сряда, 17 септември 2014 г.

Токът ще поскъпне с до 10% от 1 октомври (допълнена) = Ще крадем с 10% повече от другия месец!

Токът ще поскъпне с до 10% от 1 октомври (допълнена) = Ще крадем с 10% повече от другия месец!

Последна промяна в 15:41 на 17 сеп 2014

Със сигурност ще има увеличение на цената на електроенергията от 1 октомври, но то няма да е над 10 процента. Това прогнозира пред журналисти новият-СТАР председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова от времето на НДСВ, цитирана от БТА.

На 19 септември ще бъде приет и публикуван доклад с предложението на ДКЕВР и след това всички дружества в сектора ще могат да дадат своите аргументи за промяната на цените, посочи още тя.

Тодорова подчерта, че не иска да говори предварително от името на цялата комисия какво ще бъде поскъпването, но в отговор на журналистически въпрос уточни, че със сигурност повишението ще е под 10 на сто. Да не вземете да го поевтините, хей? Избори идват!

Генерални промени в модела на ценообразуване няма да има, времето с което разполагаме, е изключително кратко, каза Тодорова. Тя отбеляза, че основната задача на ДКЕВР сега ще е да компенсира донякъде дефицитите в системата. На въпрос дали тези дефицити са натрупани при предишното ръководство на ДКЕВР, Тодорова заяви, че различни състави на ДКЕВР са правили намаления на цените на електроенергията и според нея всеки бивш ръководител на комисията е работил така, както е разбирал своите задължения. ДЕФИЦИТИТЕ СА ОТ КРАЖБИТЕ, ОТ ЕРПтата, ВЕИтата, Костовите ТЕЦове и УЕСТИНГХАУС, Белене и Цанков Камък! Тук турско-герберско-червената мафия на ДС има дебел пръст!

Светла Тодорова съобщи, че НЕК подава към регулаторната комисия разнопосочна информация и все още се уточнява какъв точно е размерът на дефицита й. Според Тодорова в компанията липсва регулаторно счетоводство, което да позволи лесно проверяване на информацията, от която ДКЕВР се нуждае.

В отговор на въпрос какво ще направи ДКЕВР, за да накара НЕК да се разплаща със своите контрагенти, Тодорова каза, че повишаването на цените на електроенергията цели да бъдат намалени неразплатените от НЕК суми. За изчистване на дефицитите в системата обаче ДКЕВР ще търси и други варианти, освен повишаване на цените. - МОЖЕТЕ ДА НАКАРАТЕ ЕРПтата ДА ВЪРНАТ ПРИХВАНАТИТЕ СУМИ, КАКТО ИСКАШЕ ПРЕДИШНИЯ ДКЕВР!

Основна причина за високите цени са дългосрочните договори с централите ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", както и договорите за изкупуване на зелена енергия с ВЕИ производителите, каза Тодорова. - Добре, все още не го отричате за сега!

По думите й в правно отношение сключваните договори са "железни" В ПРОТИВОРЕЧИЕ НА ЗАКОНИТЕ и инвеститорите ще търсят своите права от държавата, ако държавата се опитва силово да им наложи намаление на цените. - ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС! Затова според новия председател на ДКЕВР трябва да се водят преговори, при които НЕК и централите да са равнопоставени. Такива разговори и срещи вече се водят с AES, предстои среща на комисията с регионалния мениджър на компанията за Европа, оповести Тодорова.

Тодорова коментира, че трябва да се избягват и предишни грешки на регулатора спрямо ВЕИ производители.  По припомни, че през 2014 г. са заведени 350 дела срещу решения на ДКЕВР и съставът на правната комисия на регулатора е ангажиран изцяло с тази тема, вместо да се посвети на регулаторни въпроси. - ДАА, ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБКП и ДПС не се дават лесно, все пак техни са ВЕИтата и те си написаха Закона за ВЕИ в Парламента!

Одитът на ВЕИ сектора, започнат от предишното ръководство на ДКЕВР, все още продължава, но е невъзможно да бъдат преразгледани всички сключени договори с ВЕИ-та, смята Тодорова. Хайде бе, било невъзможно! Така ли ви платиха да казвате? Дайте ги на мен, аз ще ги преразгледам!

На закрито заседание днес предстои ДКЕВР да разгледа предложението на "Булгаргаз" за повишаване на цената на природния газ от 1 октомври с около 10 лв. на 1000 куб. метра. Ако това се приеме, възможно е да има промяна на цените на топлинната енергия, но според мен е малко вероятно да се стигне до такова повишение, коментира Тодорова.

Източник: Иво-Прокопиевият ЕВН-Дневник: http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/17/2382427_tokut_shte_poskupne_s_do_10_ot_1_oktomvri_dopulnena/


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог