понеделник, 1 септември 2014 г.

Министър Жекова нарушава мораториума върху хидрофракинга

Министър Жекова нарушава мораториума върху хидрофракинга

Публикувано на 01.09.2014 @ 16:48

Автор: Мариана Христова /на снимката/


/Поглед.инфо/ Не знам дали става въпрос за неграмотност и некомпетентност или за алчност и корупция по отношение на решение №28 от 26 август 2014 г., с което министърът на околната среда Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок "1-11 Вранино" в Добруджа.

Не мога да коментирам в детайли, но със сигурност става въпрос за пълна липса на контрол, познания и безпристрастни експерти, които да оценят наистина реално тази технология. Този случай не касае само "Парк Плейс Енерджи Корп", абсолютно същия имаме с "Дайрект Петролиум" в Плевенско, които и в момента са представили технология, с която не може да има експлоатация за залежите там.

За съжаление, българската администрация не разполага със специалисти, които са в състояние да разпознаят кога една фирма подава невярна информация. Компанията, която възлага това инвестиционно намерение-"Парк Плейс Енерджи Корп", е декларирала пред Американска фондове борса, че ще работи неконвенционални газови залежи, газ от въглища, тайт газ и шистов газ. Това е официалната информация, която се намира на страницата на фирмата. В документите, които тя е дала тук, в България, е обяснила, че ще прави само и единствено конвенционални сондажи. Технологично това е невъзможно като метод за експлоатация. Неконвенционални залежи се работят единствено и само с неконвенционални методи. В България всички видове неконвенционални методи са забранени, както и фракингът.

Това означава, че министърът на околната среда Светлана Жекова или е подведена с невярна информация, която й е дадена, или е заблудена от Министерството на икономиката и енергетиката. Убедена съм, че тя няма специалисти, за да разпознае, че тази информация е невярна, което означава, че на нашето министерство му липсва компетентност. Според мен, едното от двете министерства – МОСВ или МИЕТ, както винаги, се е издънило.

Подземната въглищна газификация или подземното въглищно запалване е изключително опасно и не се практикува. Тук става въпрос за експериментален метод, който е едновременно подземно въглищно запалване плюс нагнетяване на въглероден диоксид- нещо, което е правено само в Китай и на едно място в САЩ. Този метод е забранен у нас, ще повторя пак. В България е забранено всичко, което използва нагнетяване на вода, химикали и гасене.

Мораториумът у нас е в сила, а фирмата се готви да прави 10 000 метра нови сондажи на около 400 кв. км. Освен всичко друго се касае за зони в Добруджа, които са от "Натура 2000". Дуранкулашкото езеро е заплашено също.

Самото подземно въглищно запалване и изгарянето безкислородно на въглищата, с цел да се отдели газ, е изключително опасно и в САЩ има тежки последици от този начин на работа. За съжаление, това е само една част от технологията, която не се практикува, поради високата опасност за природата и здравето на хората. Ще се засегне вододайната зона на Добруджа, а оттам нататък ще се отделят всякакви отрови, защото се прилага фракинг- тежки метали, сяра и всякакви други примеси , които се съдържат естествено в тези въглища. Това ще доведе и до пропадане на водата надолу, защото, когато въглищата изгорят обемът се изпразва. Последиците ще са и в покачване на цената на водата за региона. Отравят се почвите, водите, защото там въглищата са потопени във водата, няма никакъв бариерен слой между тях. Като се работи под водния слой е много ясно, че всичко ще мине във водата.

Заради скандалното решение се готви протест във Варна, съвместно с румънските активисти, защото имаме обща вода с Румъния. Има ентусиасти, които искат още тук, в София, да излязат на протести преди да е изтекъл срокът. Министър Светлана Жекова е крайно време да вземе мерки и наистина да се запознае какво изобщо се готви там и да иска адекватна информация. Някой трябва да седне и да попита тази фирма как може да дава лъжливи данни, защото това е все да се каже, че някой ще дои крава с поглед. Технологично е невъзможно.

Решението ще обжалват всички екологични сдружения, които са компетентни по въпроса за биоразнообразието и защитените зони. Необходимо е да има компетентни хора, назначени в тези две министерства, защото отговорно е не само Министерство на екологията, преди него вината е върху Министерството на икономиката и енергетиката, представителите на което са се съгласили с този работен проект. В нашето законодателство, когато имаме неконвенционално находище и сондиране с цел неконвенционално находище, имаме задължителен ОВОС. Това е по закон. Тези хора от американската фирма говорят за конвенционален газ, което е невярно и отиват в друга глава от закона, която казва, че министърът има право на преценка дали да прави ОВОС или не, и тя взима решение. Не е ясно защо МИЕТ издава разрешителни и подписва договори с такива фирми, при положение, че тези компании не могат да работят с конвенционални методи и задължително влизат с противоречие с мораториума.

…………………….

Мариана Христова/на снимката/, експерт в Гражданска инициатива за забрана на фракинга

Източник: БГНЕС, http://bulgarski.pogled.info/news/57613/Ministar-ZHekova-narushava-moratoriuma-varhu-hidrofrakinga

Още линкове:

http://frack-off.org.uk/resource/20-impacts-of-underground-coal-gasification-ucg/

http://www.abc.net.au/am/content/2011/s3264172.htm

http://avtorski.pogled.info/article/57616/Traino-lobi-za-frakinga

Трайно лоби за фракинга

Автор: Валентин Георгиев 01.09.2014 |  Видяна 56 пъти

/Поглед.инфо/ В опита си да обслужи всички мераци на щатските си покровители служебното правителство на Плевнелиев "запали" и Добруджа. Преди дни с благословията на министъра на околната среда и водите Светлана Жекова части от Житницата на България бяха дадени на американска фирма за проучване и добив на синтетичен газ чрез запалване на подземни въглищни пластове. Еколози алармират, че технологията е изключително опасна и почти не се практикува - експериментирана е само в Китай и на едно място в САЩ. Методът "въглищно възпламеняване" не е разрешен и у нас, но по-любопитното е, че покрай него всъщност отново се лобира под замаскирана форма и за проучване на шистов газ.

Самата компания "Парк Плейс" е декларирала пред Американска фондова борса като свой предмет на дейност "неконвенционални газови залежи, газ от въглища, тайт газ и шистов газ". Това обаче е възможно да се осъществява само с неконвенционални методи, сред които е и фракинга, а всички те у нас са категорично забранени.

Жекова е в МОСВ за два месеца, но не пропусна да продължи делото по унищожаване на Добруджа, започнато още през 2010 г. от Бойко Борисов с раздаване на концесии за търсене и проучване на шистов нефт и газ в плодородния район. Да се твърди, че е била подведена или че разполагала с невярна информация, е меко казано, опит за омаловажаване на гафа.

Безотговорното й поведение, респ. това на кабинета, личи от самото решение, в което се казва, че проучванията и сондажите нямало да окажат "трайно" въздействие върху защитените видове. Значи все пак въздействие ще има, но нямало да е "трайно"! Какво обаче се разбира под "трайно" в този случай? Никой явно не знае, както и самата Жекова. Ами за въздействето върху "НЕзащитените" видове - хора, вода, обикновената флора и фауна? Пълно мълчание!

Безпредметно е да напомняме, че едно служебно правителство няма нито моралното, нито друго право да подписва дългосрочни договори. Сегашното обаче прекрачи всякакви граници на благоприличието, само и само да угоди на външни сили. С криворазбраната си геополитическа активност гази законите наред, вместо да се съсредоточи върху организацията на изборите и да помогне, ако въобще го желае сериозно, на бедстващите в Мизия. Но не би. При такова престъпно поведение, започването на нови протести до спиране на скандалното решение, са най-малкото, което може да се очаква като реакция. Но случаят си плаче и за прокуратурата. Стига и тя да не е изпаднала в лятна летаргия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог