понеделник, 29 септември 2014 г.

Ударното вдигане на тока обслужва лобистите

Ударното вдигане на тока обслужва лобистите

Публикувано на 17.09.2014 @ 14:16

/Поглед.инфо/ Със заявката за ударно увеличаване на цената на тока, която се подкрепя от новото ръководство на ДКЕВР, се защитават лобистки и корпоративни интереси. Това заяви Еленко Божков, който беше отстранен от регулаторния орган с натиск от правителството на Георги Близнашки.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Светла Тодорова съобщи по-рано днес, че цената на тока ще се увеличи с до 10% от 1 октомври.

Божков заяви, че действията на новата ДКЕВР, както и на ресорните вицепремиер и министър в служебния кабинет "Близнашки" са продиктувани от няколко фактора.

"Първо, това са лобистките и корпоративни интереси на ЕВН, който трябва да се защитят с тяхната заявка за ударно увеличаване на цената на тока. Второ, вече се забелязват податки, че новият състав на комисията и по-конкретно новата председателка търсят възможност да оттеглят жалбите на ДКЕВР пред Европейската комисия за двете така наречени американски ТЕЦ и ВЕИ-та. Това ще постави в невъзможност по-нататъшното функциониране на електроенергийната схема поради много високите цени и свръхпроизводството", заяви Божков.

Той припомни, че увеличението на тока за крайния потребител е трябвало да бъде по-голямо, каквито са били инструкциите на лобистите, а именно на 3 пъти по 15%, за да се стигне до 45-50%. "Сигурно се уплашиха от реакцията на обществото и решиха да го направят в някакви по-ниски граници", добави Божков.

Той смята, че трябва да се види кого ще облагодетелства това решение за поскъпването на тока. Ако отново се захранват ЕРП-та с техните необосновани апетити за свръхпечалба, това е престъпление, категоричен е Еленко Божков.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/58087/Udarnoto-vdigane-na-toka-obsluzhva-lobistite

Ето, не го казваме ние. Препечатваме го от бившият член на ДКЕВР, Еленко Божков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог