой все още се съмнява как става това, нека погледне интернет-страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според данните, публикувани на 09.08.2014 г., фотоволтаиците генерират в реално време* - в 20:45:37 ч. - и подават в системата 20 MW произведена електроенергия.

От синоптичните данни обаче научаваме, че на същата дата - 09.08.2014 г. - слънцето е залязло в 20:37 ч. Но според данните на ЕСО в реално време*, фотоволтаиците продължават да произвеждат ток от слънцето и след залеза. Оказва се, че България е страната с неограничените възможности. Неограничени за енергийното лоби, което Илия Божинов преди осем години нарече с истинското му име - енергийна мафия. А законите на физиката заедно с Никола Тесла и Алберт Айнщайн - ряпа да ядат!

*Според ЗЕВИ, чл. 30, ал. (4) Производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници с инсталирана мощност над 30 kW осигурява предаването на данни в реално време на оператора на преносната или на разпределителната електрическа мрежа за доставената в точката на присъединяване електрическа мощност.

Преди година популярното електронно издание "Поглед.инфо" в две статии, озаглавени "Как се прави милион за седмица или колко часа "грее" слънцето над България" и "Още за "слънчевите" милиони или как реагира Октоподът?", алармира как фотоволтаичните централи системно "генерират" ток след залез слънце, дори през малките часове на нощта.

Оказа се, че такъв "вариант" е бил обсъждан от потенциалните "инвеститори" на ВЕИ още преди започване на проектите - да

купуват евтин ток от НЕК

и да го продават като уж произведен от ВЕИ. Затова в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ, Дв. бр. 35/2011) или "нашият закон", както го нарече Бойко Борисов, е оставена вратичка собствениците на ВЕИ-централи да ползват "за собствени нужди" евтин ток** от НЕК с мотива, че на инверторите им трябва напрежение, за да тръгнат. В действителност с този закон се отварят широко вратите за грабеж. "Схемата" е елементарна. Фотоволтаикът дори не е нужно да съществува. Ако сте припознат като "наш човек" и "се отчитате", никой няма да ви проверява. Като Мишо Бирата. Достатъчно е да монтирате боядисани в кафяво ламарини, които иззад оградата или от птичи поглед да приличат на слънчеви панели. И пускате "схемичката" да завърти банкомата, пардон, електромера!

** Според ЗЕВИ,

Чл. 26. (2) Производител на електрическа енергия от възобновяеми източници по чл. 24, който предвижда да използва произвежданата енергия за собствено потребление, посочва това в искането по ал. 1.

Чл. 31, ал. (5), т. 3 количествата по т. 1 и 2 се намаляват с количествата, които производителите ползват за собствени нужди, за снабдяване на свои клонове, предприятия и обекти и които продават по свободно договорени цени по реда на глава девета, раздел VII от Закона за енергетиката и/или на балансиращия пазар.

Чл. 31,  ал. (9) В случаите по чл. 26, ал. 2 количеството електрическа енергия, което не е използвано за собствено потребление, се изкупува от съответния краен снабдител по цена, определена от ДКЕВР при условията и по реда на съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.


Чл. 34. (Доп. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) (1) Гаранция за произход се издава на производител за стандартно количество енергия от 1MWh, важи за срок 12 месеца от производството на съответната единица енергия и съдържа най-малко следната информация:
5. използвани схеми за подпомагане;


ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. (Доп. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.; бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) По смисъла на този закон:
6. „Енергия за собствени нужди" е количеството енергия, потребявана при работата на съоръженията и инсталациите, чрез които се осъществява производството на енергия от възобновяеми източници.
7. „Енергия за собствено потребление" е количеството енергия, използвано за снабдяване на обекти, клонове и предприятия на собственика на съоръженията и инсталациите за производство на енергия от възобновяеми източници.

Тези дефиниции са самата вратичка: енергията е навсякъде по проводниците след като обекта веднъж е присъединен. Разделянето и на "потребена за собствени нужди", "продадена" и "произведена" е като да напишем, че една батерия, за да отдава ток, тя потребява част от собствената си енергия за собствени нужди! Абсурдът е пълен, както от техническа, така и от правна страна, но пък това показва очевадно целта на вратичката в Закона.


Ако сте електроразпределително дружество (ЕРП) - от това по-лесно няма. Защото и електромерът, и таблата, и "схемата" за крадене са на "ваша територия" и никой не може да ги контролира. Впрочем, публичен факт е, че

ЕРП-тата контролират държавата

а не държавата - ЕРП-тата. Те назначават министрите на енергетиката, пазаруват законодатели, медии, магистрати, наемат гангстери за сплашване, държат "конско" на министър-председатели, заплашват с международни санкции. След бунтовете през февруари миналата година ексминистърът на енергетиката Асен Василев бе принуден да признае, че само едно от ЕРП-тата е присъединило 50 такива електроцентрали.

Ако приемем, че по тази схема се завъртят 8 мегавата по 700 лева на мегават, за 24 часа се "печелят" 8 х 700 х 24=134 400 лева или 940 800 лева за седмица. Близо милионец! Един врътка с 8, друг със 7, трети с 3 мегавата. Никой в ЕСО или в НЕК няма да проверява, особено ако си плащате да не ви забелязват. А каква сумичка "генерират" при 200 мегавата, колкото според официалните данни са присъединените ФЕЦ-мощности? При 200 мегавата по 3 360 000 лв. на ден

"сумичката" е от порядъка на 1,2 милиарда лева годишно

"От енергетиката се източват, тоест крадат, по два милиона лева на ден!", алармира и вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа", излъчено на 13.11.2013 г. в 20:52 ч. Това именно е размерът на натрупания дълг в НЕК от юли 2012 г. Към тази сума трябва да се прибавят и "генерираните" грабежи от Костовите "Марица" 1 и 3, както и ТЕЦ-овете на Ковачки. Другото - ЕРП-тата си го "прихващат" сами от НЕК. И от нас, потребителите, след съответната "благословия" на членовете на ДКЕВР, които по времето на ГЕРБ били купувани със 100 000 лева за всеки процент увеличение на "цената" на тока! Или за наложеното от ГЕРБ 13%-но увеличение от 1 юли 2012 г. всеки член на т.нар. независим държавен регулатор е бил "възнаграден" от ЕРП-та с 1,3 милиона лева, според изнесеното по ТВ "Алфа" от депутат Магдалена Ташева.

Авторът на разкритията в "Поглед.инфо" подкани тогава взелите подкупа господа да бъдат така любезни да помогнат на съответните мутри да си пренастроят таймера. Реакцията на олигарсите от Българската фотоволтаична асоциация и на уволнения вече Иво Лефтеров от ЕСО не закъсня: за да не се набиват на очи "скромните" фотоволтаични 80 мегавата, произведени в 2 часа след полунощ, ЕСО инсталира и програмира таймер, който софтуерно да занулява ФЕЦ-показателите на страницата си съобразно синоптичните данни за залеза. Не бяха взели предвид обаче, че

според законите на физиката

светлинният поток достига недостатъчност поне половин час по-рано от астрономическия залез. Следователно в края на светлата част на деня не може да се задейства който и да е фотоволтаик. Нещо повече, инверторите, които преобразуват постоянното напрежение и тока от панелите в променливия ток на разпределителната мрежа с нужната синхронизирана амплитуда, честота и фаза, автоматично изключват веднага щом входящата мощност спадне под долната номинална, тоест минимална граница! Или в сегашния случай, след като залезът на 09.08.2014 г. настъпва в 20:37 ч., минималната осветеност, необходима за фотоволтаично производство, се изгубва далеч преди 20:00 ч.

И така, грабежът продължава. Чудно ли е тогава защо служебният вицепремиер лобира за повишаване цената на тока? Паролата е: пак сме на власт, пак крадем!

Това показва в реално време ЕСО - в 20:45:37 часа на 09.08.2014 г. фотоволтаиците
 (ФЕЦ) са подали в системата 20 MW произведена електроенергия
Това показат синоптичните данни - на 09.08.2014 г. залезът е бил в 20:37 ч. 



В подкрепа на статията се изказаха няколко медии, ТВ Алфа с клипа за ВЕИ мафията, текста от който е горе долу така:

За тази далавера с Фотоволтаиците е известно не от вчера или онзи ден.

Също така са и известни и хората с най-големите Фотоволтаични паркове и площи.

Интересни са нещата, че повечето от тях имат общо или допир по един или друг начин с една банкянска тиква известна като БОКО ТИКВАТА.

"Цветелина Бориславова и Христо Бисеров печелят най-много от ВЕИ

27 септември 2014 14:39


http://www.struma.com/bulgariya/cvetelina-borislavova-i-hristo-biserov-pechelyat-nai-mnogo-ot-vei_61637/

Дикме взел 5 млн. евро от фотоволтаична фирма, Прокопиев печели 9,4 млн. годишно от „зелена енергия“

Бивши депутати, любовници и роднини на политици и олигарси са най-големите собственици на фотоволтаични централи в България. Те печелят милиони левове годишно за сметка на българския данъкоплатец. Решението на Народното събрание от 2007 г. за гарантиране на високи изкупни цени на ВЕИ – енергията е една от основните причини за колапса на енергийната ни система и за натрупаните от НЕК задължения от над милиард лева.Проучване на специализирания сайт CleanTechnica от юли 2013 г. показва, че малка и бедна България е на първо място в света по нови фотоволтаични инсталации на глава от населението. След нас са дори и световните икономически сили Германия и САЩ. Класацията показва, че у нас има 108,98 Мвт новоинсталирани фотоволтаични мощност на 1 млн. души, а общо новоинсталираните мощности са 767 МВт. Бедна България е и глобален лидер и в съотношение към БВП – у нас имаме 17,80 МВт инсталирана мощност на всеки 1 млрд. долара БВП, показва още статистиката на CleanTechnica.

Ветроенергийните паркове са базирани основно в Североизточна и Централна България. Проверката показа, че те се управляват от 178 фирми. В Българската фотоволтаична асоциация членуват 250 фирми от соларния бранш, показва справка в сайта на организацията.

Очаквано, един от най-големите печеливши от далаверата с ВЕИ е Цветелина Бориславова – бивша приятелка и бизнес партньорка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пише столичен сайт. От години тя сред основните ВЕИ – лобисти, а нейната Българо-американска кредитна банка се занимава основно със „зелени проекти“.

Контролираната от нея компания „Дисиб“ е най-големият играчи на пазара. Проверка в Търговския регистър показа, че съдружник във фирмата с над 1 млн. лв. дялов капитал е фондът й „Си Ес Ай Еф“. В активите на „Дисиб“ са ветрогенератори край Каварна с обща мощност от 20 МВт, а още 100 са в процес на доизграждане. Приходите от продажби на компанията през 2012 г. са около 4,78 млн. лв.

Простите сметки показват, че ако беше влязъл в сила новия данък от 20% върху печалбата, Бориславова щеше да плаща по 1 млн. годишно на държавния бюджет.

Разследваният бивш зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков също са сред крупните играчи във ВЕИ – сектора. Както BPost.bg писа неотдавна, Ивайло Главинков е съдружник в множество фирми от ВЕИ сектора, като в 5 от тях той си партнира със зам.-председателя на фотоволтаичната асоциация Владимир Аличков. Най-солидно участие Главинков има в дружеството „Солар вижън“, където държи 30%. Няколко от дружествата са взели милиони евро изгодни кредити от държавната Българска банка за развитие. Като народен представител, Христо Бисеров направи всичко възможно за приемането на Закона за възобновяемите енергийни източници, гарантиращ огромните печалби на собствениците на фотоволтаици.

Най-големият защитник на ВЕИ е бизнесменът Никола Николов. Той е бивш министър в правителството на Иван Костов и в края на 90-те години на миналия век беше известен като лидер на бизнес кръга „Агнешките главички“. В момента е член на Българската фотоволтаична асоциация и редовно изразява мнение пред медиите по проблемите на бранша.

Преди време ексдепутатът от БСП Антон Кутев обяви, че по време на управлението на Бойко Борисов към мрежата са били присъединени десет пъти повече ВЕИ, отколкото при управлението нао тройната коалиция. Кутев преброи 30 основни играчи. Сред тях са Валентин Златев и „Лукойл Енерджи“, чиито годишни приходи от ВЕИ са 17-18 млн. лева.

В далаверата очаквано е и издателят и бизнесмен Иво Прокопиев, който печели по около 9,4 млн. лв. годишно от производство на зелена енергия. Бизнес с фотоволтаици има и собственикът на „Горубсо Мадан“ и „Горубсо Златоград“ Николай Вълканов. Години наред, той бе сред най-приближените на Ахмед Доган и ръководеше част от тайния бизнес на ДПС.

7,6 млн. лв. годишно от фотоволтаици печели и общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Тодор Начев. Фирми с участието на Владимир Аличков, който бил пряко свързан с тогавашния зам.-министър в МОСВ Евелина Василева, имат 6,7 млн. лева годишна печалба от зелената енергия.

Компании на Светослав Донев, пряко свързан със злополучната еврокомисарка Румяна Желева, прибирали годишно по около 4,6 млн. лв.

В челната десятка по пазарен дял при вятърните паркове са „Гео пауър“ ООД и американската АES, която е собственик и на ТЕЦ „Марица-изток 1?. Двете дружества изградиха вятърен парк „Свети Никола“ с мощност 156 МВт на стойност 270 млн. евро. В своебразната класация е „Ветроком“ ЕООД с двата вятърни парка „Ветроком“ и „Контакт консул“, с обща мощност 72,5 мегавата. Двата парка са 100% собственост на швейцарската ALPIQ Holding. На трето място е испанското дружество „Еолика България“ ЕАД, което построи вятърен парк „Суворово“ за около 103 млн. евро. Мощността е 103 млн. евро.

Малка фотоволтаична централа има и кандидат – депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. Фирмата му „Виа Кънсракшън“ ЕООД е собственик на фотоволтаична централа на покрива на стопанска сграда и трафопост в местността „Жингов бряст“ край село Гайтаниново, община Хаджидимово. Цялата инвестиция е за около 90 000 лв. ВЕИ-централата им сключен договор с ЧЕЗ.

През 2011 г. бившият министър на земеделието и храните в кабинета на Симеон Сакскобургготски - Мехмед Дикме и съдружникът му Светослав Бобойчев прибират 5 млн. евро от продажбата на две ВЕИ фирми на "Самсунг". Двамата на практика са продали дружества, чийто единствен капитал са получени през същата година разрешения за строеж на фотоволтаични централи край Враца.

Фрапиращо! Слънцето грее над 24 часа за някои фотоволтаични фирми  

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1914922

И това са само тези, за които слънцетое греело над 24 часа, за другите го приемаме за нормално!
И какви са последствията? НЯМА в България, новина на последна страница, колкото да се отбележе, за да покажем, че има свобода на словото!

Ето и най-фрапиращите случаи,
над 24 часа/ден:
слънцето грее на ден за:

Ценекел Солвет ЕООД - 31:24 часа в денонощие.
ГНСолар ЕООД (31:17),
Сънимекс ЕООД - 31:13 часа,
Соларинг 2010 ЕООД отчетът показва 31:09 часа слънце на денонощие,
Мигсолар ЕООД (31:04),
Анасолар ЕООД - 31 часа,
Вайеберлен Солар Уан ЕООД - 30:58 часа,
Солмекс ЕООД - 30:58 часа,
Елисолар 1 ЕООД (30:13),
Макс Солвет ЕООД (27:45),
Солар Инвест трейдинг ЕООД (средно по 27 часа на ден за различните й соларни мощности).
Велвол ЕООД - 26:49 часа.
Аабакус Солар ЕООД - 26:34 часа,
Пеп Солар ЕООД (26:28),
Датцсолар ЕООД (25:09),


$15 млрд. в ”куфарчета” изтекли от България
http://dnes.dir.bg/news/iznos-kapitali-ofshorki-13615299



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог