понеделник, 29 септември 2014 г.

"Не" на кабинета "ШИСТашки

"Не" на кабинета "ШИСТашки"

Публикувано на 09.09.2014 @ 06:21

/Поглед.инфо/ Протестиращи от Фейсбук коалицията "АНТИ-ГЕРБ" и множество други граждани излязоха на протестен митинг пред Министерски съвет и президентството, за да кажат "Не на кабинета "ШИСТашки".

Недоволните от действията на служебния кабинет издигнаха лозунгите "Долу мутрите", "Долу ГЕРБ", "Кабинетът "Шисташки"- маша на монополите и олигархията", "Не" на шистовия газ, "Да" на "Южен поток", "Не" на ТТИП между ЕС и САЩ". Можеха да се видят и лозунги " "Не" на мутрите, олигархиите и монополите, "Долу ГЕРБ", "Борисов и Местан = братя". Някои от тях дори бяха поставили на дрехите си лепенки с надпис "Да пресечем пътя на Борисов" и рисунка на черна котка. Сред протестиращите бяха известният социолог Борис Попиванов, както и бившият член на ДКЕВР Еленко Божков.

Участниците в протеста заявиха, че са против кабинет, който прехвърля един милион лева за командировки на президента, който го е назначил. "Това служебно правителство не е неутрално, а е на мутрите", коментира представител на граждански комитет против добива на шистов газ.

От своя страна Борислав Цеков, един от основателите на Фейсбук коалиция "АНТИ-ГЕРБ" и участник в протеста против кабинета "Близнашки" заяви, че служебното правителство трябва да има моралът да си подаде оставката. Георги Близнашки и екипът на шистовите лобисти, назначен от Росен Плевнелиев, е вреден и опасен за България. Това не е българско правителство, а правителство, представляващо чужди на България интереси, каза той.

Най-важният ефект, който търсим от протеста против Близнашки е да се даде гласност на това, че има общественост, която не приема служебния кабинет, въпреки доминацията в момента на проправителствените медии в общественото пространство. Има хора, които не го приемат и го наричат кабинет "Шисташки", защото са лобисти на шистовия газ, защото са маша на монополите и олигархията с това увеличение на тока, изцяло в интерес на ЕРП-тата, каза Цеков.

Той добави, че служебният кабинет е показал, че работи не като неутрално служебно правителство, както изисква конституция, а като организационен кабинет по подготовката на евентуалното идване на власт на ГЕРБ. Да се надяваме, че българските избиратели, виждайки всички тези безобразия и, че освен високи данъци, увеличени цени на тока и арогантност, каквато демонстрира Борисов по телевизията, няма да видят друго и да си направят изводите за 5-ти октомври, заяви той.

Запитан има ли атаки срещу протеста против кабинета "Близнашки" и от къде идват те, Цеков отговори, че има хора, които се оплакват от реален натиск, не е просто тормоз по интернет, а анонимни обаждания и заплахи по телефона. Тези среди, от които идва, това са онези истерични среди около ГЕРБ и т. нар. протестъри. Сбъркали са адреса, защото в протеста участват хора с различни политически, граждански и професионални убеждения, които са дошли да изразят недоволство и няма да ги спрат анонимни обаждания или интернет тролове, категоричен е той.

Цеков наблегна на факта, че у нас това е 1-то служебно правителство, което предизвиква широко и разнородно обществено недоволство.

ГЕРБ доста добре си дава сметка, че няма да получи мнозинство, за да управлява самостоятелно. Февруари започва от днес, моделът "Борисов"- на силовото управление, което слугува на олигархията и монополите не трябва да бъде допускан, заяви той. Цеков подчерта, че всички, които са били февруари по улиците на най-мащабните национални протести, където имаше всякакви хора, които излязоха, за да изметат това управление, ще излязат пак, ако се повтори моделът "Борисов".

Ако все пак служебният кабинет подаде оставка, Цеков обясни, че както изисква конституцията, всяко правителство, когато подаде оставка не напуска кабинетите си, работи, но става правителство в оставка и не може да взима дългосрочни решения и изчаква да бъде избрано ново правителство.

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/57807/Ne-na-kabineta-SHISTashki

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог