понеделник, 8 септември 2014 г.

Специалните служби ДАНС и ДАТО тотално ни следят в интернет!

Специалните служби ДАНС и ДАТО тотално ни следят в интернет!


Публикувано на 06.09.2014 @ 05:12

/Поглед.инфо/ Службите ни следят в интернет. Това стана ясно, след като излезе информация, че ДАНС и спецагенцията за подслушване - ДАТО, са поискали от фирми-доставчици достъп до данните на абонати им.

Това се случило на тайна среща през лятото. Законът за електронните съобщения отваря вратичка за службите, но дали не нарушават конституционните ни права?

Нито законът е нов, нито европейската директива, по която той е съставен. Тя предвижда съхранение на интернет данните за период от една година, както и достъп на службите. Агенциите обаче свикват интернет доставчиците на среща едва т.г. Казват им, че трябва да инсталират съответните машини, съобщава Нова телевизия.

„Те просто ни заявиха, че до края на годината трябва да се инсталира това оборудване и общо взето, беше това. Отказаха да ни предоставят документация, отказаха официално да го поискат от нас”, обяснява Страхил Иванов, председател на Сдружението на независимите интернет доставчици.

Доставчиците и сега предоставят данни на службите, но само при запитване от тяхна страна. Новото оборудване обаче ще им предостави достъп и до съдържанието на абонатите.

„Какво прави, какво сваля, с кого кореспондира. Абсолютно пълна информация. И забележете - постоянен достъп!”, добавя Страхил Иванов.

Най-любопитното в случая е, че въпросната европейската директива е била отменена още през април.

Омбудсманът Константин Пенчев съзира в това липса на правна хигиена, тъй като на практика законът не може да се приложи, но съществува.

Освен това законът нарушава и конституцията, защото личният живот е неприкосновен, освен при тежко престъпление.

„В случая не става дума за тежко престъпление, а става дума, евентуално, че от n-броя хора, за които ние събираме за трафика на съобщенията, може би някога да извърши престъпление и тогава да се провери неговия трафик”, обяснява омбудсманът Константин Пенчев.

По закон, постоянният достъп все пак изисква съдебно решение. За интернет потребителите обаче, това е поредна атака срещу правата на обществото, както и при споразумението АКТА.

„Периодично през годините изскача някакъв такъв проблем. Правителството не спира с идеите си да навлиза в пространството на гражданите. Единственото противодействие е гражданите да следят”, казва блогърът Константин Павлов-Комитата.

Очаква се и решение на Конституционния съд за Закона за електронните съобщения. Текстовете за подслушването могат да бъдат отхвърлени.

Източник: ПИК, http://bulgarski.pogled.info/news/57735/Spetsialnite-sluzhbi-DANS-i-DATO-totalno-ni-sledyat-v-internet

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог