понеделник, 29 септември 2014 г.

Токът с ново поскъпване от Нова година?

Токът с ново поскъпване от Нова година?

25.09.2014 | 14:47

Това повишение на цените на електроенергията е само първата стъпка, за да бъдат компенсирани в някаква степен загубите на НЕК, коментира пред журналисти след приключване на общественото обсъждане на цените на тока председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Това увеличение е неизбежно, каза го и предишният състав на ДКЕВР, както и всички експерти, посочи тя. В същото време се търсят и други възможни начини, за да се намалят загубите на НЕК, отчете Тодорова. Тя съобщи, че са водени разговори с двете централи - ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 и че те са съгласни да водят равнопоставени преговори с НЕК, а не да им бъдат поставяни условия с колко процента да намалят цените си.

Предстои в следващите дни да бъде отменено решението на предишния състав на ДКЕВР, с което се възлагаше на НЕК да предоговори условията по договорите с двете централи по определени от комисията параметри, съобщи Тодорова. В момента търсим правната форма как това да бъде направено, добави тя.

Тодорова коментира, че трябва занапред да се види как да се процедира с тези договори, така че те да са съобразени с пълното отваряне на пазара и европейските правила. Затова ще искаме помощ от ЕК, но не по начина, по който е поискано от предишния състав на ДКЕВР - тоест комисията да прекрати договорите, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат преструктурирани в съответствие с пазарната икономика, каза Тодорова.

На въпрос дали е възможно ново увеличение на цените на тока от 1 януари, Тодорова каза, че ДКЕВР би искал да няма, но има индикации от целия сектор за лошо финансово състояние на дружествата. Решенията, които са вземани, са довели до проблеми в целия сектор, така че възможно е да има малки промени на цените - примерно, за да се намерят средства от 3 млн. лв. общо за топлофикациите, които ще приключат годината на загуба, е възможно да бъде увеличена цената на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ, каза Тодорова. По думите й това ще е в рамките на около 1 процент.

Трябва да работим с ускорени темпове за подобряване на работата на балансиращият пазар, заяви председателят на ДКЕВР. По думите й този пазар сега работи катастрофално. Резултатите му са несъвместими с всички подобни пазари по света и до седмица - две трябва се вземе решение за промени в методиката и начина на изработване на графиците.

Източник: http://www.novini.bg/news/239301-токът-с-ново-поскъпване-от-нова-година.html

Гадина мръсна!

Търсене в този блог