сряда, 22 февруари 2017 г.

Варненец с шокираща сметка за ток – 3000 лв. Енерго-Про: Електромерът му е манипулиран дълго време

Варненец с шокираща сметка за ток – 3000 лв. Енерго-Про: Електромерът му е манипулиран дълго време


От Кръстина Маринова
20.02.2017 • 17:47

Варненецът Николай Лазаров взриви медии и социални мрежи с рекордна сметка от близо 3 бона за ток. На 9 февруари му излиза фактура от Енерго-Про за изхарчена консумация за 2870.48 лв при 197.81 лв., платени за потреблението на ток в дома му предния месец. Само преди дни от енергото обявиха, че средната сметка за изминалия месец на домакинствата в Североизточна България е 56.11 лв.

Сметката на клиента в размер на 2870.48 лв. е по коригирана фактура за потребление на ел.енергия след установена софтуерна манипулация на електромера, посочиха за „Труд“ от пресслужбата на Енерго-Про.

В началото на ноември м.г при рутинна проверка от специалисти на предприятието са възникнали съмнения за неизправност на уреда и той е изпратен в Българския институт по метрология/БИМ/, където констатирали, че в паметта на уреда има отчетени 20 073 кВтч, но със софтуерна манипулация тези данни не са се появили на дисплея и съответно не са били фактурирани и платени.

От електроснабдителното дружество начисляват сега сметката по откритите показания. „Електромерът е бил монтиран на адреса в края на 2012 г. Не посочваме, че клиентът е извършил манипулацията, защото не можем да докажем кой го е направил“, се казва още в отговора на предприятието.

Според енергото фактурата отразява реалното потребление през периода, в който електромерът е бил с подправени показания. Варненецът не беше открит за коментар, защото до „Труд“ изпрати само сметката си , но не и координати за обратна връзка.

Източник: https://trud.bg/варненец-с-шокираща-сметка-за-ток-3000-лв/

Ето самопризнания на ЕРПто, че електронните електромери са манипулируеми!

Още по темата тук:
http://fotovoltaikbg.blogspot.com/2016/06/10.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог