понеделник, 29 септември 2014 г.

В УКРАЙНА СЕ ВОДИ ПЪРВАТА ШИСТОВА ВОЙНА

В УКРАЙНА СЕ ВОДИ ПЪРВАТА ШИСТОВА ВОЙНА

23 сеп 2014 | 23:06 | pan.bg

vestnikataka.bg

Магдалена ТАШЕВА, депутат от АТАКА в 42-то НС

С договори за фракинг Янукович раздаде Югоизтока на „Шеврон“, „ЕксонМобил“, „Шел“ и „Ени“.

Фамилиите Байдън и Кери ще въртят търговията с донбаски газ.

Една снимка от сайта на газово-петролната украинска компания „Бурисма Холдингс“ казва всичко. Наредени един до друг, от нея ни гледат членовете на управителния й съвет Алън Аптър (САЩ), Александър Квашневски (Полша), Хънтър Байдън (САЩ) и Девън Арчър (САЩ).

И нито един украинец?!

Откога синът на американския вицепрезидент Джо Байдън управлява украински енергийни компании?

От април т.г., когато целият борд на директорите е бил окончателно подменен. Украинците Леонид Петухов, Денис Рудев и Андрей Кича са изхвърлени и на тяхно място председателят на борда Алън Аптър назначава гореспоменатите американци и Квашневски.

Според Агенция „Блумбърг“ компанията агресивно изкупува газопреносни мрежи и газоразпределителни станции по цялата украинска територия.

Територията на непризнатата държава Новорусия, заедно със съседните бунтовни региони съвпада с находищата на шистов газ, даден с 50-годишна концесия на западни корпорации.

В статия, озаглавена „Сложни времена за сина на вицепрезидента в украинската фирма“, в. „Ню Йорк таймс“ подчертава, че Хънтър Байдън (44 г.) е бил назначен за главен юрист (top lawyer) в борда на директорите на „Бу­рисма“ малко преди баща му Джо да пристигне в Киев за встъпването в длъжност на новия президент Петро По­рошенко. Навярно Хънтър се е ориентирал към Украйна, следвайки съветите на своя съдружник Девън Арчър – се­меен приятел и съветник по въпросите на сигурността на държавния секретар Джон Кери, твърди статията. Налице е „етичен проблем“. Мнение по въпроса дава специалистката по етика на управлението Мелани Слоун. Щом вицепрезидентът Джо Байдън и държавният секретар Джон Кери не участват лично в управлението на компанията и не държат акции в нея, значи не са преминати никакви червени линии, смята тя. (“Complex Times for VP‘s Son to Work at Ukraine Firm”, NYTimes, June 7, 2014).

Да ви имам етиката, би възкликнал всеки непредубеден читател. Но в Америка е така. Г-жа Слоун и нейните колеги напомнят, че и роднините на Джордж Буш и Бил Клинтън са се забърквали в „сив, съмнителен бизнес“ бла­годарение на връзката си с президентите. Били Картър си уреди стипендия за $220 000 годишно от либийския лидер Муамар Кадафи, докато братът на стипендианта Джими Картър беше президент на САЩ. „А пък още по- преди, през 1960 г., Доналд Никсън, брат на тогавашния вицепрезидент Ричард Никсън…“, продължава статията с поредния случай на висша корупция в американската администрация.

Хънтър Байдън и Девън Арчър са управляващи съдружници в инвестиционната компания „Роузмънт Сенека партнърс“ (Вашингтон). И двамата са професионални лобисти.

Тоест по силата на утвърдена и нагло откровена корупционна практика държавният секретар Джон Кери и вицепрезидентът Джо Байдън поемат на ръчно управление дейността, ерго – приходите от добива и търговията с нефт и газ в Украйна чрез търговската фирма „Бурисма“. Милиардите ще текат в личните им семейни сметки.

 Все пак украинско участие има, но то си остава зад завесата. Мажоритарен собственик на „Бурисма“ е Микола Злочевский, бивш министър на природните ресурси и зам.-председател на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана към президента Виктор Янукович. През 2012 г. Злочевский заявяваше, че възнамерява да „обяви търг за експлоатация на украинските находища на шистов газ”. И те бяха обявени, а находищата – раздадени (виж по-долу).

Източник: http://pan.bg/view_article-62-25039-V-UKRAJNA-SE-VODI-PYRVATA-ShISTOVA-VOJNA.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог