неделя, 28 септември 2014 г.

Размирици в ДКЕВР и яйца по председателя

Размирици в ДКЕВР и яйца по председателя

11:23 | 25 септември 2014 | Общество / Редактор Гергана Мишева

До размирици, обиди и нецензурни думи се стигна на обсъждането в ДКЕВР за новите цени на тока от октомври. Председателят й Светла Тодорова беше замеряна с яйца.
Яйцата бяха хвърлени от Дончо Дудев на Движение за граждански контрол, в размириците се намесиха охраната и полицията, предаде БТА.

Янко Петров от движението заплаши:

"Сега са яйца, утре ще са камъни".

Преди дни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обявиха, че средното увеличение на общата цена на тока за битови клиенти от 1 октомври ще в размер на 9.79%. Тази на топлоенергията ще се запази.

Петров се ядоса, че не може народът да плаща, а други да си вземат комисионни.

"Няма да заплаща народът това, което някой е направил погрешка. Вие сте организирана престъпна група", обвини той ДКЕВР.

"Движение за граждански контрол" е основано от Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, които бяха неформални лидера на февруарските протести срещу цената на тока през 2013 г.

"Направихме анализ на финансовото състояние на НЕК и резултатите са трагични. Скоростта, с която се влошава финансовото състояние на НЕК е много обезпокоително. Предстоят подобни анализи за състоянието на електроразпределителните дружества и снабдителите и да изготвим пълна картина за сектора. Към този момент не можем да предприемем драстични стъпки само чрез увеличаване на цената да стабилизираме сектора", каза преди това Светла Тодорова, цитирана от БГНЕС.

Вчера имаше протести на топлофикации заради отказа на НЕК да им плаща.

Същевременно стана ясно, че от края на миналата година досега цената на мрежовите услуги на ЕРД-тата са намалени с около 30%, което, според Тодорова, създава предпоставки за проблеми със снабдяването през зимния сезон.

 Венцислав Марков, ръководител управление "Регулации" в НЕК, коментира обаче, че увеличението на цените на тока ще покрие едва 140 млн. лв. от дефицита в размер от 1 млрд. лв, който ще бъде генериран само в рамките на този регулаторен период. ДКЕВР изчислява на годишна база сума от 200 млн., с която ще се намали дефицита на НЕК, но тъй като цените ще влязат в сила от 1 октомври, то сумата е 140 млн. лв.

Министъра на енергетиката Васил Щонов коемнтира, че предстоящото увеличение ще компенсира едва една пета от "дупката" в НЕК.

Представителите на ЧЕЗ, "Енерго Про" и EVN приветстваха предстоящото изменение на цената на тока като първа стъпка за стабилизиране на сектора, предаде БНР.
От енергодружествата обаче възразиха срещу ниските, по думите им, нива на признаване на технологични разходи и срещу това, че ДКЕВР не признава в пълен размер оперативните разходи на дружествата и разходите им за балансиране на системата.

По-късно Светла Тодорова закри общественото обсъждане на цената на тока след втори скандал в залата, при който представителите на бранша и граждански движения се скараха и започнаха да си разменят викове, предаде "Фокус".

На закрито заседание на 30 септември ще се вземе окончателно решение за цените.

След заседанието Тодорова заяви, че увеличение на цената на тока с още 1 процент може да има от началото на следващата година, за да се осигурят повече приходи на топлофикационните дружества. Това се прави, за да не се увеличи цената на топлинната енергия, предаде Дарик.

Представители на гражданските организации заявиха, че готвят протести.

Пред регулатура вече имаше протест срещу новите цени на тока. „Атака” опитаха вчера да влязат в ДКЕВР.

http://dnes.dir.bg/news/dkevr-jaytza-svetla-todorova-17455023

Вече и врабчетата разбраха, че НЕК изкупува ток на свръхвисоки цени от ВЕИтата и Американските централи. Само г-жа Тодорова и г-н Щонов още не са разбрали, че БГ гражданите не са съгласни с това. В същия момент се изнася ел.енергия на много по-ниски

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог