неделя, 28 септември 2014 г.

Цената на тока компенсира корпоративни интереси, а не проблемите на НЕК

Цената на тока компенсира корпоративни интереси, а не проблемите на НЕК

Публикувано на  18.09.2014 @ 20:11

/Поглед.инфо/ Увеличаването на цената на електроенергията не е решение за проблемите на НЕК и на енергетиката. Ако не се разсече възелът с ВЕИ-тата и ако не се предоговорят договорите с двете американски централи, ситуацията няма да се оправи.

Това коментира Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Орешарски в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на партията. Стойнев обясни изявлението на ДКЕВР, за скок на цената на електроенергията с 10% преди среща с миньори и енергетици от старозагорска област, където е водач на листата на „БСП лява България”.

„За мен лично е неразбираемо. Явно ДКЕВР обслужва интересите на електроразпределителните дружества и на ВЕИ-та. Тоест на основните фактори, които доведоха до тежкото състояние на НЕК”, заяви той и попита защо сметката трябва да плащат българските граждани, които никой не е питал дали могат да понесат непосилната цена на над 1000 мегавата ВЕИ-та, присъединени през 2012 година.

Според него сегашното правителство и състав на ДКЕВР, под диктовката на ГЕРБ, искат да преместят тежестта от частните инвеститори и монополите отново върху потребителите.

„Не мога да си обясня по друг начин изявленията на ДКЕВР, че нашите действия по отношение на ЕРП-тата не са законни, че американците централи имали „железни” договори, че всичко, което до сега е правено по отношение на ВЕИ-тата ще се стремят да го избягват”, заяви Стойнев. „Аз заварих дефицит от 2.7 млрд лева в НЕК, натрупан благодарение на инвестициите на ГЕРБ от 2012 година във ВЕИ-сектора и благодарение на дългосрочните договори за изкупуване на енергия от двете американски централи”, каза Стойнев. Той припомни, че като министър е работил именно в тези две посоки – реално са стартирали преговорите с американските инвеститори и за първи път се е пристъпило към ограничаване на ВЕИ-сектора чрез налагането на 20% такса върху зелената енергия.

„Така дефицитът в НЕК за 2013 година бе намален приблизително три пъти” – обясни Стойнев.

Бившият министър на енергетиката предупреди, че спекулациите с лошото състояние на НЕК са опасни и видя в тях евентуален сценарии за „продажба на държавни активи”, какъвто спирал няколко пъти като министър. „България не е държава, н която можем да сложим една табела, на която да пише: „Всичко е за продан”. Българската енергетика трябва да остане държавна, това е част от нашата национална сигурност.

„Може би аз съм единствения министър, който остави газохранилището Чирен пълно. Виждам, че служебното правителство не прави нищо, то само казва какво да правим – пари няма. Не мислете, че когато аз бях министър съм плувал в пари, просто намирах най-правилните решения”, каза още Стойнев. Според него при евентуална газова криза българската икономика и българските домакинства могат да издържат приблизително два месеца и половина. По думите му най-разумното устойчиво решение е продължаването на „Южен поток”, който ще гарантира газ директно от източника.

„НЕК плащаше приоритетно на хората под земята, а след това на тези с костюмите, които следяха по телефона дали за ден са изкарали 1000 или 2000 лева от продажби на ток.” – това заяви Стойнев по отношение на стачката на миньорите в мини „Черно море”. Той заяви това в отговор на пиар акцията на сегашното правителство, което огласи на кой е плащал НЕК приоритетно по негово време. „По мое време нямаше миньорски стачки, защото сядах на една маса с миньорите и синдикатите и решавахме проблемите без да се стига до крайности”, заяви Стойнев.

Източник: ПИК, http://bulgarski.pogled.info/news/58123/TSenata-na-toka-kompensira-korporativni-interesi-a-ne-problemite-na-NEK

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог