сряда, 22 февруари 2017 г.

Борисов се гърчи и се опитва да се измъкне от капана, в който сам влезе с АЕЦ "Белене"

Борисов се гърчи и се опитва да се измъкне от капана, в който сам влезе с АЕЦ "Белене"

11.07.2016, 06:39

Полагаме усилия да не загубим пари от АЕЦ "Белене". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод решението на арбитражния съд за АЕЦ „Белене", според което страната ни дължи близо половин милиард евро. В неделния ден премиерът откри нов терен за футболна академия за деца.

Във връзка с това накъде върви планът на правителството - ще продава ли централата или ще преговаря, премиерът заяви: „Ще преговарям и с едните, и с вторите, и с третите. Енергийният министър разговаря с руската страна, ние разговаряхме с тях. Сега в Иран ще видим имат ли интерес към подобно нещо да продаваме реактора там заедно с руската страна". И допълни: „Трети вариант - да обявим проекта за приватизация. И ако всички тези варианти не успеят, то тогава ще вляза в парламента и ще кажа - колеги, или трябва в новия бюджет да заложим толкова пари, с всички лихви, които вървят на ден, или трябва да слезе мораториумът и тогава да търсим пари да го построим. Това са трите варианта".

На въпрос какво показва досега анализът и кой е най-вероятния вариант Борисов заяви, че няма добър и лош вариант, ако го изиграем добре. Във връзка с това разговарял ли е с „Атомстройекспорт", премиерът уточни, че българският енергиен министър Теменужка Петкова, руският й колега Александър Новак и хората от „Атомстройекспорт" провеждат разговори и са в контакт.

„Експертите работят и подготвят варианти, които като представят на масата ще отида и ще го представя в парламента", допълни Борисов, цитиран от Фокус. „2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договорите да са го направили така, че да са го построили. Това казвам на моите опоненти, щом са спали до 2009 г. и всичко дойде при мен, сега ще мълчат и ще ме гледат как се мъча да намеря най-правилното решение. Това е истината, друга няма", коментира още министър-председателят.

Източник: http://pogled.info/bulgarski/borisov-se-garchi-i-se-opitva-da-se-izmakne-ot-kapana-v-koito-sam-vleze-s-aets-belene.75249

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в този блог