четвъртък, 4 септември 2014 г.

EVN поиска 18% по-скъп ток от октомври

EVN поиска 18% по-скъп ток от октомври

11:24  |  2 септември 2014

Електроразпределителното дружеството ЕVN е поискало от ДКЕВР повишение на цената на тока за своите клиенти от 1 октомври 2014 година със 17.9%. 

 От това увеличение 7.2 на сто ще отидат директно в Националната електрическа компания, а за дружествата на ЕVN ще останат 10.7 на сто, съобщи БТА. С повишението дневната тарифа трябва да стане 18 ст., а нощната 11 ст. за киловатчас.

 Това е така, защото внесените от EVN заявления коригират една от грешките на последното ценово решение на ДКЕВР. С него Регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./МВтч. на енергията, която EVN купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа, казаха от компанията.

 Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра (погребална) услуга на клиентите.

 С предложенията на ЕVN за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, заявиха още от дружеството.

 Предишното правителство наложи на ДКЕВР на два пъти да понижи цената на тока. Тогава експерти алармираха, че това ще доведе до нестабилност в системата. През юли цената на електроенергията бе повишена средно с 3%.

 Преди дни служебният енергиен министър Васил Щонов заяви, че за да се балансира системата в енергетиката, токът трябва да поскъпне с над 50%. Той обаче подчерта, че това трябва да стане плавно, с поносими за хората темпове.

 Преди седмица правителството поиска оставката на трима от членовете на ДКЕВР, включително и на шефа й - Боян Боев. Кабинетът обвини регулатора, че е действал погрешно и е допуснал натиск с понижението на цената на тока. Първоначално тримата отказаха да се оттеглят, по-късно Боев и Лилия Младенова все пак подадоха оставка, но Еленко Божков настоя, че няма да напусне поста.

 Не сме внесли предложения за промяна в цените на електроенергията, заяви преди първото заседание на Енергийния борд управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев.

 Запитан дали "Енерго-Про" ще внесе в ДКЕВР подобно предложение той припомни, че когато е трябвало в срок и по закон компанията му е внесла заявление, но то не е било отразено от регулатора в обема, който компанията е желаела.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tok-tzena-dkevr-evn-17318943

Това става в същия ден когато енергийната мафия проведе първото си заседание наречено "Енергиен Борд", оглавено от курвите на ПлЕВНелиев, Захариева и Щонов, на снимката долу:

НЕК губи по 53 лева на всеки продаден мегават час

20:10  |  2 септември 2014

Министърът на икономиката Васил Щонов представи доклад, според който НЕК губи (го крадат с) по 53 лева на всеки продаден мегават час, съобщи БНТ. Или както сме показали, по 1,7 милиона лева на ден.

 Той изтъкна в своя презентация, че износът на електрическа енергия има потенциал, но само на пазарно ориентирани цени. Очаква се период на свръхкапацитет в българската енергийна система, подчерта той.

 Регулираният пазар губи 360 млн. лв. през първото полугодие на 2014 г,, а загубата се очаква да надхвърли 900 млн. лв. през следващите 12 месеца до юни 2015 г., се посочва в данните, представени от министър Щонов.

Финансовата позиция на НЕК се влошава, се констатира още в анализа, предаде БТА..

 Изкупната цена на енергията на НЕК се увеличава заедно със свиването на регулирания пазар, но приходите не могат да компенсират разходите на компанията, тъй като вземанията й са по-скоро счетоводни, отколкото реално възможни вземания, показват данните.

 Допълнителни разходи (като делото за Белене или по-големи загуби) може да доведат дружеството до несъстоятелност, се посочва в представените от министъра данни.

 Като възможни решения Щонов предлага подобрение на модела на ценообразуване, по-голяма експертност на ДKЕВР, равнопоставено третиране на страните и плавно увеличение на цената на Обществения доставчик.

 Министърът предложи Енергийният борд, чието първо заседание бе днес, да има редовни заседания като следващото да е през седмицата на 15 септември. Според Щонов бордът трябва да събере данни от електро-централите и ЕРП-тата, както и от ВЕИ производителите и да се направи сравнителен анализ на състоянието им.

 На днешното първо заседание на енергийния борд към МС присъстваха вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, представители на сектор"Енергетика" - на бизнеса, синдикатите и дружества в енергетиката.

 Експертен съвет ще прави дневния ред на Енергийния борд. Самият борд ще дава предложения за решение, но те ще се гласуват от съответните институции.

  Според министър Захариева съветът не трябва да се състои от повече от 10 души, за да бъде работещ.

 Няма как бордът да взема решения вместо компетентните държавни институции, той може само да ги предлага, а институциите в лицето на министерствата, МС, впоследствие Народното събрание и ДКЕВР ще носят отговорност и ще вземат решенията, посочи Захариева.

 Тя отново припомни, че дисбалансите в енергетиката имат застрашителни размери и без спешни решения, които да отчитат интересите на всички страни, тези дисбаланси могат да доведат до колапс системата.

 Захариева  добави, че се очаква Енергийният борд да бъде платформа и постоянно действащ експертен съвет за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни (на престъпността, но не и на потребителите).

 Днес електроразпределителното дружеството ЕVN поиска от ДКЕВР повишение на цената на тока за своите клиенти от 1 октомври 2014 година със 17.9%.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/nek-energien-bord-17323002

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог