понеделник, 29 септември 2014 г.

Магдалена Ташева пред АЛФА ТВ: ГЕРБ и Тройната коалиция фалираха НЕК

Магдалена Ташева пред АЛФА ТВ: ГЕРБ и Тройната коалиция фалираха НЕК

ТЕ ПЛАНИРАТ 50% ПО-СКЪП ТОК В УГОДА НА АМЕРИКАНСКИТЕ „МАРИЦИ” И ВЕИ-МАФИЯТА


29 август 2014, петък | публикувано от Стела Кирилова

- Г-жо Ташева, служебният икономически министър Васил Щонов, подобно на Бойко Борисов, заплаши с 50% поскъпване на тока. Доколко според вас са основателни тези изказвания и заплахи към българския народ?

- Те нямат никакво основание. Токът може да намалее с 50%, ако имаме национално отговорно българско правителство. Но нека не забравяме, че чуждите енергийни вампири, например трите ЕРП-та, както и всички чужди и наши собственици на фото­волтаици и въртоци, си имаха в по-предишното правителство на ГЕРБ свой министър на енергетиката. През 2011 г. те си избраха и президент. Плевнелиев е лобист на чуждите интереси в енергетиката. Сега той си назначи правителство, което се отчита само пред него. Неведнъж сме подчертавали, че служебните кабинети са много опасни, защото са еднолични режими на съответния президент, тъй като не се отчитат пред Народно събрание и обществото.

„Необходимостта” от повишаване на тока с 50% се прави, защото НЕК е докарана до фалит. А е докарана до фалит, защото две Народни събрания – 40-то и 41-то, сиреч Народното събрание на Тройната коалиция и на ГЕРБ приеха закони, които задължават НЕК да изкупува ток 20 пъти по-скъп от пазарния ток, чиято мярка се задава от 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй“ и държавната „Марица-изток 2“. Пазарният ток варира между 44 и 72-75 лв/МВтч. Години наред, от 2008 г. досега НЕК е задължена да изкупува тока на фотоволтаиците по цени от 820 лв. на мегаватчас. Това е 20 пъти повече, отколкото 44 лв. на мегаватчас от „Козлодуй”. След това започна леко понижаване на тези цени, постепенно те паднаха до 669 лв., сега са около 440, т.е. пак остават 10 пъти по-скъпи от тока от АЕЦ „Козлодуй”. И понеже НЕК е принудена със закон да изкупува този ток, тя не може да смогне и фалира. През юли 2013 г. тогавашната председателка на ДКЕВР, г-жа Анжела Тонева, информира Енергийната комисия на 42-то НС, че 67% от потреблението на ток в България се осигурява от „договорите за дългосрочно изкупуване“. Тук изразът „договори за дългосрочно изкупуване“ е евфемизъм за корупционните, грубо антипазарни договори, сключени от правителствата на Костов и Сакскобургготски-Доган (2001-2005 ГГ.) с американците за ТЕЦ „Марица изток-1″ и ТЕЦ „Марица изток -3), и за „приватизацията“ на българското Енерго, разкъсано на 3 ЕРП-та, после от тройния кабинет Станишев-Сакскобургготски -Доган (2005-2009 г.) и на Бойко Борисов (2009-2013 г.) със собствениците на фотоволтаични и ветрени паркове. Това са договори, които задължават НЕК да плаща на изброените енергийни вампири толкова ток, колкото те декларират, че са произвели, на цени 10-20 пъти по-скъпи от наличния на пазара ток от АЕЦ-а. И да им го плаща в продължение на 25 години! Затова договорите се наричат „дългосрочни“. НЕК им е плащала, дори когато те години наред са декларирали, че произвеждат слънчев ток 32 часа в денонощието! Фактът, че са фактурирали 32 часа слънцегреене в денонощието и съответните на тази продължителност количества фототок, и НЕК им е плащала това 32-часово производство за денонощие при 30-31 денонощия в месеца,  бе изнесен от енергийния министър Асен Василев в служебния кабинет „Райков“

http://www.bulgaria-news.bg/category/bulgaria/economics/article/post78982.html

през април 2013 г. (Да поясня – може да има 32 часа слънцегреене, само ако фотоволтаичните панели са инсталирани на Плутон, последната планета в Слънчевата система, не и на Земята). Но напук на очевидното, тези „разходи“, тези количества електричество, пропорционални на 32 часа слънцегреене, са им били признати от тогавашната ДКЕВР. Как искате да не фалира НЕК? А представяте ли си какви комисиони са получавали комисарите в ДКЕВР

http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=663295

(с шефове Ангел Семерджиев и „калинките“ на Борисов - среднистката Юлиана Иванова

http://www.mediapool.bg/bivshata-shefka-na-dkevr-nyama-diploma-i-poevtinyavaneto-na-toka-mozhe-da-e-nezakonno-news203832.html

и Евгения Харитонова),

http://inews.bg/Бизнес/Държавният-регулатор-се-колебае-за-лиценза-на-ЧЕЗ_l.a_c.382_i.280005.html

че и по-висшестоящите бели якички, чак до министрите на икономиката и енергетиката, техния шеф – премиера и председателите на енергийните комисии в 40-ия и 41-ия парламент, за да си затварят очите и най-вече устата за тези престъпления? Тоест, онези, които съзнателно и целенасочено фалираха НЕК, не са дори чуждите енергийни вампири. Не е луд този, който яде баницата. НЕК е фалирана от две поредни парламентарни мнозинства – на Тройната коалиция и ГЕРБ.

- Министър Щонов започва и чистка в ДКЕВР, дал е срок до края на седмицата за няколко оставки. Служебният кабинет готви ли почвата за едно бъдещо управление на ГЕРБ?

- Едно бъдещо управление на ГЕРБ означава ние да закрием България като държава, да се самозачеркнем като нация. Ясно е защо се готви тази чистка. Щонов и неговият началник Близнашки са слуги на антибългарски интереси. Те искат да ликвидират днешния състав на ДКЕВР, защото, да не забравяме, тази комисия наложи 20 и съответно 30% намаляване на цените, на които американските ТЕЦ „Контур глобъл“ и ТЕЦ „AES Гълъбово“ продават ток на НЕК. Няма компания, която да издържи, ако трябва да купува от продавачите ток 10 или 20 пъти по-скъпо, отколкото пазарната стойност. Една мощна държавна фирма, каквато е френската „Електрисите дьо Франс“, също би фалирала в такива условия. Иначе казано, тук имаме облечено в закон фалиране – съвсем съзнателно фалиране! – на НЕК, на Българския енергиен холдинг и т.н.

- В писмо до министър Стойнев Гюнтер Йотингер казва, че ако не прекратим процедурите по отнемане на лицензите на ЕРП-та, България ще си има проблеми, както че и стъпките по намаляване цените на тока не са съобразени с Европейската комисия. Докога ще ни загробват чуждите интереси и външните намеси?

- Гюнтер Йотингер е един мошеник, който лъже. Как не са съобразени цените с Европейската комисия? Европейската комисия не управлява България, колкото и да й се иска. Ние сме все още държава. В България има правителство, парламент. Гюнтер Йотингер обслужва чуждите корпорации и затова се намесва. Той взема огромни комисиони, равняващи се на милиони, от тези чужди корпорации. Това многократно сме го обяснявали и анализирали в телевизия АЛФА. Докато съществуваше 42-то Народно събрание, направихме всичко възможно да спрем този грабеж, като обясним аргументирано на Гюнтер Йотингер, че подобни апетити от негова страна стоят извън закона, извън всички европейски директиви и регламенти. Това е вторият Гюнтер, който, както първия, Ферхойген, се опитва в мътна вода риба да лови. Ферхойген твърдеше, че Европейската комисия иска да си закрием четирите малки реактора в АЕЦ „Козлодуй“. Оказа се, че е лъгал. Вторият Гюнтер – Йотингер също лъже – няма регламент, няма директи­ва, която да ни задължава да повишаваме непрекъснато тока, за да може разликата да отива в банковите сметки на трите ЕРП-та, на собствениците на фотоволтаици и на американските „Марици“. Нека да цитира документа, на който се е позовал, за да иска повишаване на тока.

Източник: http://www.vestnikataka.bg/2014/08/магдалена-ташева-пред-алфа-тв-герб-и-тр

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог