неделя, 28 септември 2014 г.

Председателят на БАН Акад. Воденичаров: Трябва да строим още централи

Председателят на БАН Акад. Воденичаров: Трябва да строим още централи

Публикувано на  25.09.2014 @ 10:04


/Поглед.инфо/ Държавата се нуждае от изграждане на нови базови мощности, както и модернизиране на преносната мрежа.

Навлизането на новите възобновяеми енергийни мощности ни дава основание сериозно да се замислим за проектирането и реализацията на т.нар. "умни мрежи". Създавайки благоприятни икономически условия в сектора, ще се намерят и необходимите инвеститори. Секторът "Енергетика" винаги е бил привлекателен. Достатъчно е да покажем политическа и икономическа стабилност, казва в интервю за в. "Стандарт" председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Финансовият колапс в енергетиката е факт и, отчитайки, че настоящите мерки не дават резултати, както и е очевидна намесата на политиците в определяне на крайната цена на електроенергията и тоталната регулация от страна на държавата в сектора, нашето предложение е чисто икономическо - на тока да се гледа като на стока, която не подлежи на регулация, а всички останали такси по веригата от производството през преноса и разпределението до крайния потребител, включително и таксите за различни видове енергия (възобновяема, кафява и др.) да бъдат обект на регулация от страна на ДКЕВР, посочва проф. Воденичаров.

При това положение, смята той, на пазара ще се появят търговци на енергия, което ще даде възможност на гражданите за избор. Това е възможно след предоговаряне на цената на електроенергия от централите, за които държавата е поела ангажимент за изкупуване й (ТЕЦ "Марица-1" и ТЕЦ "Марица-3"). Пример за това има в Полша и Унгария как този проблем беше решен, посочва той.

Това, което от малко хора се знае, - казва проф. Воденичаров - е, че "Топлофикация София" е най-голямото енергийно предприятие в държавата, по-голямо и от АЕЦ "Козлодуй". Работата му е от изключителна важност за стабилността на електроенергийната система. Не е важно дали е държавна или частна, важна е ефективността на контрола, който се упражнява върху нея. В този ред на мисли, "Топлофикация София" се нуждае от сериозна модернизация, подобна на реализираната в "Топлофикация Бургас" и "Топлофикация Пловдив".

Всичко това ще бъде изложено от поканените от БАН експерти, посочва той.

Източник: Кросс, http://bulgarski.pogled.info/news/58299/Predsedatelyat-na-BAN-Akad-Vodenicharov-Tryabva-da-stroim-oshte-tsentrali

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог